Pankaa Putin koville

Venäjän tuore pääministeri Vladimir Putin tulee virkaveljensä Matti Vanhasen vieraaksi tämän kuun lopussa. Esillä ovat puutullit, jotka maailman kauppajärjestöön (WTO) pyrkivä Venäjä aikoo nostaa protektionistisiin korkeuksiin ensi vuonna.

Nostoja vastaan pitkään purnanneella Suomen metsäteollisuudella on nyt Ruotsin tuki. Kiitos Ruotsin rohkea kauppaministeri Ewa Björling!

Ruotsalaisministeri käytti suomalaisia poliitikkoja selvempää kieltä Venäjän arveluttavia kaavailuja vastaan. Hän muistutti, että venäläiset satuttavat itseään tällaisilla kansainvälisen talouden pelisääntöjä vastaan sotivilla päätöksillä. Noin käyttäytyvän maan WTO-jäsenyyttä on syytä lykätä EU:n voimalla.

Ruotsilla on pelissä panoksena 6 000 alan työpaikkaa, kun Suomella niillä on metsäteollisuuden mukaan jopa 25 000. Suurin yhteinen nimittäjä on Stora Enso.

Suomeen saapuva Putin on kova kasvo, mutta hän edustaa pientä taloutta verrattuna unioniin. Eurooppalaisen yhteisön täytyy ymmärtää antaa Suomelle ja Ruotsille täysi tukensa. Ainakin ruotsalaiset osaavat sitä pyytää.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu