Ei pakopaikkaa

Lehdet ottavat alkavasta taantumasta kaiken irti. Juttujen tueksi saa syöksyviä pörssikäppyröitä. Iltapäivälehtityyppiset ”Paniikkiperjantai” ja ”Ei pakopaikkaa” -otsikot ovat nyt muotia jopa Wall Street Journalissa, Financial Timesissa ja Helsingin Sanomissa.

Moni kuluttajaparka on tässä nyt aivan ymmällä. Varsinkaan jos ei omista pörssiosakkeita, ei pääse vielä luontevasti paniikkitunnelmaan. Totta kai voi olla huolissaan vaikka kesämökkinsä tai asuntonsa hintakehityksestä, mutta jos on mennyt jo nekin maksamaan?

Todellinen huolenaihe meistä aika monelle on työpaikka. Ennustavatko nämä pörssikäppyrät sitä, että työt loppuvat?

Jos jenkkitodellisuutta ja -ennusteita katsoo, niin valitettavasti näin on asian laita joidenkin kohdalla. Siellä työpaikat ovat tässä vaiheessa lähteneet lukuisilta Wall Street -maailmaan sidoksissa olevilta finanssityöläisiltä, mutta myös rakennuksilla on naulojen naputus lakannut, tehtaita suljetaan ja isoista konkursseista huhutaan.

Ekonomistit veikkaavat, että Yhdysvaltain talous laskee kuluvalla vuosineljänneksellä neljä prosenttia viime vuodesta, mikä olisi jyrkin kvartaalisyöksy sitten vuoden 1982. Siitä saa melkein yhtä ruman graafin lehteen kuin pörssikursseista.

Entä Suomessa? Rakentaminen tyrehtyy ja finanssityöpaikkoja meiltäkin lähtee jo nyt. Tehdastyöpaikkoja katosi hyvinäkin aikoina, mutta väki työllistyi hyvin palvelualoille. Näin auvoista se ei ole enää jatkossa, eli tehtaiden sulkemisten seuraukset ovat jatkossa raaempia.

Myöskään öljyn hinnan romahduksesta peljästynyt venäläinen ei kanna enää rahaa Itä-Suomeen entiseen malliin. Ja jos siellä vielä rupla devalvoidaan, hiljenee rahavirta entisestään.

Tällaisessa tilanteessa on hyvin suositeltavaa sulloa rahaa sukan varteen, tehdä työnsä niin hyvin kuin osaa ja viettää läheistensä kanssa aikaa. Kenenkään jo ennestään velkaantuneen ei kannata kuluttaa nyt velaksi. Huoleton shoppailu on out.

Yhdysvalloista saatiin perjantaina sentään yksi pieni merkki siitä, että aivan kaikki eivät ole sielläkään lirissä. Vanhojen asuntojen kauppa kasvoi syyskuussa runsaan prosentin, kun verta haistaneet saalistajat saapuivat asuntomarkkinoille.

Ja hyperinflaation kurittamasta Zimbabwesta vasta kummia kuuluikin: pörssi nousi perjantaina 249,9 prosenttia! Siitä saisi melkoisen kuvion mihin tahansa lehteen, jos sen irrottaisi muusta todellisuudesta.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu