Hallituksen puntti tutisi

Fortumin johdon osakepalkkioista uhkasi tulla maan keskusta-oikeistolaiselle hallitukselle jättiongelma. Vastaavasti oppositio oli saamassa sotkusta hirmuisen moukarin, jolla se olisi pystynyt lyömään ilkeitä hallitsijoita ja näyttämään olevansa kansan puolella. Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd.) ehti tarttua moukariin jo tiistaina.

Kansa ei useiden miljoonien bonuksia enää hyväksy. Ei ainakaan näissä kurjistuvissa olosuhteissa.

Hallituksen sisällä pelin nimen haistoi ensin vanha kettu Mauri Pekkarinen (kesk.) syyttämällä Fortumin johtoa palkkiopykälien väärintulkinnasta. Omistajaohjauksesta vastaava Jyri Häkämies (kok.) lähti vasta tänä aamuna täysillä mukaan.

Siksi valtioenemmistöisen Fortumin hallituksen puheenjohtajan Peter Fagernäsin oli tehtävä johtopäätöksensä. Näyttää tulkintakysymykseltä, tekikö hän virheen vai ei antaessaan vanhojen osakeohjelmien tuottaa avainhenkilöille kaiken sen, mikä aikoinaan sovittu oli.

Faktoilla ei ole poliittisessa ohjauksessa olevissa yhtiöissä samaa merkitystä kuin muissa. Asiat ovat tasan sitä, miltä ne sattuvat näyttämään ja mitä kulloinkin vastuussa olevat poliitikot sietävät. Kaikkihan me muistamme Soneran, jonka johdosta osakeahneudesta syytetty Pekka Vennamo lensi 1990-luvun lopussa. Myös vastuuministeri Matti Aura vaihtoi tuolloin töitä.

Fortumista yli 30 miljoonaa euroa yhdeksässä vuodessa käärineen Mikael Liliuksen lähtö oli suurempi yllätys kuin viisi vuotta yhtiön hallitusta vetäneen Fagernäsin lähtö. Sylkykuppina ja 2000-luvun ahneuden symbolina oleminen taisi riittää. Eläkeikäkin – 60! – oli mukavasti käsillä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu