Nina Mikkosen huuto tuuleen?

Sosiaaliturvan uudistuskomitea (Sata) julkaisi tällä viikolla linjauksensa, jossa esitetään lapsiperheiden ja eläkeläisten sosiaalietuuksien nostoa. Samaan aikaan valtakuntaa on kuohuttanut kotiäiti Nina Mikkosen käynnistämä keskustelu siitä, pitäisikö lapsia hoitaa enemmän kotona päiväkodin sijaan.

”Ideaalitilanteessa paras vaihtoehto on, että vanhemmat hoitavat itse alle 3-vuotiasta lasta”, sanoi lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen maanantaina Uudelle Suomelle. Vaikka hyvä päivähoito onkin lapselle hyväksi, päivähoito ei ole hänen mukaansa koskaan niin hyvä kuin vanhempien oma hoito.

Tamminen veti rajan siis kolmen vuoden kohdalle nojaten tieteelliseen perustaan. Tähän vetää myös rajansa valtio kotihoitoa kannattavien lapsiperheiden saaman tuen kohdalla; lasten kotihoidon tukea saa kun perheessä on alle 3-vuotias lapsi, joka ei ole kunnallisessa päivähoidossa.

Kotihoidon tuen hoitorahaa maksetaan perheen nuorimmalle alle 3-vuotiaalle lapselle 314 euroa kuukaudessa. Muista alle kouluikäisistä lapsista saa jo selvästi vähemmän. Vähemmillä tuloilla elävät voivat saada lisäksi hoitolisää, viime vuonna enemmillään vajaa 170 euroa/kk per lapsikatras. Helsingissä voi saa saada lisäksi Helsinki-lisää pari sataa euroa per kuukausi, kun lapsi on alle 2-vuotias ja noin puolet siitä lapsen täytettyä kaksi vuotta.

Sata-komitea vetää pienen lapsen rajan nyt vielä uuteen kohtaan. Se ehdottaa, että alle 1,5-vuotiaasta lapsesta maksettava kotihoidontuki korotetaan vähimmäispäivärahan tasolle ja sisarkorotuksen tasoa nostetaan. Vähimmäispäiväraha on 22 euroa, eli kun sitä maksetaan arkipäiviltä, päästäisiin noin 440 euroon aivan pienimpien lasten osalta.

Sata-komitea ehdottaa myös lapsilisien korotusten sitomista kuluttajahintojen nousuun, mikä on saanut vaimeasti myönteisen vastaanoton Lapsiperheiden etujärjestöltä. ”Se on pieni askel eteenpäin, mutta eihän se korjauksena yksistään riitä”, sanoi yhdistyksen puheenjohtaja Anna Lanas-Nevala HS:lle. Lapsilisää perhe saa 0-16-vuotiaasta ensimmäisestä lapsesta 100 euroa, toisesta lapsesta 110 euroa ja kolmannesta 131 euroa.

Lapsenetukeskustelun huutamalla aloittanut Nina Mikkonen ilmoitti kannattavansa lastenhoitoa kotona niin kauan kuin lapset tarvitsevat. Viesti on hyvä ja kestää tarkastelun. Sen jälkeen törmätäänkin aikuisten intresseihin, jotka voivat toisinaan liipata läheltä myös lasten intressejä, eli perheen palkkatuloihin ja urakehitykseen. Keskustelu onkin mennyt enemmän siihen suuntaan, koska aikuiset sitä käyvät.

Mutta peruskysymys siitä, minkä ikäisen lapsen kotihoitoa yhteiskunnan pitäisi kannustaa, jää vähän ilmaan. Sata-komitea tekee pohjat esittämällä kotihoidontuen selvempiä korotuksia alle 1,5-vuotiaille. Tämä on aika kaukana siitä iästä, mihin saakka lapsi vanhempiaan tarvitsee.

Mikkosen tv-esiintulo sai aikaan kansalaisissa voimakkaita tunnereaktioita puolesta ja vastaan myös verkossa. Jääkö kaikki tuuleen huutamiseksi vai johtaako tämä lasten etujen parempaan huomioon ottamiseen? Se nähdään sitten, kun poliittisia päätöksiä Sata-komitean esityksen pohjalta tehdään.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu