1918

Tasavallan presidentti Tarja Halosen johtama presidenttifoorumi on keskusteluttanut tänään erinomaisella tavalla vuoden 1918 sisällissodan, vallankumouksen, kapinan, vapaussodan jne. nimillä kulkevia surullisia kotimaisia tapahtumia.

Kenties eniten kansalaisten mielikuvia verisestä sodasta on muokannut Väinö Linnan kirja Täällä Pohjantähden alla. Vaikka Linna ei sitä suinkaan tarkoita, kirjasta ja siitä tehdystä filmatisoinnista jää väistämättä mielikuva, että valtaosa suomalaisista oli jollain tavalla osallisena näissä synkissä tapahtumissa, joko punaisella tai valkoisella puolella.

Professori Ohto Manninen kuitenkin muistutti tänään, että itse tai perheensä kautta taistelut koskivat vain kymmentä prosenttia kansasta. Olisin veikannut koulu- ja opiskelupohjalta noin kolmannesta.

Sotaan osalliseksi joutunut väestönosa oli pääasiassa eteläsuomalaista maalais- ja kaupunkilaisväestöä. Harvaanasutusta maastamme ylivoimaisesti suurinta osaa taistelut eivät koskeneet. Tosin esimerkiksi taistelutapahtumien ulkopuolella olleessa Jämsässä nähtiin omituisen paljon valkoisen puolen raakuuksia, joita Jukka Rislakki kuvaa kirjassaan Kauhun aika. Vapaaehtoisia toki myös pohjoisesta lähti etelään Urho Kekkosen tapaan.

Päivän keskustelussa on ollut paljon mielenkiintoista pohdiskelua. Mieleen jäi emeritus professori Esko Salmisen kommentti siitä, että itsenäisyytemme alkuvuosia ei pidä katsoa tämän päivän silmälasein. Jyrkässä suhtautumisessa kommunistiseen itänaapuriin pitää ottaa huomioon se, että 13 000 punaista oli paennut sinne. Monelle jäi kosto itämään. Tästä aihepiiristä kirjoittaa avartavaa proosaa myös Jari Tervo kirjassaan Troikka.

Suomi oli siis 1920- ja 1930-luvulla oikeasti vaarassa, mikä sitten vuonna 1939 maailmanpalon jo alettua kävi myös toteen. Nurkkaan ahdistetun kansan yhdistänyt talvisodan henki tuli kuitenkin ja pelasti. Sitten tulikin jatkosota, sen jälkipuinti ja uudet kipeät vastakkainasettelut.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu