Suomi sulatusuunina

Yleisradion Ajankohtainen kakkonen toimitti eilen ansiokkaan maahanmuuttoillan, joka ei jättänyt kylmäksi. Keskusteluun oli saatu hyvä joukko niin maahanmuuttajia kuin maahanmuuttomyönteisiä ja -kriittisiäkin syntyperäisiä suomalaisia.

Uuden Suomen bloggaajista paikalla olivat Iivi Anna Masso, Suzana Abenet, Husein Muhammed, Teemu Lahtinen ja Freddy van Wontergehm. Sekä tietysti toimittajamme Lilli Earl.

Neljä paikalla olleista bloggaajistamme on maahanmuuttaja itsekin. Lilli on naimisissa maahanmuuttajan kanssa.

Eli he tiesivät, mistä puhuivat.

Lahtinen ja belgialaistaustainen van Wonterghem ovat perussuomalaisia. He ja nettiadressin voimin maahanmuuttoa vastustava kolmas valkoinen mies toivat esiin maahanmuuttokriittisyytensä. Tulilinjalla olivat erityisesti somalitaustaiset maahanmuuttajat ja islam.

Iivi Anna Masso puolestaan perusteli, miksi hän vastustaa musliminaisten erillistä uimahallivuoroa. Hän on esitellyt filosofiansa asian suhteen myös blogissaan, eli tämä voimakas keskustelu on elänyt internetissä jo kuukausia ennen kuin se päätyi televisioon.

Massolla on kyky keskusteluttaa suomalaisia monikulttuurisuudesta älyllisesti, toisin kuin monella ulkomaalaisia vastustavalla populistilla. Viaton uimahallivuoro voikin olla merkki syrjinnästä, mitä hyväntahtoiset suomalaispäättäjät eivät olleet tulleet varmaan edes ajatelleeksi.

Kun ääri-islamilaisten ajamasta sharia-laista puhuttiin, lakimies Husein Muhammed kertoi järjen äänellä, kuinka maassa pitää noudattaa maan lakia. Eli Suomessa Suomen lait ovat kaiken yläpuolella.

Uudessa Suomessa nettivieraana pari kuukautta sitten ollut maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Astrid Thors (r.) joutui tv-keskustelussa hetkittäin altavastaajaksi, mutta perusteli hyvin Suomen ulkomaalaislain pienten muutosten juontavan juurensa Euroopan unionista.

Minulle keskustelusta jäi soimaan päähän yksi luku: noin 200 000. Se on Suomessa asuvien ulkomailla syntyneiden määrä. Meitä on noin 5,3 miljoonaa, eli ulkomaalaistaustaisia on vain nelisen prosenttia ja hyvin moni heistäkin kulttuurisesti hyvin läheltä meitä.

Ruotsinkielisiä joukossamme on noin 300 000, ja se on meille rikkaus. Mitä uskontoihin tulee, niin omia konservatiivejamme eli lestadiolaisia on pyöreät 100 000, joista suurin osa vanhoillislestadiolaisia. Kun meillä uutisia myöten ihmetellään, että jossain ääri-islamilaisessa yhteisössä ei saa katsoa televisiota, ei senkään pitäisi olla aivan uutta meille suomalaisille.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu