SDP:n salainen ase

Kokoomus, vihreät ja perussuomalaiset ovat olleet koko syksyn myötätuulessa. Vaalivoittosamppanjoita on jo varmaan jossain tilattu.

Uuden Suomen epätieteellinen, mutta pontevasti Helsingin Postitalolla toteutettu ovensuukyselykin antoi kaikkien virallisten tiedustelujen päälle osviittaa siitä, että varsinkin SDP olisi kulkemassa kohti suurta tappiota viikon päästä pidettävissä kuntavaaleissa.

Nämä ovat kuitenkin vain ennakkotunnelmia. Varsinaiset vaaliagendat on lyöty vasta nyt pöytään, kun iso peli liikkuvien äänestäjien kotiin pelaamiseksi on käynnistynyt. Tähän pelipöytään pääsi demareiden puheenjohtaja Jutta Urpilainen tänään tarjoamaan tv-ykkösellä salaisen aseensa: uhkakuvan suurtyöttömyydestä.

Uhka ei tietenkään ole tuulesta temmattu, sillä rakennusala puhuu jo kymmenien tuhansien työpaikkojen katoamismahdollisuudesta. Yhdet alamäen kasvot on jo saatu, kun perinteinen helsinkiläisrakentaja Henry Kataja Oy on haettu konkurssiin. Työt seisahtuvat monen muunkin rakentajan työmailla. Hallituspuolueiden vika se ei ole, mutta asian voi saada näyttämään siltä.

Mahdollisuuden päästä paalupaikalle varsinaista kisaviikkoa ajatellen oppositiojohtaja Urpilainen käytti kokonaisuutena tyylikkäästi. Hän kritisoi kipakasti villiä kapitalismia, ojensi hallitukselle auliisti auttavaa kättään, hymyili toimittajan yrittäessä naljailla ja kertoi tunteikkaasti kristinuskostaan.

Hallitus ei lähde erikseen elvyttämään rakentamista. Sen on Jyrki Katainen (kok.) kuluneella viikolla selvin sanoin todennut. Hallitus luottaa vahvasti veroelvytykseen, mikä sinällään koituu kaikkien veronmaksajien hyväksi.

Mutta jos tulee kansainvälinen lama ja työttömien armeija Suomessakin kasvaa ensi ja seuraavana vuonna merkittävästi, on oppositiolla kahta valtavampi ase käytössään eduskuntavaaleissa keväällä 2011. Ne ovat Jutta Urpilaisen päävaalit.

Keskitien kulkija Urpilaisella on tosin omat uhkaajansa vasemmalla. Tästä kertoo vaikka se, että vasemmistoliittolainen kansalaisaktivisti Teppo Eskelinen esitteli hiljattain Uuden Suomen kuntavaaliblogeissa ”Punavihreän Helsinki-manifestin”. Siinä ovat mukana hänen lisäkseen Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Seppo Lampela (skp), Silvia Modig (vas.), Anna-Maria Kantola (sd.), Tuomas Rantanen (vihr.) ja Thomas Wallgren (sd.). Siis myös kaksi demaria.

Politiikan teko on siirtynyt näin myös verkkoon. Näissä vaaleissa nähtäneen, että sellaisiakin ihmisiä menee läpi, jotka eivät ole ollenkaan tv:stä ja paikallisista paperilehdistä tuttuja. Saattoi verkko tosin selittää Alexander Stubbinkin (kok.) pikanousua huipulle eurovaaleissa 2004. Stubb-ilosanoman viejiä näkyi tuolloin keskustelupalstoilla yllättävän paljon.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu