Talousmyrsky yltyy

Sanoittaja Vexi Salmi on sanonut, että Pohjanlahti on molliraja. Tämä kävi toteen taas eilen, kun suomalaiset ja ruotsalaiset finanssimiehet sekä muut talousasiantuntijat puivat nykytilannetta Espoon Hanasaaressa.

Ruotsalaisleirissä hymyiltiin ja käänneltiin yhä yltyvän finanssikriisin keskellä asioita parhain päin. Suomalaiset olivat realistisemmalla linjalla. EVAn toimitusjohtaja Sixten Korkman toi esiin mediassa jo tutuksi tulleen voimakkaan pessimisminsä. ”Tämä ei ole mikään tavallinen taantuma” jne. oli hänen sanomansa.

Se pani miettimään, että Suomen johtava finanssimies Björn Wahlrooskin on ikuisen hymynsä takana selvästi varpaillaan. Nalle toi esiin tyytyväisyytensä Suomen valtion hyvistä finansseista, mutta oli huolissaan esimerkiksi rakkaasta länsinaapurista, joka ei ole varautunut näihin myrskyihin Suomen lailla.

Sijoitustalo Sammossa ja muissa suomalaisissa finanssipiireissä katsotaan Ruotsin lisäksi huolestuneesti etelään ja itään. Baltian maissa ja Venäjällä voi olla edessään jopa 30 prosentin devalvaatio. Esimerkiksi Virossa tämä tarkoittaisi sitä, että lähes kaikki kotitalouksien asunto- ja autolainat nousisivat hetkessä kooltaan kolmanneksen. Kestäisivätkö ihmiset sen, kun työpaikkojakin katoaa paljon? Pankkimaailmassa Baltian kriisi kolahtaa suuriin ruotsalaisiin pankkeihin, jotka kestänevät sen nykyarvioiden mukaan melko lailla hyvin.

Yksi eurooppalainen ongelmapesäke tuli myös esiin käytäväpuheissa: Itävallan ja Unkarin yhdistelmä. Itävaltalaiset pankit ovat lainanneet yltiöpäisesti rahaa vanhaan kumppaniinsa Unkariin. Jos Unkari uppoaa Islannin lailla, voivat itävaltalaiset pankit kaatua. Ja sen jälkeen kolisisi ehkä Saksassa ja niin edelleen.

Hieman Hanasaaren seminaarin päättymisen jälkeen kuultiin maailmalta kummia: Yhdysvallat painoi paniikkinappulaa ja painoi ohjauskorkonsa käytännössä nollaan.

Kyllä tämä myrsky Suomeenkin vakavasti osuu. Ensi vuodelle veikatut -0,5 prosentin bkt-luvut voivat valitettavasti osoittautua kovin optimistisiksi.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu