Miehen työ

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) teki miehen työn tuomalla 65 vuoden eläkeiän julkiseen keskusteluun. Erityisen miehekästä oli sivuuttaa aloitevaiheessa ay-pamput ja Etelärannan herrat. Syntyi julkinen keskustelu sen sijaan, että olisi jähnätty suljetuissa kolmikantakabineteissa. Tätä me kutsumme demokratiaksi.

”Kuka tämän esityksen olisi tehnyt, jollei hallitus”, kysyi Vanhanen oikeutetusti keskustelun alkuvaiheessa.

Huvittavaa oli, että ay-liike uhkaili yleislakolla ennen kuin koko julkinen keskustelu edes oli käynnistynyt. Tämä uhittelu oli kuin suoraan 1950-luvulta. Mediassa lähdettiin monin paikoin mieluusti ay-liikkeen ja opposition kelkkaan piikittelemällä Vanhasta ”Rukan lumista” ja muusta epäolennaisesta.

Koko prosessi toi esiin mielenkiintoisia asioita Suomen eläkejärjestelmästä. Lehdistö kaivoi ansiokkaasti esiin sen, että pomot itse karkaavat eläkkeelle paljon ennen 63 ikävuotta, puhumattakaan 65:stä; Turun Sanomien selvityksen mukaan yritys- ja työmarkkinajohtajat jäävät eläkkeelle keskimäärin noin 60 vuoden iässä.

Myös se keksittiin, että kansanedustajien eläke on suhteettoman suuri etenkin, jos sattuu olemaan ministeri-kansanedustaja. Hesari laski, että pääministerin töitä pitkään tehnyt 53-vuotias Vanhanen olisi oikeutettu yli 8000 euron kuukausikorvaukseen, jos jäisi nyt eläkkeelle.

Vanhanen ei kuitenkaan työstä jättäytymistä suunnittele. Hänellä on nyt jopa moraalinen velvoite painaa duunia ainakin 65-vuotiaaksi, mikä tarkoittaa siis lähes 12 lisävuotta ja vuosilukua 2020. Hyvien elämäntapojen miehenä se on hänen kohdallaan myös keskimääräistä todennäköisempää.

Pääministerin hommat Vanhanen kuitenkin joutuu jättämään jo selvästi aiemmin, ilmeisesti vuonna 2011. Tämä johtuu ensisijaisesti hallituskumppani kokoomuksen huimasta noususta. Mutta myös eläkeiän nostossa tuli galluptyrmäys, joka kohdistui Vanhaseen, ei asiassa harvinaisen matalaa profiilia vetäneeseen Jyrki Kataiseen. Tosin Uuden Suomen kyselyssä lähes puolet vastanneista oli sitä mieltä, että hallituksen ei olisi pitänyt perua 65-päätöstään: http://www.uusisuomi.fi/kysely/pitaisiko-hallituks…

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu