Kansa voitti pörssin

Eurooppalaiset asiantuntijat ottivat oikeudekseen arvostella amerikkalaisia kansanedustajia siitä, että he kumosivat valtiovarainministeri Henry Paulsonin alkuperäisen roskapankkiesityksen. Kongressin 435-jäsenisestä edustajainhuoneesta annettiin sellainen kuva, että siellä istuu hölmöläisiä, jotka eivät ymmärrä oikeasta maailmasta – siis pörssistä – mitään.

Asiaa todisteltiin kauhistelemalla maanantain kurssilaskua. Tiistaina kurssit sitten nousivat.

Syy eiliseen kurssinousuun oli se, että Yhdysvaltain demokratia toimii, ja poliitikot alkoivat hakea tyrmäämisen jälkeen heti uutta ratkaisua. Nyt korjatusta esityksestä tiedetään, että kansalaisten pankkitalletusten suojaa ollaan nostamassa väliaikaisesti 100 000 dollarista 250 000 dollariin. Lisäksi luvassa on verohelpotuksia.

Esitys viedään poikkeuksellisesti ensin kongressin satajäseniseen senaattiin. Oletettavaa on, että demokraattien enemmistö hyväksyy sen selvästi ja George W. Bushin puolue eli republikaanitkin tulevat nyt pääosin sen taakse. Kongressin toisen kamarin, eli edustajainhuoneen uskotaan seuraavan perässä. Laki astuisi siten varsin nopeasti voimaan.

Jos roskapankki syntyy, osallistuu kukin amerikkalainen siihen yli 2 000 dollarin panoksella. Sellaisia päätöksiä eivät saa tehdä pelkät virkamiehet, vaan kansan valitsemien valtioelimien pitää osata olla kansalaisten puolella. ”Pelastetaan kansalaiset, ei pankkeja” -kyltit eivät heiluneet amerikkalaiskaduilla turhaan.

Suomessa roskapankkiratkaisu syntyi 1990-luvun alussa valtiovarainministeriön vahvan virkamiehen Raimo Sailaksen ja kumppaneiden johdolla. Siinä pelastettiin nimenomaan pankit samaan aikaan, kun poliitikot keskittyivät pelottelemaan kansaa finanssimarkkinoiden tuomioilla.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu