Nettivaltuutettu

Julkisen sanan neuvoston (JSN) melko tuore puheenjohtaja Pekka Hyvärinen on nostanut esiin ajatuksen erillisen nettivaltuutetun toimiston perustamisesta. Hän on tympääntynyt verkkokeskusteluissa havaitsemiinsa ylilyönteihin.

Hyvärisen ajatus uudesta valvontaelimestä ei ole mitenkään valmis, mikä kävi eilen ilmi, kun hän keskusteli asiasta vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpään, kansanedustaja Jyrki J. J. Kasvin (vihr.) ja Suomi24-keskustelupalstan vetäjän Jussi Hallin kanssa Ylen A-talkissa.

Perinteisten viestimien konkarin Hyvärisen (Suomen Kuvalehti ja MTV3) tarkoitusperät ovat hyvät, sekin kävi ilmi. Nettivaltuutettu olisi eräänlainen internetin JSN, joka tarkkailisi kansalaisten nettitapoja ja puuttuisi palstojen valvojien lepsuiluun. Hän voisi ehkä myös puolustaa kansalaisten sananvapautta, jos jokin media kohtelee kansalaisen mielestä liian rajoittavasti.

Nettivaltuutettu olisi siis internetin erotuomari, joka käsittelisi niitä valituksia, joihin JSN:n Hyvärinen ja vähemmistövaltuutettu Suurpää törmäävät, mutta jotka heidän nykytehtäviinsä eivät kuulu.

Valtuutettu voisi antaa huomautuksia, kuten JSN tekee. Hyvärisen mukaan jopa taloudelliset sanktiot palstojen ylläpitäjille tai bloggaajille voisivat olla mahdollisia. Tässä se poikkeaisi oleellisesti JSN:stä, joka on tiedotusvälineiden itsensä perustama itsesääntelyelin, jonka tehtävänä on valvoa sananvapautta ja tulkita hyvää journalistista tapaa, mutta ei jaella sakkoja viestimille.

Uuden Suomen kannalta kysymys nettivaltuutetusta on vähintäänkin mielenkiintoinen. Meidät hyväksyttiin hiljattain Julkisen sanan neuvoston perussopimuksen allekirjoittajaksi. Jäsenyys ei ollut meille automaatio, koska vain verkossa ilmestyvänä emme voi kuulua Sanomalehtien liittoon.

Toisaalta olemme polemisoivana ja jähmeisiin mediarakenteisiin kriittisesti suhtautuvana viestimenä monen keskustelupalstan kaltainen. Meidän sananvapautta kunnioittava valintamme on, että uutisten, näkökulmien ja mielipidekirjoitusten perässä käytävää vilkasta keskustelua ei lueta etukäteen, jos lukija on rekisteröitynyt. Aika moni kirjoittaa meille omalla nimellään, mikä ei ole verkossa yleistä.

Blogipalvelun puolella kommenttien hallinta on kasvollisten bloggaajien käsissä, joskin valvomme myös siellä hyvien tapojen noudattamista.

Nettiin kuuluu, että kunkin viestimen rajoja aika-ajoin kokeillaan. Näin on tapahtunut myös meidän tapauksessamme. Meillä on kuitenkin oikeus poistaa palvelustamme sellainen materiaali, joka ei ole hyvien tapojen mukaista ja sen me kerromme sivuiltamme löytyvissä säännöissä.

Kavahdan JSN:n väläyttelemää ehdotonta ennakkoluenta-ajatusta, joka voi johtaa perinteisen valtamedian sensuurivaltaan ja paluuseen vanhaan. Olemme kuitenkin siis jo käytännössä tämän 40-vuotiaan neuvoston jäsen ja on jännä nähdä, minkälaisen linjan JSN meidän perinteisestä poikkeavaan toimintaamme ottaa.

Kokonaisuuden kannalta nettivaltuutettu on oikein tehtävät määritettynä hyvä ajatus, jota tosin me emme ainakaan juuri nyt tarvitse. Olemme syntyneet internetiin perinteisten viestimien journalistisia tapoja ja arvoja kunnioittaen. Tarina ei vielä tässä vaiheessa kerro, olisiko nettivaltuutetun toimisto meitä koskevissa asioissa oikeampi osoite kuin JSN.

Runsaan vuoden ikäisessä nettiajan Uudessa Suomessa on luotu johdonmukainen valvontalinja, joka lähtee meistä itsestämme, mutta jonka toteuttamisessa loistavat lukijamme meitä auttavat. Jos joku meidän palstoillamme tekisi rikolliseksi katsottavan teon, se olisi poliisiasia. Tällaisessa tilanteessa me tekisimme yhteistyötä poliisin kanssa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu