Suur-Helsinki siintää?

Kokoomus on nyt suurin puolue Helsingin ja Espoon lisäksi Vantaalla, missä se onnistui ohittamaan keulapaikalta SDP:n. Tämän innoittamana Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Suvi Rihtniemi (kok.) arvioi, että suuren pääkaupunkiseudun kuntaliitoksen hyötyjä ja haittoja voidaan alkaa selvittää tosissaan.

Helsinkiläisillä kokoomuslaisilla on haluja saada aikaan vähintään Tukholman kanssa kilpaileva miljoonametropoli. Kun mennään pääkaupungin rajojen ulkopuolelle suurehkoihin naapurikaupunkeihin, halut laimenevat myös kokoomuksen sisällä.

Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tapani Mäkinen hyväksyy ajatuksen pienin varauksin, mutta esimerkiksi Espoon valtuuston vahva kokoomusvaikuttaja Markku Markkula tyrmää koko Suur-Helsinki-hankkeen.

Mutta miten miljoonakaupunkiin suhtautuu sunnuntain vaalien suurin yksittäinen voittaja, Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini? Siis mies, joka sai kansalta valtuuksia sen verran, että muut joutuvat raivaamaan hänen puolueelleen tilaa espoolaiseen – ja samalla laajemminkin pääkaupunkiseutulaiseen – päätöksentekoon.

Hän tyrmää miljoonametropolin.

”Kolhoosit eivät toimi oli sitten kysymys Neuvostoliitosta, EU:sta tai mammuttikaupungista”, perustelee Soini näkemyksensä Ylen vaalikoneessa.

Voisiko yksikään poliitikko tuollaisen perustelun jälkeen kääntää takkia?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu