Isä, poika ja Hiace

Vanhan ekonomistivitsin mukaan Sixten Korkman on niin viisas mies, että ennen kuin hän oppi konttaamaan, hän oppi diskonttaamaan.

On siinä totta ainakin toinen puoli. Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn toimitusjohtaja Korkman lateli eilen Ylen A-plussassa sen verran fiksuja ja ymmärrettäviä ajatuksia, että herää kysymys, miksi poliitikot ja keskuspankkiirit eivät jo tee.

Korkman painotti korjausrakentamisen tukemista, millä tarkoitetaan vaikkapa homekoulujen kuntoon laittamista. Lisäksi pitää avittaa valtion rahalla vuokra-asuntojen rakentamista. Tämänkaltaista lisäelvytystä Suomen hallitus voisi hyvinkin harjoittaa parin miljardin euron edestä, eli rohkeasti vaan tuplata nykyisen elvytyspakettinsa. Valtiontalous on sen verran hyvässä kunnossa, että lisävelka ei syökse meitä lähellekään perikatoa.

Kuten Uusi Suomi 26.11. kirjoitti, ”Isä, poika ja Hiace” -tyyppisten pienyritysten kaatumisaalto on näköpiirissä, koska uudisrakentamiseen on lyöty hätäjarrut päälle. Ne ovat ihmiskohtaloita. Tätä kurjuutta olisi mahdollista lievittää.

Rakentamisen lamaantumiseen liittyvä uutisjuttu löytyy täältä: http://www.uusisuomi.fi/raha/42286-kuolinisku-%E2%…

Toinen helppo, jopa ilmainen perusjuttu, on reipas korkoelvytys, mitä myös Korkman kannattaa. Sitä ei voi Suomen hallitus, eikä edes EU:n komissio tehdä, mutta Euroopan keskuspankki voi. Näissä kriisiolosuhteissa EKP:n tulisi pudottaa ensi viikolla ohjauskorkoaan enemmän kuin odotetut 0,50 prosenttiyksikköä 2,75 prosenttiin. Se voisi aivan hyvin painaa koron lähikuukausina vaikka 1,00 prosenttiin, mikä tarkoittaisi tämän talven kuluessa alle kolmen prosentin euribor-korkoja.

Pankkimiehet puhuvat jo, että asuntomarkkinoilla ei tehdä oikeita kauppoja enää ollenkaan, vaan välittäjiä työllistävät lähinnä vanhojen asuntokauppaketjujen niin sanotut hännät ja avioerot. Niiden turvin ei pitkälle kevättä pötkitä, eli kysynnän ollessa lähellä nollaa, voivat asuntojen hinnat pudota kymmenissä prosenteissa. Tätäkin kulmaa on mahdollista loiventaa, kun vain päättäjät tekisivät, kuten kansa haluaa.

Eilen kerrottu Euroopan jättielvytyspaketti ei tarkoita suomalaiselle kuluttajalle suoraan juuri mitään. Pompöösi kokonaisuus edistää kuitenkin hyvää tahtoa, kun jäsenvaltiot erikseen miettivät omia ratkaisujaan ja lisäävät maanosamme kokonaiskysyntää toivottavasti mahdollisimman paljon.

Suomenkin pitää ottaa lusikka kauniiseen käteen ja elvyttää enemmän kuin on jo luvannut. Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) kannattaa uskoa heihin nähden ylivertaisella kokemuksella varustettua Korkmania, Euroopan taloutta ohjaavan Ecofinin vanhaa pääjohtajaa.

PS. Diskonttaus tarkoittaa tulevaisuudessa saatavien rahavirtojen muuttamista nykyhetken rahamääriksi. Sanaa käytetään myös yleisemmin tulevien tapahtumien ennakointia kuvattaessa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu