Velallisen painajainen

Euroopan valuuttaunioni on ajautunut hankaluuksiin. Portugalia, Kreikkaa, Espanjaa ja Irlantia uhkaa ”downgreidaus”. Niiden lainojen luokitukset ovat laskussa, koska valtion talous on muita euromaita enemmän kuralla.

Pahimmissa ongelmissa olevan Kreikan valtion kymmenvuotisten lainojen korkoero verrattuna Saksaan on noussut ennätyksellisen rumaksi. Se on lähes 2,5 prosenttiyksikköä, kun viime kesänä ero oli vain 0,5 prosenttiyksikköä. Suomi, joka pärjää eurooppalaisessa vertailussa loistavasti, joutuu myös maksamaan aiempaa suurempaa riskilisää, joka Financial Timesin mukaan on nykyisin lähes 0,8 prosenttiyksikköä.

Lehden haastattelema Deutsche Bankin ekonomisti Thomas Mayer sanoo, että pelot jopa koko valuuttaunionin hajoamisesta ovat nousseet taas pintaan.

Juuri, kun olemme päässeet nauttimaan taas halvoista lainan koroista, joista juuri valuuttaunionia on kiittäminen. Alle kolmen prosentin euribor, loistavaa!

Liian moni muistaa vielä ne karmeat 15 prosentin asuntolainakorot 1990-luvun alusta, kun luottamus ennen euroa vaihdon välineenä olleeseen markkaamme loppui. Tämä henkilökohtaisten konkurssien kauhukuva tulee heti silmien eteen, kun joku noinkin varteenotettava taho edes vihjaa valuuttaunionin hajoamisen pienenpieneenkään mahdollisuuteen.

Katsokaa Venäjälle tai Latviaan. Itänaapurissa lainojen korot ovat hiponeet pilviä, rupla heikkenee ja kansalaisten ostovoima murenee. Baltian heikoimmassa lenkissä taasen lati pidetään sidottuna eurooppalaisen valuuttaihanteen mukaisesti, rahat ovat liian monelta loppu ja kaduilla mellakoidaan.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu