Sana on vapaa

Suomessa internet on lisännyt sananvapautta, toteaa Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen näin kansainvälisen lehdistövapauden päivänä. Osuu oikeaan.

Yksittäiset välineet eivät kykene hallitsemaan ihmisten päitä enää niin kuin ennen. Painettavat lehdet ovat menettäneet lukijoitaan; johtotähti Helsingin Sanomain ja mahtavien iltapäivälehtien suhteellinen vaikutusvalta ohenee. Tästä saatiin viimeisin näyttö keskiviikkona, jolloin Alma Media kertoi iltapäivälehtien markkinoiden hiipumisesta ja Iltalehden tulospaineista.

Internetissä kaikki ovat aiempaa enemmän samalla viivalla. Täällä on uutisineen ja blogeineen iltapäivälehtien ja Hesarin ohella Yleä, Maikkaria, maakuntalehtiä ja massiivinen joukko puhtaasti internetiin kehittyneitä medianomaisia tuotteita, kuten Suomi24, MSN ja IRC-Galleria. Kauppalehden ja Arvopaperin keskustelupalstoilla puolestaan käydään Suomen oleellisin talous- ja pörssikeskustelu, mutta myös pankkiiriliikkeet kärkkyvät tätä porukkaa netistä.

Uuden Suomen verkkolehti on tässä joukon jatkona omalla uutis- ja keskustelutehtävällään. Olemme nyt useampana viikkona onnistuneet ylittämään 100 000 viikkokävijän rajan ja näkyvyytemme kasvaa.

Meidän bloggaajamme, politiikan tutkija Iivi Anna Masso on noussut rohkeilla kirjoituksillaan nopeasti Suomen johtavien yhteiskunnallisten keskustelijoiden joukkoon, kirjailija Jari Tervo on paljastanut SDP:n sisäiset kiemurat puoli vuotta ennen muita ja toimittajakonkari Erkki Toivanen on kirjoittanut kansainvälisestä politiikasta paljon suoremmin kuin täkäläisessä valtamediassa on totuttu.

Samaan aikaan monet lukijat ovat muuttuneet lukijoista osallistujiksi. Kaukana ovat ne ajat, jolloin Ylen alueradion toimittaja sai palautetta vain siitä, että sanoi olympialaisia olumpialaisiksi. Nyt toimittajat joutuvat olemaan valppaana koko ajan, se on meille oikein.

Keskustelun taso nettisivuillamme on noussut suhteessa moneen keskustelupalastaan kerrassaan hyväksi, joskin kyllä mekin joudumme huuhaata poistamaan ja epäasiallisia kirjoittajia toisinaan ulos sulkemaan. Kiitos aktiivisille ja asiallisille keskustelijoille, jotka pidätte myös tekstinne mitan säällisissä rajoissa! Tämä on meidän yhteinen mediamme.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu