Epo-hormonipullo

Suomi oli hiihdon MM-kisoissa Lahdessa vuonna 1989 ylivoimainen maa. Muistan kisat ja sen huuman, joskaan en olisi mitenkään muistanut mitalisateen määrää, ellen olisi sitä Wikipediasta tarkistanut. Suomi napsi nettilähteen mukaan 15 mitalia, joista kuusi oli kultaista. Suurvalta Neuvostoliitto oli kakkonen yhteensä kahdeksalla mitalillaan.

Epo-hormoneista ei puhuttu. Käryjä ei tullut.

Erityisen hyvin Lahdessa pärjäsivät naishiihtäjät. 4×5 kilometrin viestissä tuli kultaa joukkueella Marja-Liisa Kirvesniemi, Pirkko Määttä, Jaana Savolainen ja Marjo Matikainen. Kympin perinteisellä kultaa hiihti Marja-Liisa Kirvesniemi ja 15 kilometrin perinteisen voitti Marjo Matikainen. Miesten puolella kultaa sivakoi Harri Kirvesniemi 15 kilometrillä. Mäkihypystä tuli kaksi kultaa: suurmäessä (Jari Puikkonen) ja joukkuemäessä (Ari-Pekka Nikkola, Jari Puikkonen, Matti Nykänen, Risto Laakkonen).

Politiikkaan sittemmin lähtenyt Marjo Matikainen-Kallström muistetaan hänen ”havuja, p…le”-huudostaan Oberstdorfissa 1987. Hänen olemuksensa on tästä noitumisesta huolimatta suomalaisen urheilullisuuden perikuva.

Eilinen Nelosen uutisten väite epo-hormonipullon löytymisestä hänen leirihuoneestaan vuoden 1988 lopulla on raju. Matikaista ei tosin syytetä käytöstä. Jos sellainen hänen huoneessaan ylipäätään oli, kenelle se kuului?

Kansanedustaja itse pitää väitteitä epo-pullosta mustamaalaamisena ja epäilee jopa poliittista ajojahtia. Nettikeskusteluissa on tuotu esiin erilaisia salaliittoteorioita ja mediaakin pidetään taas syntipukkina.

Selvää on, että jollakin on ollut jotakin Matikainen-Kallströmiä vastaan tai omatunto on kolkutellut, kun asia halutaan nostaa esiin kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Joka tapauksessa Suomen hiihtomaajoukkueen menestys vuonna 1989 on saatu näyttämään vilpillä hankitulta.

Epo-väitteitä ei voi olla peilaamatta vuoden 2001 doping-MM-kisoja ja hiihtäjä Kaisa Variksen epo-törttöilyä vasten.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu