Vanhasen tapaus vs. Kanerva

Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) joutui eroamaan oman tekstiviestikohunsa päätteeksi kaksi viikkoa sitten. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) tapaus on monissa yhteyksissä rinnastettu Kanervan tapaukseen, joten on syytä kysyä, onko rinnastuksessa perusteita.

Kanerva taisteli julkisuudessa kasvanutta painetta vastaan kolme viikkoa, minkä jälkeen puoluejohtaja Jyrki Katainen antoi hänelle potkut. Kanervalla oli aikaisempaa historiaa viestittelystä julkisuudesta pitäville naisille. Hän oli luvannut muuttaa käyttäytymistään.

Kanervan kohdalla naiset olivat puhuneet myös lähestymisestä, jota kohde ei ollut kokenut myönteiseksi.

Fakseihinsa kompastuneelta Anneli Jäättenmäeltä (kesk.) pääministerin paikan yllättäen vuonna 2003 perinyt Vanhanen on eronnut mies, joka ei ole Helsingin yöelämässä viihtynyt. Hän löysi Susan Ruususen (ent. Kuronen) netistä, vaikka yrittikin valehdella omaan poliittiseen minä-kuvaansa paremmin sopivaa tarinaa kohtaamistavasta. Asenne on ylimielinen, vaikka valhe on aika valkoinen verrattuna Kanervan puheisiin työviesteistä tanssija Johanna Tukiaiselle.

Vanhasen julkisuuteen pompsahtaneet viestit Kuroselle ovat tuoreen parisuhteen hoitoon liittyviä ja niistä saa kuvan, kuinka Vanhasen on vaikea yhdistää yksityiselämäänsä ankarasti suojelevan poliitikon töitä seurusteluun. Lopulta tuntuu siltä, että juuri tämä kaataa suhteen, koska Ruusunen ei toimi, kuten Vanhanen olisi halunnut ja puhuu julkisuuteen yksityiselämästä.

Tätä taustaa vasten Vanhasen oikeudenkäynti Pääministerin morsian -kirjan kustantajaa vastaan tuntuu hänen kohdallaan normaalilta toiminnalta. Mutta onko tämä pääministerin arvolle sopivaa toimintaa? Poliitikkojen kohdalla kohut eivät laannu peittelemällä ja valkoisia valheita viljelemällä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu