Nainen ja demari

Tasavallan presidentti Tarja Halonen toimi odotetusti torppaamalla sitoutumattoman Ilkka Laitisen nimityksen sisäministeriön korkeimmaksi virkahenkilöksi. Hän haluaa, että demaritaustainen Ritva Viljanen jatkaa työssä, jota hän nykyisin jo tekee. Siihen hänellä on perustuslaillinen oikeus.

Kyvykkyys rajaturvallisuusasioissa on kansainvälisesti ansioituneen prikaatikenraali Laitisen vahvuus. Näin sanoo häntä ehdottanut ministeri Anne Holmlund (kok.) ja Matti Vanhanen (kesk.) luonnollisesti tukee ministeriään.

Samalla hallitus tulee sanoneeksi, että kansliapäällikkönä toimiva Viljanen ei ole tehtävään riittävän hyvä.

Tai sitten hän on porvarihallitukselle liian demari, mitä kukaan ei sano ääneen. Yle sentään muistutti eilen, että myös työministeriön demaritaustainen kansliapäällikkö Markku Wallin menetti koko ministeriön ja ympäristöministeriöstä eläkkeelle jäävän Sirkka Hautojärven seuraajaksi nousee keskustan Hannele Pokka. Opetushallituksen Kirsi Lindrooskin on siirretty sivuun.

SDP:n johtajana tähän mennessä valjusti profiloitunut Jutta Urpilainen ehätti esittämään julkisuuteen sukupuolinäkemyksensä, eli hän arvioi hallituksen sorsivan nimitysesityksessään naisia.

Ja kas, Urpilainen teki karhunpalveluksen demaritaustaiselle naispresidentillemme. Julkisuudessa on epäilty aivan riittävästi, että Halonen sympatiseeraa Viljasta vain ja yksinomaan hänen sukupuolensa ja demaritaustansa vuoksi.

Onnea demarit, profiilin nostatus meni pieleen. Halonen kyllä pitää ilman puoluettakin päänsä ja valituksi tulee ensi viikolla Viljanen. Oli hän sitten tehtävässä pätevämpi kuin Laitinen tai ei.

Mutta mitä tekisi presidentti Sauli Niinistö vastaavassa tilanteessa, jos ehdokasasetelma olisi toisin päin ja hallitusvallan kahvassa demarit? Niinistöhän on ilmoittanut halustaan karsia presidentin nimitysoikeutta, koska se sisältää sisäpoliittista piilovaltaa.

Valtaoikeuskeskustelu on valmis räjähtämään käyntiin.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu