Työ vastaan pääoma

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) yritti viikonloppuna kääntää suomalaista poliittista keskustelua vaalirahoitussotkusta kaikkien kukkaroa koskevaan asiakysymykseen eli veroihin.

”On parempi, että ostovoima turvataan tuloverojen kevennyksillä eikä palkkojen nimelliskorotuksilla. Tälle meidän on raivattava tilaa”, hän totesi Helsingin Sanomissa. Ensimmäinen virke on vanhan jatkoa, mutta tilanraivaus on se yllättävä puoli. ”Meidän on pakko katsoa pääomaverotusta ja sen suhdetta tuloverotukseen”, hänen kerrotaan sanoneen.

Eli pääomaverotusta saatetaan myös kiristää, kun palkkaveroja lasketaan. Näin sanoo oikeistopuoluetta edustava valtiovarainministeri ja saa toisaalla pääomaan kriittisesti suhtautuvan vasemmiston hyväksyen kakistelemaan ja toisaalla änkyräkapitalistit takajaloilleen.

SAK-pomo Pertti Parmanne sanoi uusisuomi.fi:lle, että Kataisen linjaus on aivan täysin päinvastaista kuin se, miten hallitus on tähän asti toiminut. Kuinka ollakaan sosialidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov oli käyttänyt samoja sanoja, vaikka pitää kyllä Kataisen ajatuksia hyvinä.

Pääoman veroetujen puolesta taistelevien kommentteja on luettavissa esimerkiksi pörssisijoittajien suosiman Arvopaperi-lehden keskustelupalstalta. Siellä yksi kehottaa Kataista häpeämään, koska ankarasti työtä pienellä palkalla tekevät yrittäjät joutuvat tässä maalitauluksi. Toisen mielestä pääomat alkavat saman tien etsiä ystävällisempää ympäristöä.

Kataisen esittämää täysremonttia aletaan pohtia työryhmässä ensi syksynä. Asiasta jauhetaan keskustelun pohjaa eduskuntavaaleihin 2011, eli kyse on niin sanotusta pitkästä sihdistä. Moni asia ehtii vielä muuttua ennen tätä.

Matti Vanhasen (kesk.) kakkoshallitus aikoo toki laskea ansiotulojen verotusta ensi vuodesta alkaen. Tarkat päätökset vielä puuttuvat, mutta Veronmaksajain keskusliitto on omat suosituslaskelmansa tehnyt.

Liiton mukaan esimerkiksi keskituloisen (ansiot 2748 euroa/kk) pitäisi joutua maksamaan vuonna 2009 palkkaveroa kaikkine eläkemaksuineen ja kirkollisveroineen 29,6 prosenttia, kun tänä vuonna prosentti on 30,2. Parempituloisen keskiluokkaisen suomalaisen (tulot 4581 euroa/kk) veroprosentti pitäisi pudottaa 37,7 prosentista 37,1:een ja hyvätuloisen (7369 euroa/kk) 44,0 prosentista 43,4:ään.

Nämäkin helpotukset hukkuvat valitettavasti ankarasti kohonneisiin ruoka-, asumis-, ja polttoainekustannuksiin. Eikä piisaakaan. Vaikka miten laskisi, keskiluokkaisen suomalaisen tilanne on muuttunut tänä vuonna selvästi viime vuotta kurjemmaksi, jos ei ole sattunut saamaan tavallista ronskimpaa palkankorotusta oman kyvykkyyden tai ammattiliiton ansiosta.

Veronalennusten kokonaispottia pitää pudottaa jo tällä vaalikaudella enemmän kuin porvarihallituksen kaavailema 1,1 miljardia. Vanhasen kolmoshallitusta ei ensi eduskuntavaalien jälkeen välttämättä tule, eli pääministerin kannattaisi toimia rohkeasti, kun siihen on vielä mandaatti. Voisi tehdä positiivisesti historiaa.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu