Saisiko olla tontti luovutetusta Karjalasta?

Suomessa virisi tällä viikolla yllättävää kiinnostusta luovutettua Karjalaa kohtaan. Sen käynnisti presidentti Dmitri Medvedevin vierailu.

Tällä kertaa äänessä eivät olleet niinkään perinteiset Karjalan palauttajat, vaan kiinteistökauppojen edistäjät.

Poliittisella tasolla löylyä löi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, Karjalan liiton puheenjohtaja Markku Laukkanen (kesk.), joka lähti ajamaan julkisuudessa maakauppojen niin sanotun vastavuoroisuuden asiaa. Venäläiset ovat ostaneet rajan tältä puolelta paljon maata ja mökkejä, mutta suomalaisten ostosmahdollisuudet Karjalan kunnailla ovat hyvin rajalliset.

Media tarttui ponnekkaasti asiaan ja Medvedev pantiin vastaamaan kysymyksiin tyyliä: ”Pelkäättekö te, että me ostamme koko Karjalan?” ja ”Ymmärrätte varmaan, että monet suomalaiset ovat kiinnostuneita ostamaan tai vuokraamaan tontteja Venäjältä…”

Innostus oli niin voimakasta, että se oli tasavallan presidentti Tarja Halosellekin hieman liikaa.

Medvedev kertoi, että aivan rajan pinnasta maata ei saa, eikä myöskään maatalousmaa ole ulkomaalaisille kaupan. Hän lupasi kuitenkin selvittää suoraa omistusta ja vuokrausvaihtoehtoa.

Onko suomalaisten äkillinen tontti-innostus korvike Karjalan palautushaaveille? Onko tässä piiloviesti, vai ovatko Laatokan ja pienempien järvien rannat sekä Suomenlahden itäpohjukan merenrantatontit nyt vain kuuminta hottia?

Muuten olen sitä mieltä, että luovutetusta Karjalasta on mahdollista kehittää yhteistuumin venäläisten kanssa varmaan hyvinkin viihtyisä alue, joka vetäisi puoleensa niin suomalaisia kuin venäläisiä lomanviettäjiä ja turisteja. Ihan hyvä, jos sieltäkin voisi ostaa – tai edes vuokrata – vapaa-ajan kiinteistöjä. Teitä ja palveluita pitäisi kuitenkin rakentaa jne.

Voisiko sopimuksiin kuitenkaan luottaa ja olisiko siellä Venäjän Karjalassa yhtä turvallista kuin kotosuomalaisen pikkujärven rannalla? Tositilanteessa tämä voisi vähentää aika lailla ostointoa muilta kuin gryndereiltä, jotka toki voisivat rakennella lähinnä sodista tutuille paikkakunnille erilaisia Karjala-teemapuistoja ja lomamökkialueita.

Entä jos Venäjä päättäisikin jostain syystä palauttaa luovutetun Karjalan Suomelle, ja joku Karjalan evakkojen perillinen tulisi vaatimaan juuri Sinun kalliilla ostamaasi mökkikiinteistöä omakseen?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu