Saa yrittää

Trainers’ Housen yrittäjä-omistaja Jari Sarasvuo ja Elcoteqin yrittäjä-omistaja Antti Piippo oli saatu Microsoft Oy:n ja Ohjelmistoyrittäjät ry:n Kasvufoorumi 08 -seminaariin eläviksi esimerkeiksi menestyneistä yrittäjistä. Aivan syystä. Piippo on elävä legenda, joka aloitti nyrkkipajasta Lohjalla, mutta päätyi globaaliksi tekijäksi. Sarasvuo taas aloitti puhekoneensa käytön radiossa, mutta päätyi suuria yleisöjä vetäväksi kouluttajaksi ja kannattavan pörssiyhtiön valtiaaksi.

Molemmat piiskasivat suomalaisia, erityisesti vasemmistolaista ajattelua ja mediaa. Molemmat kehuivat valtiovarainministeri Jyrki Kataista, joka ajattelee, puhuu ja seisoo samaan aikaan, kuten Sarasvuo muistaakseni asian tänään Helsingin kauppakorkeakoululla ilmasi.

Self made –miesten teesit lyhykäisyydessään ovat siinä, että Suomessa ei arvosteta yrittämistä, media kirjoittaa rikkaista rumasti, eikä täällä ole riittävää rikastumisen nälkää. Kaikki julkinen keskustelu käydään vieläpä ”vasemmalta oikealle”.

Sarasvuo intoutui käyttämään yrittäjäyleisön edessä saatana-tyyppisiä voimasanoja, kun hän puolusti maamme muita menestyjiä ja manasi vaalirahajupakan kohdistumista porvarihallitukseen. Lisäksi hänen mukaansa Piipon asioiden käsittely mediassa on ollut suorastaan rikollista. Myöskään FIM-miljonääri Seppo Sairasen nimeen ei tarvitsisi enää liittää mitään vanhoja epäilyjä.

Piippo puolestaan nosti suomalaisesta vinksahtaneesta ajattelusta esiin progressiivisen sakotuksen. Esimerkki oli omakohtainen ja kolmen vuoden takaa.

Piippo oli ajellut Harley-Davidsonillaan kohti Hankoa ja kuinka ollakaan 80:n rajoitusalueella mittarissa seisoi lainvalvojien tarkastushetkellä 106. Sakko oli Piipon kertoman mukaan 56 000 euroa. Jotta systeemi olisi täydellinen, sitä pitäisi soveltaa myös ratikoissa, hän ironisoi.

Sekä Piipon että Sarasvuon omintakeisesti tehostetuissa viesteissä on hyvä unilukkarimeininki. Paapomisyhteiskunnasta on siirryttävä kohti yrittäjyyden arvostamista, eikä jonkun vaurastuminen ole saman tien joltain toiselta pois. Suomalaisten laiha lohtu on se, että melkein koko läntinen Eurooppa on samassa yrittäjyyttä vieroksuvassa veneessä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu