Joku on taas rähmällään

Taas on päästy tulkitsemaan Venäjän mietteitä. Presidenttiytensä loppua kohti käyvä Vladimir Putin ilmoitti viime viikonvaihteessa, että Nato ei saa laajentua sen rajoilla Ukrainaan ja Georgiaan. Samaan aikaan toisaalla: maan Nato-suurlähettiläs Dmitri Rogozin kertoi Suomen Kuvalehdessä, että Venäjä suhtautuu Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen kielteisesti.

Helsingin Sanomain Natoon erikoistunut kolumnisti Olli Kivinen riensi tämän päivän lehdessä tulkitsemaan, että Venäjän puheet Naton laajentumisen torjumisesta koskevat myös Suomea, jolla on tunnetusti 1 300 kilometrin raja Venäjän kanssa. Hän viittasi myös Rogozinin lausuntoihin, jotka ovat ”suomettumisajalta tutulla uhkailun tasolla”.

Lauantaina tilanteesta hermostui pahanpäiväisesti eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.), jonka mielestä viime aikojen venäläispuheita tulee nyt kavahtaa. Sen sijaan hermonsa säilyttäneet pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja uusi ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) eivät näe venäläiskommenttien muuttuneen ainakaan huonompaan suuntaan, vaikka hekin ovat varmaan Rogozinin haastattelun ja Putinin Bukarestissa esittämät näkemykset lukeneet.

Mutta mitä kaikkea Nato-lähettiläs Rogozin sitten oikein Kuvalehdessä sanoi? Muun muassa seuraavasti: ”Nato-keskustelu Suomessa muuttaa jo nyt voimatasapainoa ja on erittäin tarkan huomion kohteena Venäjällä.” Hänen mukaansa suomalaiset ovat jo provosoimassa Eurooppaa uuteen jännitykseen jne. Ei kovin diplomaattista eikä myöskään aivan realistisissa mittasuhteissa. Jotenkin tulevat mieleen herra Kozinin puheet Tehtaankadulla. Niistähän virallinen Venäjä irtisanoutui nopeasti.

Rogozinin kohdalla kannattaa muistaa, että hän on paikallinen Timo Soini, iältään 40 ja risat sekä populisti. Toimittajan töitä tehneen sanankäytön ammattilaisen poliittinen tausta on kansallismielisen Rodina-puolueen johdossa. Huomionarvoista tietysti on, että hän saa nykyisin laukoa railakkaita mielipiteitään komealta kuulostavalta postilta Nato-suurlähettiläänä.

Putinin puheet Natosta ja Venäjän rajoista voi laittaa halutessaan sellaisiin puitteisiin, että Nato on jo maan rajoilla esimerkiksi Norjan, Viron ja Latvian kohdalla. Putinin uhittelu oli suunnattu suoraan Ukrainalle ja Georgialle, ei Suomelle, vaikka nykykremlologit kuinka niin haluaisivat kvasiälykkäästi tulkita.

Me päätämme liittoutumisesta tai liittoutumattomuudesta aivan itse. Edelleen.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu