Venäläinen vihje

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev saapuu maanantaina Suomeen tervehtimään Suomen tasavallan presidenttiä Tarja Halosta. Vaikka kyse on myös kohteliaisuuskäynnistä, puhutaan täällä taatusti molempia maita kiinnostavista kansainvälisistä kysymyksistä.

Eräs kotimainen asiantuntija arvioi minulle, että Medvedevin johdolla suomalaisille kaupataan taas ennen kaikkea Venäjän keksimää uudenlaista eurooppalaista turvallisuusarkkitehtuuria. Tämä viime vuoden kuluessa voimistunut venäläisajatus sivuuttaisi Suomenkin suosiman Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin.

Venäläisen näkemyksen mukaan uusi turvallisuusjärjestelmä tarkoittaisi ”tasa-arvoista ja ei-väkivaltaista turvallisuutta, jossa yhdelläkään valtiolla tai kansainvälisellä organisaatiolla ei olisi yksinoikeutta yhteisen linjan määräämiseen”. Etyjin lisäksi siis ainakin Naton ja EU:n roolit kutistuisivat, kun Euroopan intresseissä olevia poliittis-sotilaallisia kysymyksiä ratkotaan.

Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä Medvedev tuskin sanoo suomalaisille mitään erikoisempaa, vaikka sitä häneltä kuinka kärtettäisiin. Se ei tarkoita sitä, etteikö hänellä olisi asiasta mielipidettä. Joidenkin eliittivenäläisten suusta kuuluu jo sellaista, että Nato on aggressiivinen (viitaten Kosovoon), hyödytön (viitaten Georgian sotaan) ja russofobinen (viitaten Baltian maihin ja Puolaan).

Kaiken kukkuraksi Nato on kuulemma tarpeeton, rikkoo kansainvälisiä lakeja ja on vielä amerikkalaisten hallitsema.

Tällaisen organisaationko te haluatte pilaamaan Suomen ja Venäjän suhteiden nykyisen regiimin eli viitekehyksen, siis meidän ikiomat kirjoittamattomat pelisääntömme, kysytään.

Samaan hengenvetoon eliittivenäläinen selittää, että Nato-jäsenyys antaisi venäläisten uskomusten mukaan selkänojan Karjalan palauttamista vaativille suomalaisryhmittymille. Ja rinnastaa Suomen muitta mutkitta Venäjä-suhteidensa kanssa vähemmän onnistuneisiin Baltian maihin, jotka olivat jyrättynä kymmeniksi vuosiksi neuvostovallan alle.

Ropisee siis ankara joukko venäläisiä vihjeitä siihen suuntaan, että Suomi on lähellä pilata suhteensa itään.

Vaikea uskoa, että vihjailija edes itse uskoo vihjeisiinsä.

Parempi uskoa presidentti Medvedevin virallisia lausuntoja, vaikka ne olisivat kuinka ympäripyöreitä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu