Raju pelinavaus
Uuden Suomen 90-vuotisjuhlapaneeli sai keskiviikkoiltana arvoisensa huipennuksen, kun eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) sanoi asian ”jota ei pitäisi sanoa”. Hän peräänkuulutti laajaa yhteistyötä yli ”vedenjakajan”, kun seuraavaa hallitusta vuoden 2011 vaalien jälkeen kootaan, koska leikkaukset tulevat olemaan nykyisen velkaantumisvauhdin perusteella rajuja.
Hän antoi ymmärtää, että maata ei kannata hallita tuolloin nykyisen keskusta-oikeistolaisen mallin pohjalta sen enempää kuin pelkän vasemmistonkaan voimin. ”Silloin me joudumme vakavasti sen paikan eteen, että riittääkö tämän yhteiskunnan, suomalaisen yhteisön eheys siihen”, maalaili Niinistö.
Vanhasen hallitus elää tällä hetkellä epävarmuuden pellossa. Kukaan ei tiedä, kuinka syvälle tässä ollaan menossa, koska maailmalta ei edelleenkään kuulu mitään myönteisiä signaaleja. Tunnelmia parhaiten heijastelevat jenkkipörssit tekevät päivittäin uusia vuosikymmenpohjia (http://finance.yahoo.com)
Lisävelkaa valtio on valmis ottamaan tässä taantumassa/lamassa 30 miljardia euroa. Tuosta noin vain sellaiset 180 miljardia vanhaa markkaa. Pankkikriisin hinta oli 1990-luvun lamassa arviolta 40 miljardia markkaa, eli suuria ovat summat nyt, vaikka niitä kuinka vähäteltäisiin ja todettaisiin valtion talouden olevan paremmassa kunnossa kuin monessa muussa maassa.
Koska Matti Vanhasen ja Niinistön puoluetoverin Jyrki Kataisen johtama hallitus ei ole halukas leikkauksiin, ovat rajut leikkaukset ehkä edessä vuoden 2010 jälkeen. Jos tähän savottaan joudutaan, olisi hyvä, että työntekijäjärjestöt ja työantajat pelaisivat yhteen, mikä onnistuisi kenties parhaiten vuosien 1995 – 2003 mallisissa sateenkaarihallituksissa.
Yli rajojen käyvää yhteistyötä voisi harjoitella jo nyt laajapohjaisesti kootussa ryhmässä, joka antaisi eräänlaisen talouspoliittisen selonteon tulevista linjauksista. Päivän uutinen Vasemmistoliiton väläyttämästä yleislakosta ei mieltä ylennä.
Hallitus on kerännyt pisteitä elvyttävällä ansiotulon verotuksen laskulla, mutta monet kunnat ovat joutuneet jo korottamaan kunnallisverotusta, eli monelle kansalaiselle hyöty on olematon. Ensi vuodesta eteenpäin lukuisat kunnat ovat vielä enemmän ongelmissa, eli niissä verotus kiristyy edelleen.
Menoja pitää leikata ehkä laajalti niin valtion kuin kuntien osalta. Se voi osua kipeästi muun muassa sellaisiin kaikkia koskettaviin asioihin kuten terveydenhuoltoon, opetukseen, julkiseen rakentamiseen, maanpuolustukseen, poliisivoimiin, työttömyysturvaan, palkkoihin… Hyvinvointivaltion perusrakenteisiin voi olla tarvetta puuttua.
Niinistön pelinavaus kertoo siitä, että tässä kriisissä voi olla pakko tehdä kipeiden päätösten politiikkaa. Voiko nykyhallitus toivoa vain parasta kaksi vuotta ja politikoida viinaveron noston ja joskus tulevaisuudessa tehtävän eläkeiän kohottamisen kanssa? Nekin ovat saaneet osakseen armotonta arvostelua, vaikka näillä toimilla ei lyhyellä, eikä edes keskipitkällä aikavälillä mitään talousongelmia ratkaista.
Kansalaisten lamatunnoista kertoo hyvin se, että vain runsas neljännes uskoo päällä olevan talouskriisin hellittävän Suomessa ennen vuotta 2011. Tällaisen tuloksen antoi Uuden Suomen Taloustutkimuksella teettämä kysely, joka keskiviikkona julkistettiin.
En tiedä viinaverosta, mutta tuolla yksipuolisella ilmoituksella eläkeiän nostosta saatettiin jo aiheuttaa korjaamattomia vahinkoja. Aika vaikea tuollaisen sanelun jälkeen mennä Vanhasen tai Kataisen mennä anelemaan eri työmarkkinaosapuolia neuvottelemaan maltillisista ratkaisuista.
Luottamusta ei loputtomiin riitä.
Ilmoita asiaton viesti
[orig. sunnuntai, huhtikuu 22, 2007]
Kansakunta oppositioituu ja jakaantuu vedenjakajahallituksesta
[ … yhteiskunnan yleisessä terveydenhuollossa jonotetaan, odotetaan ja saadaan yksipuolistuvaa palvelua – samaan aikaan yksityisellä puolella hoidot paranevat ja käsittelyajat nopeutuvat. Kansakunta seisoo vedenjakajallaan, missä pienen ryhmän tulotaso nousee suhteettomasti ja suuri osa leijuu jatkuvassa YT-uhassa … ]
Hallitus on juuri muodostumassa/ muodostunut, siitä on tulossa suomalainen omakutoinen vedenjakajahallitus, jossa kohtaa kulutuksellinen markkinatalous vihreyden edustaessa vain sävyä markkinavoimien kirjokentässä. Samalla Suomi sai sosiaalidemokratian muutoskriisin oppositiossa, jossa eilisen suuri on tämän päivän pieni, vaikkei ero ollutkaan vastuuseen kuin 24.000 ääntä.
Suomi kohtaa ongelmansa seuraavien neljän vuoden aikana vedenjakajalla, jossa kiihtyvä kulutusjuhlallinen markkinatalous vastuullisuusepistolastaan huolimatta siirtää vakavien ongelmien käsittelyä tuonnemmaksi. Samalla muodostumassa oleva hampaaton entisen määrityksen vasemmistoaatteellisuus etsii juuriaan ja huomistaan kriisissä, jossa edessä on vain muutos.
Sosialidemokraattinen puolue ei hävinnyt vaaleja, vaan vaalit hävisi Suomen kansa passiivisuudessaan. Kansakunnan eheys mitataan kriiseissä ja seuraavalle hallitukselle luotiin nyt vedenjakajan kriisi kansakunnan hajotessa kahteen eri osaan ja leiriin. Toiset rikastuvat rikastumistaan – viime kädessä peruskuluttajan kukkaroista ja toinen puoli aloittaa köyhtymisensä niin taloudessa kuin henkisyydessä.
Suomi joutuu maapallollisen työnuudelleenjaon kouriin – me menetämme kilpailussa kalliin kustannusrakenteen myötä suotuisan meitä elättäneen vientiylijäämän, joka yli 10 vuotta on tahkonnut varoja osinkoina ja tulonsiirtoina – enimmäkseen investointeina ulkomaille. Yhteiskunnan palvelut aloittavat rapautumisensa samalla kun vaihtotase vääntyy miinukselle – nyt se porskuttaa maailmanlaajusestikin uskomattoman hyviä lukuja. Loistoristelijä toisensa perään saa tilausmerkinnät telakoillemme, mutta tämäkin aika juoksee vielä vähiin.
Puoluepolitiikka hävisi kautta linjan vaalit, jossa kansakunta heitti viestin passiivisuudessaan koko riemunkirjavalle puoluekentälle. Kansa on väsynyt sisällyksettömiin sanoihin, kansa on väsynyt 12,5 eurosentin hymistelykorotuksiin selostustekstillä kuinka valtiovalta ottaa osaa mahdollisuuksien rakentamisiin meille perusihmisille ja kulutuksen lähtökohtavoimille.
Demarit jäävät oppositioon keräämään aatettaan, voimaansa ja uutta linjaa, jossa kansakunta kohtaisi joukkohengen, yhteenkuuluvuuden ja tarpeelliseksi tuntemisen olotilan. Oikeudenmukaisuudesta ei tarvitse suuresti puhua – se ei koskaan täysin toteudu, sillä ihmiset ovat yksilöllisesti laumasieluja ja heillä on mielipiteensä. Vain koko kansakuntaa vahvasti uhkaava tekijä muodostaa kokonaishengen, jossa oikeudenmukaisuutta yhtenäisenä on helpompi jakaa. Yhtenäinen ja motivoitunut kansakunta kestää myös alenevan kulutusvoimakehityksen paremmin kuin hajallaan oleva.
Demarien ajattelukärkeä edustava vielä pikkuriikkisen ulkoministeri Erkki Tuomioja on osaltansa ratkaisijan roolissa. Hänellä on muistikuva ajoista, jolloin yhteenkuuluvuutta luotiin aatteella ja yhteisillä päämäärillä – tuo päämäärä muuten näkyy useasti Tuomiojan takin liepeessä. Rauha on saavuttamaton olotila. Niin kauan kuin on enemmän kuin yksi ihminen, on myös erimielisyyksiä ja näiden ääri-ilmiöinä sotia.
Aate on ja istuu kaikissa ihmisissä, mutta nyt se on kadoksissa useilta. Meille on syötetty ajatus vastuullisesta markkinataloudesta. Vastuullisuus markkinataloudessa, siis kilpailutaloudessa, on niin kauan täytenä mahdotonta kun on kilpailullista vastakkainasettelua ja markkinatalous on juuri sitä. Voiton tavoittelu saa aina kohtuuttomia muotoja ja se on Suomessa viime vuosina nähty, erityisesti entisaatteellista oikeistoa lähellä olevat piirit ovat erikoistuneet ansiottomaan kähmintään ja tulonjakoon sellaisilta, jotka todellisuudessa nämä miltei kaikki voitonsaavuttamisedellytykset ovat luoneet.
Demareilla on yksi tie Suomessa. Heidän on rakennettava se oikea vastuullinen yhteiskuntatalous ja -henki vastineeksi vääjäämättä epäonistuvalle kasvumarkkinataloudelle. Olemme jo nyt kuluttaneet koko maapallon tilaan, josta ei paluuta aikaisempaan ole. Meillä on jäänyt sopeutumisen nieltävä katkera kalkki, pakkosäästöt ja kulutuksen hillintä. Nämä teesit vaativat toimintaa ja uusdemarit voivat ottaa täältä kansalaisliikkeenä – ei siis enää puolueena – vastuun työmiehen hellään kouraan. Niinistökin viittasi työläisiin, joita me kaikki itseasiassa olemme – meille vaan jää erisuuruisia summia kukkaroon kulutuksen alttarille uhrattavaksi välttämättömyyksiin ja ei niin tarpeelliseen.
Kansalaisliikkeet ovat kansakunnan yhteenkuuluvuusryhminä toiminnan ja aatemaailman iholla. Kansakuntaa yhdistetään tavoitteilla, joita ei ole puoluepoliittisesti kuorrutettu sanahelinöihin vailla normaalijärkisen ymmärrystä. Kansalaisliikkeillä on aina kirkkaat tavoitekuvat: kulutus puolitetaan, bensiinin käyttö lopetetaan, kansalaispalkka työvelvoitteella asetetaan, todellinen kulutusvero haitallisuuskorotuksella säädetään jne.
Demarit voivat tehdä nyt neljässä vuodessa muodonmuutoksen aktiiviseksi kansalaisliikkeeksi, jossa jäsenyys saa kunnian ja vetovoiman. Henkilöitä vaihtuu ja aate kirkastuu. Kuluttaminen ja hokema täysturvatusta hoivayhteiskunnasta on mahdottomuus, mutta mahdottomuus ei ole luoda henkeä, jossa kaltaisryhmä kokee voimansa toinen toisestaan ja ryhtyy tekoihin päämäärin, jotka ovat kaikille ryhmässänsä samat. Demareiden on kuoriuduttava vuosikymmenien jämähtäneestä esihistoriamuistelosta kohtaamaan nyt vallitsevan kuluttamiseen keskittyvän markkinatalousmekanismin. Kuluttaminen ei ole arvo, se on rasite. Meidän ekologinen jalanjälkemme on yksinkertaisesti liian suuri – yksi maapallon suurimmista.
Meidän on varauduttava vaikeisiin aikoihin. Markkinataloushallitus ei ratkaise tämän eikä erityisesti huomisen päivän ongelmia – se ei ole valmis vahvoihin leikkauksiin ja toimiin, joissa kansakunta paimennetaan tekoihin, joita se ei julkisesti halua, vaikka sisimmässään tietää radikaalienkin toimenpiteiden olevan välttämättömiä. Demarit eivät hävinneet SAK-mainoksella, he hävisivät äänestämättömyydelle. Kerskakulutusmainos oli liian todellinen, se vain tehtiin väärin – ruoan, perustarpeemme kanssa ei leikitellä julkisesti. Mässäily oli totuus, jota tapahtuu yhä enemmän tällä vedenjakajalla, jossa tuloerot jyrkistyvät ja vatsanseudut kasvavat.
Meidän on tehtävä päätöksiä kansakunnan vahvuudesta, missä kouluttautuminen on lähtökohta 1. Seuraavaksi on tartuttava epämiellyttävään seikkaan – perinnöt ovat tänään ja huomenna suuremmat kuin koskaan ja osa noista varoista tulee menemään vanhusten omaan hoitoon ja huolehdintaan, tulontasaus ei jaksa huomenna enää tätä nykyistä hoivayhteiskuntamallia ylläpitää. Rahaa ei yhteisessä laarissa ole riittävästi.
Lähtökohta 1 – kouluttautuminen on jatkuvaa ja koko järjestelmä on pantava remonttiin, edellytykset remontin teolle pitää tapahtua nyt jo tämän vedenjakajahallituksen aikana. Oppiminen, osaaminen, innovaatiot ja ennen kaikkea uteliaisuuden vilpitön hyväksyminen takaavat menestymisemme, esim. ympäristöteknologialalla, jossa voimme nousta sen eräillä osa-alueilla maailman huipulle. Suomalaiset ovat rakentaneet Nokian amerikkalaisille omistajille. Huomenna ei enää kaikki ole myytävissä, me tarvitsemme oman kansallisen omaisuuden, jolla ei ole hintalappua.
Lähtökohta 2 – kansalaisiin on puhallettava yhteishenkeä ja se ei tapahdu räikeillä epäoikeudenmukaisuuksilla yhtiöiden tulojen jakamisessa – on luotava uusi ajattelu siitä, ketkä ja miten voitonedellytykset luodaan ja jaetaan. Eriarvoistuva ja uusluokkajakoa lietsova malli on nyt meneillään – osa kansasta on jatkuvan YT-uhan alla, toisaalta jatkuvaa työtä ei enää ole, on vain yrittämisen meininki, jossa olemme itsemme herroja hinnoittaen itsemme kukin tavallansa. Yksilöiden yhteenliittyminen on kansalaisyhteiskunnan suojelluin ominaisuus ja kaikki voivat rakentaa ryhmiä lobbaukseen ja painostukseen – luoden itselleen arvoisensa elämän keskipisteen.
Kiina, joka on nouseva maailman valta ja omien sisäisten ongelmien tyyssija ( ja meillä monien selityksien sija miksi meillä menee niin kuin menee…) – voisi antaa meille tuhansia vuosia vanhana historiana yhden hyvän neuvon. Se on ominaisuus, miten huolehdimme itseämme ja ympäristöämme.
Kiinalaiselle on tärkeämpää nähdä hyvinvointi lähipiirissänsä kuin pelkästään itsessä. Tämä ero kollektivistisesta ajattelusta meidän individualismiin on se suuri ero, joka nyt nostaa Kiinaa suurimmaksi talousmahdiksi. Kiinalaiset ymmärtävät, että yhteenkuuluvuus, hyödylliseksi tunteminen ja luottamus kokea osallistumista ja oikeudenmukaisuutta omassa ryhmässään on kaiken lähtökohta. Yksilö on valjastettu lähipiirin eduksi, ja näin yksilö on turvassa omassa yhteenkuuluvuusryhmässänsä.
Ilkka Luoma
………………………………………
Kuvakokoelma ylläolevaan kirjoitukseen [ 1 – 6 ] :
1) IMG_0602.JPG
— http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/459184565/ —
Teksti 1)
Kuvan kuuluisa patsas Helsingin Hakaniemessä demareiden linnoituksessa kuvastaa ottelua vastakkainasettelusta, joka on jo syntynyt jakamaan kansakuntaa vedenjakajalla. Osa ihmisistä repii yhä enemmän ”lattiatason työstä ja -kulutuksesta” itselleen osinkoja, optioita ja palkkioita. Osa taas hylkääntyy leipäjonoihin, terveyskeskusjonoihin ja AA-klinikkajonoihin yksinäistyen osallistumattomuuteen ja hyväksymättömyyteen.
2) IMG_0603.JPG
— http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/459184593/ —
Teksti 2)
Demareiden puoluelinnoitus Helsingin Hakaniemessä peräänkuuluttaa jäseniään palaamaan takaisin, kuin Gabrielille paluukutsu muinoiselta tytöltä. SAK:n kerskakulutusmainos ei hävittänyt demareiden kannatusta, vaan mainoksesta syntynyt ruokapilkkaa koskeva pahennus. Mainos oli edellä aikaansa, mutta liian kirkas – totuutta lienee edelleen vaikea katsoa silmiin ja tuomio oli valmis.
3) IMG_0606.JPG
— http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/459184605/ —
Teksti 3)
Demareiden päälinnoitus, puoluetoimisto sulkee oviaan kesällä aikaisemmin, joko kesäajan takia tai ihmisten vapaa-ajan hyväilemiseksi. SDP ”hävisi” Kokoomukselle vain 23.000 äänellä, siis koko maassa. Sauli Niinistö sai yksin 60.000 ääntä demareiden vankalta äänialueelta, SDP siis ”hävisi” Niinistölle, ei Kokoomukselle. Vedenjakajatappio oli onni demareille, sille nyt he voivat uudistaa itsensä neljässä vuodessa ja tulla takaisin kansakunnan vastuuliikkeenä korjaamaan syntyneet ja syntyvät virheet. Kansakunta saa herätyksensä kokemaan ympäristönsä tilaa kaikkinensa.
4) IMG_0608.JPG
— http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/459184615/ —
Teksti 4)
Kaiken päätteeksi kirjoitetaan perunkirjoitus, jossa jaetaan mitä on jaettavissa jälkeenjääville. Tuhkasta on noussut lintuja, niin myös kansalaisliikkeitä. Demareilla on nyt yhdistymisen kausi Vasemmistoliiton kanssa – koko tavallisen kuluttajan ja työtätekevän kansanosan on nyt liittouduttava yhtenäiseksi yhteiskuntavastuuliikkeeksi, jossa rintama ei rakoile.
5) IMG_0611.JPG
— http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/459184635/ —
Teksti 5)
Vahingossa kuvausteknisesti ilman manipulaatiota saatiin lippu puolitankoon kävelemällä oikeaan kohtaan, jolloin näkymä oli todellisuuden vastainen – samalla tavalla Suomi sai hallituksen, joka on todellisuutta vastaan – se ei kohtaa ymmärrystä ympäristönsä kokonaistilaan, jossa ihminen itse ja ympäröivä luonto oireilee sellaista, mihin ”vastuullisella kulutusjuhlalla ja markkinataloudella” ei parannuskeinoja luoda kokonaisuuden ehdoilla.
6) IMG_0612.JPG
— http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/459184663/ —
Teksti 6)
Eduskunta alkaen vaalijärjestelmästä on tulevan remontin esitilassa, nyt paalutetaan perustuksia kestokykyyn mihin yhteiskuntamme joutuu oppimisessa, kouluttautumisessa, terveydenhoidossa, hoivaperiaatteissa, tulontasauksessa ja ennenkaikkea kansakunnan yhteenkuuluvuus- ja osallistumisjärjestelyissä, missä se aivan tavallinen kansakunnan osa saa kokonsa mukaisen sijan valtajärjestelmissä – on syntynyt uusien kansalaisliikkeiden aika.
……………………………………………………………………
Ylläolevia linkkien alta saatavia kuvia saa käyttää vapaasti alun kolumnin kanssa. Copyright by Ilkka Luoma 2007 [ 14.huhtikuuta armon vuonna 2007, juuri ennen uuden hallituksen nimeämistä ]
Ilmoita asiaton viesti
Vanhanen ja Katainen hehkuttavat, ettei leikkauslistoja tarvita. Ehkei heidän tekeminään, mutta kunnat niitä joutuvat tekemään. Pienet ja keskisuuret kunnat ( Ei tietenkään Kauniainen) ovat olleet pitkään veitsen terällä, mutta nyt niille käy huonosti. Vanhanenkaan ei näy huomaavan, että juuri kepulaisissa kunnissä veroprosentti tulee nousemaan pitkälle yli 20. Hyvin toimeentuleva Tamperekin keskustelee jo prosentin veronkorotuksesta.
US:nkin palstoilla näkyy kirjoittelevan paljon henkilöitä, joilla ei ole minkäänlaista käsitystä kuntien ihan lakisääteisistä tehtävistä eikä niitä hoitamaan tarvittavista henkilömääristä. Sen verran olen ollut mukana, ettei ole yhtään mukavaa lomauttaa sairaanhoitajia tai opettajia (joita kumpiakin on liian vähän). Sanon suoraan, että valtaosa kunnista tarvitsee riihikuivaa rahaa selvitäkseen edes lakisääteisistä velvoitteistaan. Katainen puhuu bobimaista sontaa sanomalla, ettei ”vanhojen rakenteiden päälle kannata kaataa rahaa”.
Mihin ihmeeseen Katainen nyt tarvitsee 30 miljardia, kun pari kuukautta sitten riitti parisataa miljoonaa. Missä meni Jyrki hommat susille?
Ilmoita asiaton viesti
Miten sitten esimerkiksi Irlannissa tai Saksassa on terveydenhuolto käyttäjälleen halvempaa ja koulutuskin on ilmaista ?
silti kokonaisverotus on vain noin 20 % kieppeillä.
Mihin täällä sitten rahat käytetään ?
Kunnan byrokratiaan ?
Verotushan täällä nimenomaan tekee ihmisistä köyhiä.
Ja riihikuivaa rahaa on vaikea nyhtää köyhiltä.
Ilmoita asiaton viesti
järjestelmät ovat maissa erilaisia. Saksa käyttää terveydenhoitoon n11% BKT:sta. Suomi ja Irlanti n7,5. Saksassa on jonkunmoinen vakuutukseen perustuva järjestelmä muistaakseni.
Yksityiseen ja vakuutuksiin perustuva USA:n terveydenhoito maksaa 15,5% BKT:sta. Luvut vuodelta 2005.
Ilmoita asiaton viesti
Tanskan kunnissa veroäyrin keskiarvo on 23 prosenttia. Tanska on pohjoismainen hyvinvointivaltio, jonka julkinen sektori on paljon suurempi kuin Suomen julkinen sektori.
Tanskassa kukaan ei uikuta eikä ruikuta 23 prosentin veroäyristä, koska sille saadaan vastinetta enemmän kuin Porvoon mitalla.
Niinistö haikailee Lipposen valtakautta eli Lipposen ja Niinistön valtakautta.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on totalitarismia, kommunismia tms. Sateenkaarihallitus on sopiva sota-aikana, ei rauhan aikana. Miten demokratia toimisi, jos ei ole vaihtoehtoja eikä oppositiota.
Opposition tuleekin olla hankala, ei siinä mitään.
Niinistö vaikuttaa olevankin oppositiossa. Katainen ja hallitus kaipaisi tukea siihen ”yhtenäisyyteen”, ja demokraattisesti päätettyihin toimintalinjoihin.
Vakauttaisiko jonkun jutta urpilaisen olo hallituksessa työvoimakenttää. Ajatuksena se melkein naurattaa. Sairaanhoitajatkin nousivat kovan tason lakkoon kokoomuslaisen puheenjohtajansa rummutuksella, vaikka kokoomus oli hallituksessa. Miten Urpilainen hoitaisi suhteen ay-kenttään paremmin kuin Katainen?
Eikö Niinistöstä ole tarinoita hänen omapäisyydestään. Minkä herätysken hän onkaan saanut kaikki koskevaan yhteistyöhön. Yhteistyöhön mihin? Noudattamaan yhden henkilön aivoituksiako?
Ilmoita asiaton viesti
Sairaanhoitajatkin nousivat kovan tason lakkoon kokoomuslaisen puheenjohtajansa rummutuksella, vaikka kokoomus oli hallituksessa.”
Ja kokoomuslainen Katainen tyrmäsi hankkeen erityislailla.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta Sauli Niinistö ajattelee omituisen vanhanaikaisesti siinä, että vasemisto edustaisi jotain, mitä pitää tyynnytellä, ja muut kansanosat ovat jotenkin coolimpia.
Vanha peräpohjalainen sananlasku sanoo: Ei sitä koskhan tiä, missä puussa se piru istuu.
Ilmoita asiaton viesti
Niinistöllä taitaa olla jäljellä aimo annos vanhakantaista pelkoa vasemmistoa ja AY-liikettä kohtaan. Tai haluaako hän ryhtyä ns. kansakunnan eheyttäjksi? Meidän täytyisi viimenkin unohtaa punakapinat ja lapuanliikkeet ja ryhtyä elämään täysi-ikäisen ja täysipäisen kansakunnan tyylin. Turha pelottelu ja demokraattisesti valitun eduskunnan luottamusta nauttiman hallituksen uhkailu yleislakolla on lopettava. Tämmöinen peli ei kuulu länsimaiseen demokratiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ranskassa ajetaan lakkoilulla asioita väkisin läpi,eikö ranska ole länsimainen demokratia?
Yksi harvoja maailman valtioita joissa ei ollut lakko oikeutta oli neuvostoliitto,ilmeisesti oli länsimaisen demokratian esikuva
Ilmoita asiaton viesti
Vapailla vaaleilla valitun eduskunnan nauttiman hallituksen painostaminen esim. lakolla on ulkoparlamentaarista toimintaa. Sitä kyllä esiintyy joissakin demokratioissa kuten esim. Ranskassa, vaikka se ei edustukselliseen demokratiaan sovi. Neuvostolitto ei ollut demokratia, koska eihän siellä ollut vapailla vaaleilla valittua kansanedustuslaitosta. On kummallista, että Nokian väitetystä hallituksen painostamisesta nousi niin kova poru samalla, kun tietyt tahot ukailevat hallitusta vaikka millä. Niinistö taitaa kuulua viime vuosisadalle Lipposen Paavon kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Ne Euroopan maat, joissa saavat työntekijät aiheuttaa laittomilla lakoilaan miljoonien tai miljardien vahingot työnantajalleen kuten Suomessa, jossa Työtuomioistuin määrää ainoastaan nimelliset sakot, jotka ay- liike kerää hattuperiaatteella, kuten tehtiin H: gin telakoilla aikoinaan, joissa jokin ryhmä oli lakossa jokaikinen työpäivä tai liitto maksaa ne riemumielin nykyään verovähennysoikeutetuista jäsenten ( usein pakkojäsenten) jäsenmaksuista. Mietipä sitä. Sittemmim tämäkin Stadin telakka joutui norjalaisten omistukseen ja sen silloinen plm Kari Uotila (Vas.) on vieläkin kansanedustaja (pääjohtajansa tukemana). Edellinen plm Kadenius sai mukavan työpaikan jne: lleen.
Haluatko vielä Ranskan tapaista lakkoilua Suomeen, vai tyydytkö Englannin ”Rautarouva” Thatcherin linjaan joka pani koko ay- liikkeen polvilleen?
Arvaapa mitä mieltä minä olen 15v: tta SAK: n liitossa olleena pakkojäsenenä ja samoin 15v: tta omaa ay- yhdistystä johtaneena SAK: n ulkopuolella.
Ilmoita asiaton viesti
Sellaista äärioikeistososialidemokraattista fasismia kuin mitä porvarihallitus Suomessa harjoittaa ei ole sivistysvaltioissa eikä länsimaissa.
Sari Sairaanhoitajat onneksi korvataan kohta kiinalaisilla hoitajilla. Toivottavasti heille myönnetään kansalaisuus heti kättelyssä niin voivat äänestää oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä posahtaa taas eräs poliittisen ja mediavallan puhaltama ilmapallo. Turhaan ei kirjoiteta ja keskustella tämän maan ”lumedemokratiasta”, joka alkaa saada kyllästyttäviä muotoja.
Laajentaakseni näkökulmaa Niinistön lausuntoon osin liittyen: Suomen virkamieshallinto elää yhden totuuden maassa pohjoiskorealaisen esikuvansa mukaisesti.
Ilmapalloja on helppo puhaltaa täyteen, mutta liika on liikaa. Onneksi sanan-ja mielipidevapauksien käyttäminen kansalaisten keskuudessa aktivoitumassa. Siitähän valta ei pidä, minkäänlainen valta, edes mediavalta siellä jossakin.
Ilmoita asiaton viesti
Turun yliopiston professori Tapio Raunio on artikkeleissaan (HS, Kanava) viime vuosina puuttunut laajapohjaisten hallitusten kielteisiin vaikutuksiin demokratian toteutumisen kannalta.
Ei kai demokratia ole sitä, että etukäteen, kansan mandaattia odottamatta, kuulutetaan ylisuuren hallituskokoomuksen ylivertaisuutta. Mielestäni Niinistö puhaltaa ilmapallon, pamahtaa käsiin: taloussuhdanteiden keikutellessa demokratiavenettämme miten milloinkin, on suunta satamaan hukassa.
Äänestin edellisissä presidentinvaaleissa Niinistöä pitkin hampain. En kadu sitä vaikka hän nyt sammakon suustaan päästikin.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on selvä, että taas köyhiäkin tarvitaan maksumiehksi. Ensin on poisettu rikkaitten ja suuromistajalukan verot.Kun on kassa tyhjä kyllä vasemmisto kelpaa kokomuksen mielestä valtaan. Leikkaamaan omilta kannatajiltaan.Näin varmistetaan se, että vasemmisto ei voimistu.Nämä nykyiset veronkevennykset tässä tilanteessa on aivan posketonta touhu.Sama kun kaivoon vettä kantasi.Saauli niinistö on kokoomuksen peluri joka häärää toisaalla, jotta kokoomus näyttäisi vastuuliselta valtion hoitajalta. Kokoomus vie valtion konkursiin kepun kanssa.Kevennetään muka veroja ja otetaan tilalle velkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun ansiotulon progressiivista verotusta on kevennetty ja toisaalta kunnallista tasaveroa nostettu, niin käytännössähän hyötyjät löytyvät tuloasteikon yläpäästä.
Tuloerot on käytännössä päästetty repeämään viime vuosien saatossa, ja kansa on jossain määrin jakautunut kahtia. On vaikea nähdä mitään syytä, miksi pienipalkkaiset, köyhät ja syrjäytymisvaarassa olevat lähtisivät puolustamaan jo ennestäänkin hyväosaisten eduksi koituvia toimenpiteitä tai miksi hyväosaiset luopuisivat saamastaan suhteellisesta edusta rupusakin hyväksi.
Toisekseen kasvava määrä ihmisiä kyseenalaistaa jo koko talouskasvun ja pelkkiin taloudellisiin mittareihin tuijottamisen muka hyvinvointia tuovana asiana. Yhteiskunnan täytyy siis järjestyä uudestaan ja miettiä, mikä on oikeasti arvokasta.
Esiinmarssin voi myös nähdä presidenttipelin avauksena, missä Niinistö yrittää tekeytyä ”koko kansan presidentiksi”.
Ilmoita asiaton viesti
[orig. lauantai, joulukuu 10, 2005]
Presidentinvaalien vedenjakajalla
Suomi saa tammikuussa 2006 viimeisen perinteellisen poliitikkopresidentin vaaleissa, jonka arvo tulee olemaan poikkeuksellisen suuri korkean äänestysprosentin vuoksi. Suomen kansa saa juuri kuvansa mukaisen maan isän tai -äidin. Samalla alkaa viimeinen kutistetuin valtuuksin oleva presidenttikausi, sillä kansalaiset äänestävät seuraavan eduskunnan sellaiseksi, että presidentin tai tulevan ”kuvernöörin” valtuudet nostetaan lähemmäksi edesmennyttä todellisen karisman presidenttiä Urho Kekkosta.
Nyt ehdokkaina on joukko kyvykkäitä perinteellisä poliitikkoja ja kaksi mielenkiintoista enemmän kansalaispresidenttiehdokasta, nimittäin prof. Arto Lahti ja Perussuomalaisten pj. kansanedustaja Timo Soini. Lahti on täysi epäpoliitikko ja Soini ilmoittautui rehellisesti populistiksi (populismi on kansanomaistamista kaikille ymmärrettävään muotoon).
YLE julkaisi kansalaisille mielipidevaalikoneen, jonka tulokset epäilemättä vaikuttavat myös äänestyskäyttäytymiseen, monet tulevat huomaavan yllätyksekseen kärkisijoille nousevan Soinin ja Lahden.
Tänä päivänä käydään mm. internetissä laajaa, kriittistä ja kantaaottavaa polemisointia ehdokkaista ja edelleenkin on perin selvää, että nämäkin vaikuttavat äänestyskäyttäytymiseen. Suurin voitto Suomen kansalle on korkea äänestysprosentti, arvellaan sen nousevan jopa 90:een.
Suomessa on juuri nyt pitkiin aikoihin ensimmäinen todellinen kisa alkamassa ja yllätyksiä voi syntyä ”pienehdokkaiden” suurien äänimäärien osalta, kuin myös epäpoliitikko Lahti voi keskusteluissa onnistuessaan kerätä suhteellisesti muhkean potin ääniä Karjalan palautuksen kannanottoina.
Nyt olevat vaalit jäävät viimeiseksi puoluepolitikan ohjaamiksi vaaleiksi. Seuraavat vaalit ovat kamppailua oikeiden kansanjohtajien kesken, jossa ratkaisevat nykypäivänä harvinaiset ominaisudet, kuten karisma, yhteenkuuluvaisuuden luonti. Lisäksi presidentillisen hengen luonti tarpeellisuuden tunteesta jokaiselle kansalaiselle koetaan tärkeäksi kuin myös halu tehdä täysillä työtä kansakunnan edun ja hyödyn nimissä.
Presidentin aktiivisuus edustaa omaa maatansa kaupallisissa pyrkimyksissä lisää myös työn mahdollisuuksia Suomessa. Vuoden 2012 presidentinvaalit ovat vahvojen henkilöiden vaalit, jossa kansa saa johtajan, jota on kaikissa gallupeissa lähes Kekkos-ajoista lähtien haluttu ja kaivattu.
Tammikuun vaalit ovat esialkua epäpoliitikkojen esiinmarssille. Kansalaisilla on täyden kympin mahdollisuus ilmaista mielipiteensä nykyiselle puoluepolitiikalla, onkin suorastaan jännittävää nähdä, mikä on kansalaisreaktio nyt, kun kaikki ehdokkaat ovat riittävän mitan täyttäviä. Perinteellisesti ajatellen kaikki ehdokkaat kykenevät hoitamaan presidentin tehtäviä kuten nytkin. Kun Suomella menee hyvin, on meillä hyvät ehdokasvaihtoehdot. Kuinka kauan meillä menee hyvin ja mitä meillä on pinnan alla? Entä sitten, kun ajat huononevat ja ne huononevat vuoren varmasti.
Vaikeina aikoina tarvitaan määrätietoisuutta ottaa vastuuta ikävistä, vaikeista ja leikkaavista toimenpiteistä; tämä ei onnistu ns. hyvinvoinnin vartiointipresidenteiltä. Meneillään oleva kansainvälinen työn ja koulutuksen uudelleen jako välillä kehittyvät ja kehittyneet (taantuvat) maat tuottavat myös Suomelle pohdittavaa ja vaikeita päätöksiä myös sisäisen sosiaalisuuden tasa-arvon osalta.
Suomi haluaa vahvan presidentin ja kansalaiset saavat tämän viimeistään vuonna 2012. Mahdollisesti jo nyt tulevan uuden presidentin ja kansalaisten välille syntyy suora vuorovaikutuskanava moderneillä kysymysasetteluilla kansalaisille, kansanäänestyksillä ja kansalaisneuvonkysynnöillä. Presidentistä tulee oikeasti koko kansan presidentti laajemmilla valtuuksilla ja lyhyen informaatiologistiikan välityksellä presidentti, joka on kokoajan kansalaisten iholla.
Ilkka Luoma
Ilmoita asiaton viesti
Ei kai vaan osinkojakin leikata? Minne me sitten joudutaan?
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen ”syntilista” on pitkä. Tässä vain muutamia poimintoja.
1. Finanssikriisin vähättely syksyn alkupuolella: ”ei se nyt meitä koske, maamme talous on vakaalla pohjalla (Vanhanen, ja Katainen säestää kun ei muuta voi). Jutta Urpilainen varoitteli, että finannssikriisin seuraukset tulevat piankin vaikuttamaan reaalitalouteen (viennin väheneminen ja tästä aiheutuvat yritysten vaikeudet jne.). Urpilainen tarjosi myös yhteistyötä, mutta ”ylimieliset pojat” sen hylkäsivät.
2. Nyt kun taantuma/lama on päällä, talousvaikeudet siirretään kuntien vastuulle ja otetaan suruttomasti velkaa (30 miljardia ei edes riitä) ja laitetaan tämä (osin) eläkeläisten maksettavaksi (katso kohta 3).
3. Eläkeiän yksipuolinen nostoilmoitus (63—>65). Erään tutkimuksen mukaan noin puolet tästä ikäluokasta on jo enemmän tai vähemmän työkyvyttömiä! Kauniit puheet ylioppilaiden opiskelun ”varhennetusta aloittamisesta” ja ”nopeammasta valmistumisesta” ovat pelkää sanahelinää (ei ole onnistunut aikaisemmista ”toiveista” huolimatta!).
4. Korkeatasoisen tutkimustyön vaikeuttaminen: Itämeren kemiallisen, fysikaalisen ja biologisen tutkimuksen pirstominen siirtämällä tutkimus eri laitosten alaisuuteen. Yliopistojen henkilökunnan ja opiskelijoiden vastustuksesta huolimatta uusi laki, joka tuo elinkeinoelämän (toki rahoitusta tulee perusrahoituksen lisäksi) ”ohjaamaan” tutkimustyötä ja jättää perustutkimuksen hunningolle (?, vaikea sanoa etukäteen).
5. Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeinen kompurointi (valtio jätti yksin ja ”asehommat” ei hanskassa).
6. Muita ”syntejä” on pilvin pimein, joten toimenpiteisiin
Niinistö on todellinen ”työväen presidentti” vaatiesaan seuraavaan hallitukseen (jo piankin?) vasemmistoa mukaan. Onko se sateenkaarihallitus tai vain kokoomus-demari-akselin ympärille koottu valtionhoitajahallitus se ei liene oleellista. Oleellista on se, että Keskusta on siitä poissa, se on selviö Matti Vanhasen kompuroinnin takia. Sitä paitsi Kepu on menettänyt kannattajiaan Perussuomalaisille ja tulee muutenkin kokemaan ”veret seisauttavat” tappiolukemat seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kun vielä huomioidaan Kallin kompurointi, kun hän yritti ”koplata” eläkeiän korotuksen ja maahanmuuton estämisen toisiinsa, on Keskustan alamäki väistämätön.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Sauli harhautui pahan kerran. Älkäämme tuhriko orastavaa demokratiaa. Se voisi alkaa kukoistaa jonkun vuoden päästä, kunhan demaritkin oppivat tekemään terävää oppositiopolitiikkaa. Vanha Kalevi Sorsan luoma ”Korpilampikonsensus” kahlitsee vielä pahasti.Toimittaja Taneli Heikka on oikeassa siinä, että Suomi tavitsee aina selkeän opposition, joka osaa ja uskaltaa vaatia vaihtoehtoja kulloinkin harjoitettavalle politiikalle.
Mikä pakko on kaikin keinoin yrittää jatkaa ikuisen taloudellisen kasvun tiellä. Alkakaamme ajaa hienoista laskun politiikkaa; se sopisi mainiosti myös todellisen, suuren uhkan torjuntaan: ilmastomuutoksen aiheuttaviin, ehkä melko nopeisiinkin ja peruuttamattomiin muutoksiin.
Jatkuva kasvu ja kaikenlaisten päästöjen torjunta globaalisti on todellakin mahdoton yhtälö.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki nämä puheet sinipunasta vahvistavat sitä, että nykyinen hallitus ei tee mitään kovia leikkauksia. Se tie jätetään seuraavalle hallitukselle, jossa kepu ei ole mukana. Edellisellä kerralla demarit jättivät uppoavan laivan. Nyt sen tekee kepu.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä estää kuntia käyttämästä samaa keinoa kuin valtio,- siis ”velka-elvytystä”. Nythän on jo yleisesti hyväksytty, että talouteen voidaan vaikuttaa parhaiten lapioimalla sen käyttö-aineeksi paperirahaa. Se on halpaa valmistaa ja helppoa levittää. Kun elvytykseen kätetyn rahan määrä on kyllin suuri sitä ei enää tarvitse maksaa takaisin, koska se on kerta kaikkiaan mahdotonta, muulla keinolla kuin painamalla lisää rahaa.
Mitä tulevaisuudessa tapahtuu, sillä ei ole vielä tänäpäivänä mitään väliä.
Ilmoita asiaton viesti
Sita hallitaankin silloin Perussuomalaisten toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sauli Niinistön asiaa vajaa vuosi sitten:
Ilmoita asiaton viesti
##### ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤#####
>Kun taas uusi ennusteukko iskee Niinistön tuella puukon pöytään-se
tarkoittanee uuden hallituksen perustamista per heti!
#
Pääministeri jättäköön eroilmoituksensa tasavallann presidentille tänään.
##
>Katainen lomailemasta Egyptinkorvesta kotiin heti!
>>Nyt tarvitaan voimatoimia-joten vahvat miehet ja muutama nainwen-Jaakonsaari ja Filatov-eikun puna-sini peliin!
###
>Siitä se alkaa-toheloinnit ja epärealistiset jutut ovat nyt ohi-meille
kansalaisille TÄMÄ ELÄKEPOMMI OLI PAHIN ISKU-ja sitä ei pallotella
enää yhtään!!
Jaaha joku kysyy -kuka on seurava pääministeri?
Kyllä se tässä tilanteessa on joko Heinäluoma tai Jaakonsaari tai Filatov
#Ulkoministeriksi nousee Ilkka Ike Kanerva-Suomen Turusta!
Se politiikasta-lesuin ja heikoin hallitus kautta-aikojen-Hyvä herra Katainen Savosta!
Ilmoita asiaton viesti
Se itse siihen sortuu!Niinistö on täysin oikeassa,samoin Huusko tässä(kin) kirjoituksessaan.Hallitus elvyttää kuntien asukkaat kuoliaaksi.Eli kuten palopäällikkö sanoi ehdittyään paikalle:”Väärin sammutettu”?
Kunnat ovat jo nyt kuolemassa ”elvytykseen”,ja viimeinen elvytys tulee leikkausten muodossa.
Nimimerkki LIIKE muistaa,kun puolueiden kannatuksista keskusteltiin tässä lehdessä, ehdotukseni aikanaan.Ehdotin jo silloin,kun tästä ”salamataantumasta”,ei vielä ollut aavistustakaan laajapohjaista hallitusta.Jätin siinä ainoastaan demarit ja RKP:n oppositioon!
Me Niinistöläiset elämme näissä merkeissä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että hyvin vaikeissa tilanteissa pitäisi ottaa mahdollisimman monet mukaan päätöksentekoon tavalla tai toisella.
Laajapohjaisten hallitusten paras puoli on Niinistönkin esittämä yhteiskuntarauhan turvaaminen, vaikkei vasemmiston hallituksessa oleminen estä lakkoilua tai muita häiriöitä. Lipposen hallitusten aikana vasemmisto ei kuitenkaan voinut tehdä aivan normaalilla teholla myyräntyötään levottomuutta työpaikoilla lisäämällä, koska heidän puolueensa istuivat hallituksessa.
Sellainen käytännön vaikutus vasemmiston hallituksessa olemisella olisi ollut viime päivinä, että heidän poliitikkonsa eivät olisi aivan hengästyneinä kauhistelleet hallituksen päätöstä pyrkiä nostamaan eläköitymisikää tulevaisuudessa. Hehän ovat asiasta samaa mieltä, mutta eläytyivät oppositiopoliitikon rooliin kovin näyttävästi.
Ilmoita asiaton viesti
…itse möyrit kun tunnut nuo myyrät niin tarkkaan tuntevan?
Tuttuja vai? Älä niitä selkään puukota! Hyvä mies – oletan.
Ilmoita asiaton viesti
Ahkerat myyrät kuohkeuttaisivat peltoja mukavasti, mutta kun niillä ryökäleillä on tapana kulkiessaan syödä samojen kasvien juuria, joiden maanpäällisen kasvun tuotoksia ihmiset himoitsevat. Vasemmiston politrukkeihin pätee sama.
Ilmoita asiaton viesti
30 miljardia euroa. Eihän tuo ole kuin parin kuukauden palkaton työ kaikilta. Jos tuohon ei kykene niin jo on huonoon mennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Katainen parinsadan miljardin elvytyspakettia vuoden vaihteessa kääriessään Bobin ohjeen mukaisesti tenhotti, että eurot kohdistetaan niin että niillä saadaan maksimaalisesti työpaikkoja.
Hallitus on lupaillut elvytyksellään jopa 30 000 työpaikkaa. Paljonkos tulee työpaikan hinnaksi, kun euroja käytetäänkin 30 miljardia?
Ilmoita asiaton viesti
Sitä joudutaan ottamaan suurimmat määrät lähinnä työttömyyskulujen maksamiseen ja työttömyydestä johtuvan verotulojen aleneman paikkaamiseen. Niin käy, jos työttömyys nousee selvästi nykyistä suuremmaksi.
Millään elvytyksellä ei voida estää vientiteollisuuden myynnin laskusta aiheutuvaa työttömyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
taitaa olla mutua. Vai onko oikein asiantuntijan laskelmat käytössä? Sitä paitsi arvioin lähinnä Kataisen bob-retoriikkaa ja täydellistä metsäänmenoa, joita nyt on jatkunut jo vuoden.
Ilmoita asiaton viesti
En ole huomannut missään uutisessa Kataisen esitelleen vuoden vaihteessa ”parinsadan miljardin elvytyspakettia”, kuten väitit hänen tehneen.
Tämän hetken taloudessa on todessakin täysi, ettei tarvitsisi enää liioitella.
Ilmoita asiaton viesti
ymmärsit varmasti että kyse oli miljoonista eikä miljardeista. Pahoittelut.
Ilmoita asiaton viesti
Ja aliarvioi,kun se on taktisesti edullista!Nyt on tilanne sellainen,että kumpikaan ”kikkailu”ei sovi.Nyt on TOIMITTAVA,ettei Suomi kaadu saappaat jalassa.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö Suomessa säätää Itävallan ja Saksan holokaustin kieltämisen ja vähättelyn vastainen laki?
Se, joka vähättelee lamaa ja kiihottaa elvyttämistä vastaan, pitäisi tuomita sakkoihin tai kahdeksi vuodeksi vankeuteen? Tätä voitaisiin soveltaa ministereihin ja kansanedustajiinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän illan Pressiklubi-ohjelmassa muisteltiin, kuinka nykyinen Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen allekirjoitti 70-luvulla kansanedustajana lakialoitteen, jonka mukaan Neuvostoliiton kriittinen arvosteleminen säädettäisiin rangaistavaksi teoksi. Ihme ja kumma, ettei lakia sentään säädetty.
Ilmoita asiaton viesti
Juurihan tässä männäpnä Folktinget kävi itkemässä Tarja Haloselle että netissä heille ilkeillään. Pidä vaan varasi ettei kohta vähemmistövaltuuteetu ja alati huolen kantajan näköinen T Brax värkkää lakialoitetta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Internetissä on aineistoa, joka itkettää muusta kuin romanttisesta onnesta, kannattaa tietokone laittaa kiinni ja mennä nukkumaan sekä siunata itsensä uuteen aamuun.
Astrid Thorsillekin olisi hyvä neuvo kartaa pahaa ja nukkua enemmän niin ei itkettäisi niin paljon, kun lukee nettiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mauno Koivisto on kirjoittanut muistelmissaan mm.Valtionvarain ministerin olleen paniikissa,edellisen suuren laman alkaessa.
Ja Liikanen siirrettiin rauhoittumaan Brysseliin,ja sieltä taas Suomen Pankkiin?
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok) varoittaa, että Suomen seuraava hallitus joutuu vuodesta 2011 leikkaamaan menoja rajusti ja että näihin toimiin tarvitaan Lipposen sateenkaarihallitusten tapaista hallitusta, jossa ovat sekä poliittinen oikeisto että vasemmisto mukana – ja kysyy jos sekä vasemmisto ja oikeisto
eivät ole mukana niin se saattaa häiritä kansakunnan eheyttä.
Mutta. Jos ihmiskunnan tulevaisuus voi terveesti nojata vain aineettomaan kasvuun materialistisen kasvun sijaan niin silloin se mikä ennen koettiin
taakaksi – eli julkinen sektori – onkin hyve koska julkinen sektori on ainettoman kasvun tyyssija ja sen pääasiallinen toteuttaja.
Ja silloinhan julkista sektoria pitäisi vain kasvattaa ja lisäresurssoida ainakin siihen saakka kunnes yksityinen sektori on noussut materialistisen kasvuideologian romahduksen raunioiltaan tuottamaan aineettomia arvoja – ja täydentämään siinä asiassa julkisen sektorin päätehtävää – olla aineettoman kasvuideologian nousun pääveturina.
Tuota historiallisen välttämättömyyden taustaa vasten Niinistön puheet ovat entisen ajan ja hiipuvien eturyhmien puolustuspuheita. Kun päinvastoin Niinistön pitäisi kantaa huolta siitä että sekä vasemmisto että oikeisto asettuisivat vahvistamaan julkista sektoria sen aineettoman kasvun veturin roolissaan.
Maailma muuttuu rajusti aineettoman kasvun suuntaan ilmastonmuutoksen vuoksi ja siinä on parempi olla aktiivisesti mukana kuin juuttua puolustamaan jo huomenna menetettyjä vanhoja asemia.
Ja mm perinteinen viennin ja tuonnin varaan laskettu talouskasvuajattelu tulee korvautumaan lähitalousalueajattelulla – lähtien yksiköistä lähikauppa, lähivesi, lähiruoka, lähienergia jne ulottuen naapurimaiden keskinäiseen lähitalousalueverkostoitumiseen.
Jussi Vaarala
Somerniemi
Ilmoita asiaton viesti
Tämä hallitus istukoon neljä vuotta mutta jos näyttää ettei hallistus uskalla/pysty tekemään poliittisesti hallituspuolueille vaikeita kannatukseen mahdollisesti vaikuttavia päätöksiä,erotkoon. Sen jälkeen muodostetaan joko vähemmistö-tai virkamieshallitus ja vaalit sen jälkeen. Meillä on vaikea tilanne, ei kuitenkaan poliittista hätätilaa tämän takia kannata ruveta masinoimaan. Yleislakkoa ei tule tuosta eläikärajojen nostoista. Työrauhavelvoite on voimassa ja palkkojen nostoista ei surua tarvitse kantaa tulevaisuudessa. Nousee sen mihin kansantaloudessa on varaa yksityissektorilla. Valtiolla ja kunnilla ei ole omaa rahaa vain veronn maksajien rahat. Kansakunta hajoaa kun talous tyssää,mistä moinen kehäpäätelmä. Sehän jakaantui hyvänä aikana tuloerojen muodossa. Köyhät tuli silloin jo ei laman alkaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Antti Kalliomäki ei aivan ymmärtänyt mitä juhlapaneelissa tarkoitin sillä toivomuksella että oppositio tekisi nyt terävää asiapitoista oppositio-politiikkaa. Juuri nyt taantuman aikana täytyy oikeassa ajassa tehdä vaikeat ja kipeät päätökset. Ei ole aikaa sellaiselle hallitus-oppisito-politiikalle jossa pelataan kannatusta seuraaviin vaaleihin.
Eli mitä nopeammin maailmanpolitiikka muuttuu ja mitä kaaosmaisempi tilanne sitä tärkeämpää kotimaan politiikan dynamiikka on. Konsensuspolitiikka siinä vanhassa sateenkaari-mallissa ei mielestäni tuo tarpeeksi ”testattuja” ratkaisuja. Demokratian perusluottamushan rakentuu siitä että sekä hallitus ja oppisitio pitää kunnioittavassa hengessä kiinni oikeudesta saada olla eri mieltä. Liike-elämässä, urheilussa jne. on opittu käyttämään kanssakilpailijaa sparraavana voimana-miksei tämä toimisi myös politiikassa?
Ilmoita asiaton viesti
”Sparraus” on vaan niin hapuilevaa. Lennokasta haaveilua ja perinteistä luokavihaa vuoronperään.
Kaiken huippuna horinat yleislakosta. Se varmaan sopiikin tilanteeseen erinomaisesti.
Ei tarvitse pakkolomittaa kun popula painuu Kanarialle ihan ilomiellä.
Ja mikä olikaan syy? Täysin keinotekoinen kiihotusyritys eläkeiästä. Tietenkin eläkkeen
ansaita- aikaa on jatkettava yläpäästä pidentyneen maksuajan mukaan.
Sitäpaitsi eläkkeelle pääsee halutessaan alle kolmekymppisenä ja täältä suoritusportaalta
potkaistaan pellolle heti kun löytyy nuorempi tilalle.
SAK / SDPn – kannatusluvut kertoo selväkielellä porukan lakkohaluista.
Liian monet näkevät kiukuttelun kohdistuvan vain omaan kyvyttömyyteen.
Ei niistä ole sparraajiksi – vetoavuksi senkään vertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Katainen ei kuuntele kokeneen kolleegansa neuvoja ?
Nyt jo demarit ja YLE agitoivat yleislakkoa !
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmistoa huudetaan apuun, kun paskat tuli housuun öykkärimäisen oikeistopolitiikan krapulasta.
Tekevälle sattuu !
Ilmoita asiaton viesti
”raju pelinavaus”!, ”paukautti uutispommin”!
Eipä ihme, että kustantaja on muuttamassa USA:aan.
Ilmoita asiaton viesti
[orig. perjantai, joulukuu 30, 2005]
Yhteinen tavoite luo kansallista identiteettiä
Suomi puolustautuu hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi. Koko perinteellisen EU:uun alueella vallitsee hermostunut väliaika; ei oikein tiedetä minne mennään. Meidän kaltaisessa demokratiassa ristikkäinveto estää päämäärähakuisuuden. Kansan yhtenäisyys on parhaimmillaan kriisissä; tuolloin on pakko luoda yhteinen tavoite. Nykymallinen hoivayhteiskunta ei ole enään realistinen päämäärä.
Kansallisesti on kaksi tärkeää ominaisuutta: identiteetin mukainen päämäärä ja osallistumisen oikeus sekä velvollisuus sen toteuttamiseen. Ihmisen tehdessä työtä tietäen tarpeellisuutensa ja työnteon päämäärän, hälventää se epätietoisuutta ja antaa tyytyväisyyttä onnistumisien myötä, havaiten yhteistoiminnan tuovan tulosta niin edustamalleen yritykselle/yhteisölle kuin itselleenkin.
Suomessa työttömyys ja yksinäisyys jakavat kansaa. Asioista puhutaan paljon, mutta tekoja näkyy vähemmän. Uuden vuoden tärkeimmäksi kohteeksi tulevat ihmiset itse ja kyky huolehtia osallistuvuudesta yhteiskunnan kassan turvaamiseksi. Kansallinen hyvinvointi perustuu nyt ja huomenna tulonjakoon ja verokertymien vähetessä kukkaro käy laihaksi.
Kuluttajat uskovat nyt kykyynsä kuluttaa; ostaa digiboxeja, littutelkkareita, ulkomaanmatkoja, kesämökin peruskorjausta ja suurempia autoja. Yritykset ovat reivanneet asennettaan huolestuttavampaan suuntaan; ulkoistukset kehittyviin maihin kiihtyvät ja useilla firmoilla tulee sen myötä menemään edelleen hyvin. Kuinka käy ulkoistettujen yhtiöiden työntekijöiden? Nuo ostolistan tuotteet tulevat pääsääntöisesti tuontitoimintana ja tämä täytyy maksaa viennillä. Mitä me viemme, kun esim. suuri paperinostajamaa Saksa suunnittelee yhteistyöpaperitehtaita suoraan Venäjän metsien keskelle? Millä me maksamme mm. tuontipolttoaineen, kun Nokiakin tekee jo suurimmat voittonsa Kiinasta?
Emme ole itseriittoinen sisämarkkina, vaan viennistämme elävä tekninen ja energiaintensiivinen yhteiskunta, jossa tulontasaus on viritetty lähinnä sosiaalidemokraattien ja maaseutuväestön edunvalvonnalla huippukuntoon. Kuinka järjestelemme kulutuksemme, jos jaettava verovarallisuus pienenee ja hallinnonalat tappelevat pienenevistä jakorahoista. Eduskuntamme on rakennettu toteuttamaan lainsäädäntöä lähinnä tulontasaukseen. Brysselinkin tulovirta vaihtaa suuntaansa.
Eduskunnan on keskitettävä voimiaan säädäntötyöhön, jolla edesautetaan kilpailukykyä, maahamme virtaavia pääomia, tarpeidemme mukaista koulutetun ulkomaalaisen työvoiman saantia sekä matkailijoita viihtymään turvallisessa, puhtaassa ja hiljaisessa maassamme.
Tulevan presidentin valtaoikeuksia tulee lisätä vastaamaan kansalaisten toivetta. Presidentti on aktiivinen toimija, joka puskee aktiviteettia, ryhmähenkeä, kannustavuutta, osallistumisen halua sellaisen päämäärän eteen, jolla on nimi ja tarkoitus. Suomi tarvitsee päämäärän kuten koko EU.
Kehittyvillä mailla, mm. Venäjällä ja Kiinalla, on selvät päämäärät ja heidän kansalaiset tietävät ne. Venäjä on maailman raaka-ainevarasto toistaiseksi uinuvalla innovaatiopotentiaalilla ja Kiina on maailman liukuhihnatehdas siirtyen omaehtoisempaan suunnittelu- ja kulutuskäyttäytymiseen. Aktiviteetti ja toimeliaisuus ovat moninkertaiset verrattuna meihin tai EU:hun. Ylilyöntejä tapahtuu, mutta korjausliikkeiden frekvenssi tiivistyy vähentäen makulatuuria ja turhaa suunnittelua.
Heti Uuden Vuoden lähtömetreillä Suomen kansa on vedenjakajalla; valittavan presidentin ominaisuudet tulevat olemaan merkittävä tekijä kansallisen yhtenäisyyden luojana. Nyt jos koskaan valinta on tärkeä ja nostaakin äänestysprosentin ennätysluokkaan. Nyt pelissä ovat Säilyttäjä tai Uudistaja; kumpi parempi, sen jokainen miettii itse peilaten omia tarpeita ja vallitsevia olosuhteita. On tapahtumassa yhteiskunnallinen muutos maailmanjärjestyksen vaihtaessa napaisuuttaan.
Ilkka Luoma
Ilmoita asiaton viesti
Suomen tulee käynnistää nopeasti neuvottelut Saksan kanssa siitä, miten voitaisiin Suomi liittää yhdeksi tasavertaiseksi Saksan osavaltioksi.
Siten turvaisimme taloutemme kestävyyden, jos ja kun euro mahdollisesti kaatuu epäluottamuksen lisääntyessä. ”peräaallot” ovat senverran rajut että tarvitsemme isomman pelastuslautan.
Ilmoita asiaton viesti
Turun yliopiston tutkija Tapio Raunio on kritisoinut mm Kanava-lehdessä laajapohjaisten hallitusten vaikutusta demokratian toteutumiseen. Supistunut oppositio merkitsee käytännössä hallituspuolueiden diktatuuria.
Onkohan Niinistön kaavailuissa pelkoa esimerkiksi Perussuomalaisten kannatuksen roimasta kasvusta ja tämän vaikutusvallan eliminiointiyrityksestä; savuverhonaan talouden taantuma.
Ilmoita asiaton viesti
Sauli Niinistölle oli tarjolla eturivinpaikka hallitusta muodostettaessa, joten aivan turha huudella takarivistä. Hän on syönyt kaikki lupauksensa, kun otti vastaan vihreän oksan tehtävän. Luovutti sen pois suomalaisten hallusta, kun ei jaksanut hoitaa tehtävää loppuun. Häneltä puuttuu pitkäjänteisyys. Edustaa uusmaalaisia? Mitä saanut aikaan????????????????
Ilmoita asiaton viesti
Sekä kärjistyvän finanssikriisin että päälle painavan ilmastonmuutoksen vuoksi EU:n – miksei Suomenkin omassa maassaan – pitäisi näyttää muulle maailmalle mallia julistamalla määräaikainen poikkeustila jossa politiikka ottaisi kaikesta selvästi määräävän otteen – mukaanlukien rahamarkkinat.
Muuten on vaarana että valtiot liukuvat pääomapiirien kiristyruuviin – Irlannin kiskurikorkoisten lainojen ollessa ennakkoa vielä pahemmasta.
Nyt Vanhaselta ja Kataiselta vaaditaan Mannerheim-henkistä linjakkuutta, suoraselkäisyyttä ja päättäväisyyttä enemmän kuin koskaan. Kaaos kolkuttaa ovella ja siihen voidaan saada ote vain selkeällä määräaikaisella poikkeustilalla jona aikana uudet peruspelisäännöt ja
peruslinjaukset markkinataloudelle saadaan luotua.
Mielestäni ei ole enää muuta vaihtoehtoa. Jos valtiot joutuvat täysin pääomapiirien liekanaruun niin se on maailmansotien paikka.
Jussi Vaarala
Somerniemi
Ilmoita asiaton viesti