Meidän Obamamme

Suomalaiset ovat ladanneet odotuksia 20. tammikuuta 2009 Yhdysvaltain presidentin tehtävään astuvaan Barack Obamaan. Tästä kertoo myös Uuden Suomen nettiäänestys, jonka mukaan lähes puolet ihmisistä piti hänen valintaansa vuoden 2008 parhaana uutisena, vaikka vaihtoehtona oli esimerkiksi presidentti Martti Ahtisaaren Nobelin rauhanpalkinto.

Meidän rakastamamme Obama edustaa demokraatteja, eli ”amerikkalaista vasemmistoa”. Hänen suosionsa kenties tärkein selittäjä on kahdeksan vuotta virassa olleen republikaanipresidentti George W. Bushin epäsuosio. Mutta kyllä me taidamme uskoa myös tämän puhevirtuoosin kykyyn ratkaista maailman ongelmia.

Euroopassa emme Bushista ole oikein koskaan suuremmin pitäneet ja myös Yhdysvalloissa hänen suosionsa on sammunut vuoden 2001 syyskuun terrori-iskujen aikaan osoitetun johtajuuden jälkeen. Siitä ovat pitäneet huolen juuttuminen Afganistaniin, Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin vuonna 2003 epäselvin tuloksin sekä viimeisen vuoden ajan myös kurjistuva talous. Ja media.

Aivan kaikkea emme Bushinkaan kohdalla tuomitse. Hyökkäys ääri-islamilaista Taliban-liikettä ja sen suojissa koulutettavaa terroristijärjestöä al-Qaidaa vastaan on meille OK, koska olemme Afganistanin ISAF-turvallisuustehtävässä mukana noin sadan henkilön voimin. Nato on siellä kumppanimme ja ruotsalaiset kanssamme tiiviissä yhteistyössä. Jo varsin pikapuoliin joukkomme siellä saattaa kasvaa joillain kymmenillä.

Irakin suhteen Suomi edustaa vanhan Euroopan suurten maiden Saksan ja Ranskan näkemystä, joka poikkeaa vaikkapa Bushin rinnalla Irakiin hyökänneen Tanskan näkemyksestä. Olemme samoilla linjoilla kuin Obama, jonka mukaan Bushin ei olisi pitänyt syöstä sodalla diktaattori Saddam Husseinia vallasta. Kukaan ei tosin paljoa kysele, millä muulla tavalla tuo koko läntistä maailmaa olemuksellaan piinannut diktaattori olisi pitänyt syrjäyttää.

Nyt Obamalla on suuri tehtävä saada Yhdysvallat vetäytymään Irakista kunnialla jättämällä jälkeensä jotain muutakin kuin sekasorto.

Talous- ja ympäristöasioissakin me suomalaiset luotamme Obamaan. Uskomme, että Obama elvyttää ja osallistuu kansainvälisiin ilmastosopimuksiin kuin kelpo eurooppalainen.

Lähi-idän Gazassa taas puhjenneen kriisin ratkaisu on Obaman uusin tehtävä. Sitten on vielä Georgia, Somalia, Tshad, Tiibet, Kosovo…

Haluan toivottaa Obamalle onnea ja menestystä vuoden 2009 haasteisiin. Kun hän hoitaa hommansa hyvin, meidän suomalaisten ei tarvitse kantaa maailman pahuudesta huolta enempää kuin tähänkään saakka. Voimme jatkaa valitsemallamme linjalla rauhanturvaamista ja niiden suhteellisen harvalukuisten maahanmuuttajien kotouttamista, jotka olemme maailman kriisialueilta maahamme hyväksyneet.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu