Sponsoroidut kansanedustajat

Keskustalainen Timo Kalli läntisestä Suomesta osoitti kummallisella julkisella peittelyllään lopullisesti, että vuonna 2000 säädetty vaalirahoituslaki oli syntyessään mätä.

Kalli kaivaa nyt häpeissään kuvetta ja palauttaa rahansa kolmelle miljonääriyhteisölle. Ahti Vilppulan, Ari Salmivuoren sekä Toivo Sukarin ja kumppaneiden hallitsemat yhtiöt ja yhteisöt saavat kukin takaisin lahjottamansa 10 000 – 20 000 euroa. Kallin viime vaalien 56 000 euron budjetista jää jäljelle vain murto-osa.

Kehittyvien maakuntien Suomi -niminen yhteisö tuki Kallin lisäksi yhdistysten kautta muitakin poliitikkoja, jotka edustavat nykyhallituksen pääpuolueita. Keskustalaispoliitikoista rahaa sai eduskuntavaalityöhönsä Ylen tietojen mukaan ainakin pääministeri Matti Vanhanen, kokoomuslaisista eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ja ministeri Suvi Lindén sekä heidän lisäkseen vihreistä kokoomukseen loikannut Merikukka Forsius.

Kehittyvien maakuntien Suomi -yhteisön perustarkoitukseksi on julkisuudessa kerrottu Suomen maakuntien vetovoimaisuuden ylläpito, kansalaiskeskustelun aktivoiminen ja äänestysaktiivisuuden lisääminen. Samalla se kunnostautuu myös esimerkiksi Renny Harlinin ohjaaman Mannerheim-elokuvan rahallisena tukijana.

Ei ole mitään pahaa siinä, että yhtiöt ja yhdistykset tukevat poliitikkoja heidän vaalityössään; huonoa olisi näyttävää vaalityötä puhtaasti velaksi tehdä. Vasemmistoehdokkaat saavat rahaa perinteisesti ay-liikkeeltä ja siihen läheisesti liittyviltä kannatusyhdistyksiltä, yrittäjät nyt vain sattuvat pitämään enemmän yritystoiminnan edistäjiksi profiloituneista oikeistopoliitikoista.

Lakia rikkoneen Kallin tapauksessa keskiöön ovat nousseet liikemiesryhmittymä Kehittyvien maakuntien Suomi ja Toivo Sukari, koska yhdistystä pidetään vähän salamyhkäisenä ja Sukari on Ideaparkeineen mediaseksikäs nimi. Vanhasen Ideapark-mielipiteen ja Sukarin antaman yhdistystuen liittäminen yhteen vaikuttaa jo selvästi poliittisesti tarkoitushakuiselta.

Viime kädessä kyse on vaalirahoituslaista ja sen surkeudesta. Esimerkiksi oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) oli arvostellut melko tuoretta lakia jo ennen Kallin tapausta, joten mikään suuryllätys huonouden ei pitänyt kenellekään olla.

Lopuksi neuvo kaikille kansanedustajille: koska teillä kuitenkin on nettisivut, kertokaa siellä avoimesti kuka tai mikä taho teidät sponsoroi eduskuntaan! Ei luulisi olevan työlästä, oikeusministeriön ylläpitämiltä nettisivuilta näitä tietoja jo löytyy.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu