Onnea, Barack Obama!

Barack Obaman valinta Yhdysvaltain 44. presidentiksi on käännekohta Yhdysvaltain historiassa. Hän onnistuu antamaan itsestään kuvan uuden sukupolven johtajana, jolla on kanttia kohdata keskiluokkainen amerikkalainen. Puhujamestari kykenee luomaan uskoa tulevaan.

Kenialaisen isän ja kansasilaisen äidin poika ei pelkää koota yhteen amerikkalaisia taloushädän ja kahden sodan keskellä. Hän haluaa olla yhtä lailla valkoisten, afrikkalais-amerikkalaisten, latinojen, aasialaisten ja intiaanien johtaja. Hän haluaa kehittää Yhdysvaltoja niin heteroiden kuin homojen kanssa. Sama pätee demokraatteihin ja republikaaneihin sekä kaikkiin muihinkin tunnettuihin jakoasetelmiin.

Obamaan liittyvää alkuinnostusta ei turhaan verrata vuonna 1963 murhatun John F. Kennedyn synnyttämään innostukseen Obaman syntymävuonna 1961. Mukaansa tempaavassa ja johtajuutta huokuvassa puhetyylissä on paljon samaa. Eurooppa rakasti Kennedyä, kuten se näyttää rakastavan myös Obamaa. Obamalla jos kenellä on mahdollisuuksia kitkeä rotuerottelun jäänteet Yhdysvalloista.

Talous ratkaisi Yhdysvaltain kansalaisten mukaan nämä vaalit. George W. Bushin toisen kauden lopussa amerikkalaisten omaisuusarvoissa alkoi sellainen syöksy, että vastaavuutta on haettu lähinnä 1920-luvun lopun pörssiromahduksesta ja 1930-luvun alun lamasta.

Moni amerikkalainen perhe on ajautunut ahdinkoon asuntolainansa kanssa. Kriisi on osunut erityisen voimakkaasti muihin kuin valkoisiin amerikkalaisiin, koska viime vuoteen asti kestäneessä huumassa pankit houkuttelivat yhä uusia kansanryhmiä omistaviksi amerikkalaisiksi tuhoisin seurauksin.

Obaman George W. Bushilta perimä USA käy kahta jatkuvasti ihmisuhreja vaativaa sotaa Afganistanissa ja Irakissa. Molemmissa on sotilaallinen pattitilanne, ja edessä vain ihmishenkiä lisää vieviä ratkaisuja, pysyy Yhdysvallat näillä sotatantereilla tai ei.

John McCainille, 72, vastus oli täysin mahdoton. 47-vuotiaan Obaman lavasäteilyn lisäksi McCainin murskatappion sinetöivät epäsuosittu puoluetoveri Bush ja varapresidenttiehdokas Sarah Palin, joka ei onnistunut vakuuttamaan näissä vaalikarkeloissa juuri ketään.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu