Ei enää pelkkää jeesustelua

Vaalirahoitussotku on saanut Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen näyttämään korruptoituneelta joukkiolta. Ja tästäkös oppositio tykkää.

Hyökkäyksen aloitti politiikan hyttyssarjalainen Kristillisdemokraatit. Muiden rahoilla eduskuntaan astellut vauras ex-puheenjohtaja Bjarne Kallis sai viime perjantaina enemmän mediatilaa kuin vuosiin, kun hän vaati moralistilippu salossa maahan uusia eduskuntavaaleja. Perussuomalaisten puhekone Timo Soini antoi tälle, etten sanoisi jeesustelulle, luonnollisesti täyden tukensa.

Samaan huutoon on yhtynyt pääoppositiopuolue SDP. Ay-rahoitteinen vasemmistopuolue on pannut omat haaveensa uusista eduskuntavaaleista puoluesihteeri Maarit Feldt-Rannan kautta julkisuuteen.

Pari viikkoa elänyt kohu on siten täysin politisoitu.

Matti Vanhasen kakkoshallituksen toimintakyky vavahti ensimmäisen kerran, kun se joutui pitkän veivaamisen jälkeen erottamaan ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) vain pari kuukautta sitten. Tämä syvä kriisi kummittelee yhä taustalla, vaikka Alexander Stubbin (kok.) ryvettymätön persoona on onnistunut auttamaan sen unohtamisessa.

Nyt tulituksen kohteena ovat ensisijaisesti kepulaiset. Päivän kysymys on, oliko Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen perustamassa veijariliikemiesten poliittista siipeä, Kehittyvien maakuntien Suomea. Sama se, jos siltä näyttää; Korhonen alkaa vaikuttaa tämän kriisin potentiaaliselta uhrilta.

Vanhasta vastaan tarvittaisiin paljon vahvempaa näyttöä kuin hatara Ideapark-linkki, jotta hän tähänkään kriisiin kaatuisi. Muutkin sotkuun eri tavoin linkitetyt ministerit saanevat pitää salkkunsa hänen selkänsä takana.

PS. En tiedä jupakan ilmeisen vahingossa aloittaneen Timo Kallin (kesk.) taloudellista tilannetta, mutta jotenkin harmittaa hänen hätäinen lupauksensa palauttaa 40 000 euroa liikemiesporukalle, jolle pienin rahayksikkö on miljoona.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu