Käsiaseiden täyskielto

Yli puolet suomalaisista haluaa kieltää käsiaseet tavallisilta kansalaisilta. 57 prosenttia kansalaisista poistaisi ne muiden kuin viranomaisten saatavilta, ilmeni Kalevan, Turun Sanomien ja Etelä-Suomen Sanomien teettämästä kyselystä.

Lokakuussa ministeri Elisabeth Rehn ja valtioneuvos Harri Holkeri ilmoittivat kannattavansa käsiaseiden täyskieltoa.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ei anna näille kannanotoille suoraa tukeaan.

”Olen tyytyväinen, että hallitus ja eduskunta ovat ryhtyneet toimenpiteisiin alkoholin haittavaikutusten vähentämiseksi ja käsiaseiden saannin rajoittamiseksi. Toivon, että molempien asioiden osalta edetään määrätietoisesti ja rivakasti. Kannustan myös edelleen väkivaltakäyttäytymisen muuhun vähentämiseen”, sanoi Halonen tämänkertaisessa uudenvuodenpuheessaan, jossa hän joutui toistamiseen peräkkäin puhumaan väkivallasta Kauhajoen muutaman kuukauden takaisten koulusurmien vuoksi.

Saannin rajoittaminen siis riittää presidentille. Kauhajoen jälkeen päätettyihin rajoituksiin kuuluu se, että poliisi ei enää myönnä ensimmäistä aselupaa käsiaseisiin eli pistooleihin, pienoispistooleihin, revolvereihin ja pienoisrevolvereihin. Ampumaharrastus näillä aseilla on aloitettava ampumaseurojen valvotussa ohjauksessa, ja hankkimisluvan voi saada vähintään vuoden aktiivisen harrastuksen jälkeen.

Luvallisia käsiaseita on kuitenkin kodeissa nykyisin kolmisensataatuhatta. Valtaosa niistä ei aiheuta kenellekään mitään tuhoa. Niillä harrastetaan maalitauluun paukuttelua ja lopetetaan maaseudulla pienpetoja, mutta esimerkiksi Lohjalla entinen poliisi käytti joulun alla luvallista käsiasettaan perheriidan verisessä päätöksessä.

Käsiaseiden salliminen tai kieltäminen on poliittinen valinta, josta hallitus kantaa vastuun. Arvojohtajana myös tasavallan presidentti kantaa vastuun. Työryhmä pohtii parhaillaan, pitäisikö tietyt käsiasetyypit kieltää kokonaan, mutta sisäministeri Anne Holmlund (kok.) on pitänyt täyskieltoa epätodennäköisenä.

Kyseessä on valtava tunneasia monelle suomalaiselle aseenomistajalle, mikä pitää Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) johtaman hallituksen varovaisena.

Halosen huoleen suomalaisen yhteiskunnan väkivaltaisuudesta on helppo yhtyä. Väkivaltaa on tietysti myös vaikka Ruotsissa, Norjassa tai Venäjällä, mutta meillä se on noussut esiin aivan poikkeuksellisella tavalla. Molemmissa täkäläisissä joukkosurmissa käsiase oli valitettavan tehokas täsmäväline.

Aina voidaan sanoa, että eivät aseet tapa vaan ihmiset. On mielenterveysongelmia ja yleistä pahoinvointia. Toisaalta voidaan sanoa, ettei aseiden helppo saatavilla olo ainakaan vähennä väkivaltarikoksia.

Taloussanomat kertoi marraskuussa, että Britanniassa valtio lunasti vuoden 1998 käsiasekiellon jälkeen noin 162 000 asetta panoksineen nykyrahassa noin 138 miljoonalla eurolla. Meillä ruljanssi maksaisi ehkä suurin piirtein saman verran. Rahan ei pitäisi ratkaisuamme ainakaan sanella. Aiheesta olisi syytä tulla kuuma peruna politiikan kentälle tänä keväänä, koska se on tärkeä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu