Katkenneet juuret

Helsingissä asuva henkilö tuntee kuuluvansa usein jonnekin muualle kuin Helsinkiin. On vanhempaa väkeä, joka haikailee yhä vaikkapa Viipuriin tai Käkisalmeen ja nuorempia, jotka kokevat Helsinkiä läheisemmäksi Kemin, Nakkilan tai Outokummun. On ulkomaalaistaustaisia ihmisiä, joiden silmissä välkkyvät ikuisesti Tallinnan valot, Neva tai vaikkapa Intian valtameri.

Kokevatko he helsinkiläiset kadut, urheiluseurat ja kaupunginvaltuutetut omikseen?

Kiinnittyminen johonkin paikkakuntaan on sen verran metka kysymys, että ajattelin näin kuntavaalien alla kertoa oman muuttotarinani. Esitän sen lyhyesti, vaikka siihen liittyy pirusti paikkakuntia. Osan niistä tunnen yhä jotenkin omakseni, osaa en.

Synnyin vuonna 1963 Uuteenkaupunkiin. Asuttuani länsirannikolla kokonaista pari viikkoa perheemme jatkoi matkaa Kaakkois-Suomeen Karhulaan (nyk. osa Kotkaa). Sieltä matka jatkui Etelä-Savoon Mikkeliin, mistä harpattiinkin jo Pohjois-Pohjanmaalle Oulun Tuiraan.

Oulusta matkasin Lohjalle vielä alle kouluikäisenä. Lohjalta muutin Helsinkiin opiskelemaan alle kaksikymppisenä. Kun olin runsaat 30, muutin New Yorkin Brooklyniin ja sieltä parin vuoden jälkeen takaisin Helsinkiin. Nyt olen asunut kaksi vuotta kaksikielisellä Länsi-Uudellamaalla Siuntiossa.

Vanhempani ovat lähtöisin Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta siellä vuosisatoja vaikuttaneista maanviljelijä- ja yrittäjäsuvuista. Mutta mikä onkaan minun maakunta- ja kuntaidentiteettini?

Vaikka olen asunut yli puolet elämästäni Helsingissä, tunnen itseni ehkä useimmiten lohjalaiseksi, koska peruskoulu ja lukio on käyty tuossa läntisen Uudenmaan pikkukaupungissa. Kutakuinkin yhtä paljon olen helsinkiläinen ja kenties kolmanneksi eniten oululainen. Sitten tulevat Kainuu, Brooklyn ja muut.

Kaikesta kiertolaisuudesta huolimatta en ole koskaan äänestänyt kuntavaaleissa muualla kuin Helsingissä, koska aikuisiän vaalivuosina olen tähän mennessä aina Helsingissä asunut. Näissä kuntavaaleissa äänestän Siuntiossa, mikä on uusi ja ihmeellinen kokemus.

Jos Arja Alhon ja kumppaneiden suunnitelmat toteutuvat, voivat nämä siuntiolaisvaalit jäädä tällaisina viimeisiksi: Siuntio voi päätyä osaksi Lohjaa, Inkoota tai Kirkkonummea. Minä varmaan liittäisin sen itselleni tuttuun Lohjaan, jos se johonkin on ihan pakko liittää. Jos olisin Kirkkonummelta, ajattelisin varmaan toisin.

PS 1: Vielä mainos tämän syksyn kuntavaaliehdokkaille: Tulkaa Uuteen Suomeen bloggaamaan. Tarjolla on ilmaista mediatilaa ja yli 100 000 lukijaa: http://blogit.uusisuomi.fi
PS 2: Lisäkseni on muitakin, jotka eivät ole oikein mistään kotoisin: http://jukka111.blogit.uusisuomi.fi/2008/09/08/kun…

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu