Asunto, asunto, loukku

Pankkimiesten piirissä puhutaan nyt kovia sanoja. Asunnonostajia varoitellaan oikein urakalla kahden asunnon loukusta, eikä asunnonvaihtoa suunnittelevalle suostuta antamaan suurta lainaa, jos vanha on myymättä.

Samaan aikaan niin sanottujen marginaalien kapeneminen on pysähtynyt, ja jotkut uskovat niiden lähtevän pitkästä aikaa levenemään tänä syksynä. Pankit haluavat enemmän katetta ulos antamalleen rahalle, koska myös sisään otetun rahan hinta pankkien välisillä markkinoilla on kallistunut.

Vielä keväällä pankit saattoivat Suomessakin antaa vanhaan tapaan halvalla ulos, koska sijoittajat myivät rahasto-osuuksiaan ja työnsivät rahat talletuksiin, mikä on pankeille suhteellisen halpaa rahaa, vaikka korot silläkin puolella ovat nousseet.

Pankkiherrojen jarrutuspuheet ja -toimet tulevat monen asunnonostajan kannalta myöhään: kahden asunnon loukku on syntynyt, eli uusi uljas asunto on hankittu, mutta vanha on myymättä ja hintaa pitää polkea.

Kansainvälisen tunnelman pilasi vuosi sitten alkanut subprime-kriisi Yhdysvalloissa, mikä levisi nopeasti Britanniaan, Espanjaan ja Viroon. Nyt oireita näkyy siis Suomessa, kuten niitä näkyy myös Ruotsissa ja monessa muussakin maassa. Raha on ollut liian löysässä.

Pisteeksi iin päälle alkoi Venäjä näyttää mahtiaan Georgiassa. Erään erittäin kokeneen pankkimiehen mukaan tämä heijastuu niinkin kauas kuin suomalaiseen asuntokauppaan. Kansakuntamme alitajunnassa kun on suur-Venäjän pelko ja tällaiset uutiset voivat viedä viimeisetkin halut tehdä se elämän suurin kauppa.

Asuntomarkkinat eivät tästä hevillä piristy, ei vaikka Sammon Björn Wahlroos uskoisi mitä kansainvälisen korkokehityksen lähitulevaisuudesta. Valitettavasti.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu