Ei sentään Ruotsille
Leijonien tie tyssäsi puolivälierissä. Kisojen saldo oli tällä kertaa kokonaisuutensa surkea: tappiot tulivat ennakkoon selvästi heikommilta Valko-Venäjältä ja USA:lta.
Lisäksi Suomi sössi ottelunsa Kanadaa vastaan. Kanada sai haluamansa tasapelin varsinaiselta peliajalta ja eteni puolivälieriin jatkokahdeksikon selvästi heikointa joukkuetta Latviaa vastaan.
Suomi keskittyi lopulta liikaa mitalipelien kannalta merkityksettömään Kanada-peliin. Kanada sai puolitehoilla haluamansa, rajusti vääntänyt Suomi menetti luisteluvoimansa ja ykköspakkinsa Petteri Nummelinin.
Kanada-peli oli rankkarivoitosta huolimatta tappio.
Suomi hävisi tärkeimmät pelinsä. Näissä kisoissa vetämättömästi esiintyneiden tshekkien ja slovakkien lyöminen alkupeleissä ei tätä muuksi muuta.
Jääkiekko on Suomen kansalliselle yhtenäisyydelle tärkeä juttu. Keväiset MM-kisat yhdistävät ystävät, puolitutut ja perheet. Leijonat yhdistää pohjoisen ja etelän, idän ja lännen.
Tärkeitä pelejä katsoo usein yli puolitoista miljoonaa suomalaista – joka kolmas.
Siksi USA-tappio on pienimuotoinen kansallinen murhenäytelmä. Onneksi tämä kalkki on nielty päivässä. Ei sentään hävitty Ruotsille.
Hävitä Ruotsille! Synnyinseudullani suosikkijoukkueeni Porin Ässien häviö Rauman Lukolle oli suuri nöyryytys.Mutta satakuntalaisena nurkkapatrioottina Ässät on edelleen suosikkini. Se ei viime vuosina ole aina voittanut Lukkoa, joten olen tottunut nöyryytyksiin!
Ässät on kyllä ottanut tavakseen kamppailla aina kärjen tasolla, tosin sarjataulukon väärässä päässä? Se tosin taidoillaan olisi mestari milloin vain. Mutta ei oikein irtoa. Uskonkin, että jos Porin Ässien joukkue olisi nyt pantu MM-kisoissa edustamaan Suomea, olisimme näissä kisoissa saavuttaneet Alpo Suhosen johdolla mestaruuden?
Ilmoita asiaton viesti
Olipas turha kirjoitus. Mitäs se päätoimittaja yrittää tässä sanoa? Mä en ainakaan saanut luettua kuin lässyn lässyn ja diipa daapa. Jos ei ole mitään järkevää sanottavaa, ei pitäisi sanoa mitään. Ei edes nykyaikana kun intternettiin mahtuu kirjoituksia kuinka paljon tahansa. Puuro on puuroa.
Ilmoita asiaton viesti
Huusko kirjoittaa mm., että
– Suomi sössi Kanada-ottelunsa
– Suomi keskittyi lopulta liikaa mitalipelien kannalta merkityksettömään Kanada-peliin
– Suomi hävisi tärkeimmät pelinsä
Mikäpäs siinä, näinkin voi ajatella, mutta varsin amatöörimäinen on Huuskon yhteenveto kisoista Suomen osalta.
Suomi kuuluu niihin maihin, joilla ei voi olla muita tavoitteita kuin kultamitali. Jokainen matsi on siis voitettava. Edes välisarjan Kanada-matsi ei ole tämän strategian kannalta ”merkityksetön”. Nytkin olen varma, että voittomaalivoitto oli iso voitto Suomen joukkueelle. Se tarvitsi sen, vaikka suora voitto ilman jatkoaikoja olisi ollut vieläkin tärkeämpi asia. On aivan turha ajatella, että Kanada hävisi puoliteholla.
Ei mikään huippu-urheilujoukkue pelaa puoliteholla MM-kisaottelua. Kyse on pelin psykologiasta. Puolitehoisuus on tarttuva tauti samalla tavoin, mitä kovan väännön jälkeen voiton tunnekin on.
Pudotuspeleissä jokainen peli on ”kultamitaliottelu”. USA on Suomi-voiton jälkeen yhtä potentiaalinen kultajoukkue, mitä Venäjä ja Kanadakin. Samaa voisi sanoa Suomesta, jos voittoon oltaisiin ylletty.
Se on selvä, että toisen erän mustat minuutit johtuivat pelaajien keskittymiskyvyn pettämisestä, yläpäästä. Sovittu strategia unohtui hetkeksi ja seuraukset nähtiin. Pelin psykologiaa on sekin.
Sami Kapanen ja Hannes Hyvönen tunnustivat tämän suoraan. Jarkko Ruutu kielsi asian ainakin vielä illan haastatteluissa.
Tappio on aina huippu-urheilussa ”murhenäytelmä”. Siitä pitää kuitenkin oppia. Minusta tuntuu, että päävalmentaja Jukka Jalonen ja enin osa tätä leijonajoukkuetta osaa tehdä ihan oikeita analyysejä. Ensi vuoden kisoissa nähdään tulokset.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai Suomi pelasi jokaisen ottelun voitto mielessä. Lieviä epäonnistumisia tuli vain väärään aikaan, väärässä paikassa. Se oli Huuskon sanoma!
Ilmoita asiaton viesti
Se, että tuon luokan joukkue saa suorastaan p-halvauksen ja lamaantuu täysin, kun vastustaja tekee tasoitusmaalin ei ole pieni epäonnistuminen vaan suorastaan ammattitaidottomuutta. Eli ehkä Suomi ei tänä vuonna tosiaan kuulunut neljän parhaan joukkoon.
Ja mitä tulee jutussa mainittuun Ruotsiin niin… no, tämänpäiväinen Tsekki-peli kertonee kaiken tarpeellisen 🙂 Ammattimiehiä, aloittivat sitten miten laiskasti tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tätä tulkintaa en allekirjoita. Pelijärjestelmän johdosta pudotuspeli katkaisee kisat. Voi olla, että USA ja Valko-Venäjä olivat ”ennakkoon selvästi heikompia”. Urheilussa tällä nyt ei ole suurta merkitystä. Suomi on ollut usein ennakkoon heikompi, mutta pärjännyt. Mm. Venäjä pystyi vaivoin voittamaan Valko-Venäjän ja kuten kirjoitin aiemmin, USA voi mennä pitkälle.
Se on selvä, että USA-ottelun toisen erän mustat minuutit ansaitsevat ammattimiesten analysoinnin. Miksi sovitusta pelistrategiasta livettiin? Miksi otettiin väärässä kohtaa kenttää ylimääräisiä jäähyjä? Miksi ei kyetty nousemaan parista USA:n maalista?
Nämä eivät olleet ”lieviä epäonnistumisia”, päinvastoin. Totuus oli kuitenkin se, että joukkue kasvoi kisojen aikana, kykeni erinomaiseen suoritukseen Kanadaa vastaan ja pelasi hyvän alun USA:ta vastaan.
En sanoisi, että ”saldo oli surkea”. Tulos oli kyllä kovasti alle tavoitteen.
Ilmoita asiaton viesti
Useimmissa palloilulajeissa voittaa se joukkue, joka tekee enemmän maaleja. Kaunoluistelu on arvostelulaji, jossa tuomarit ratkaisevat voittajan. Jääkiekossa ei työvoittoja tunneta, maalit ratkaisevat.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on ollut tapana vajota tai nousta vastustajan tasolle. Olin Tsekki-peliä katsomassa paikan päällä ja voitto oli siinä ja siinä. Muilla palstoilla jauhetaan että voitto kuivui jäähyihin. Heh, jos Suomi laukoo eli 40 kertaa ja reppu ei heilu niin jokaisella on peiliin katsomisen paikka. Kun mitään pidempää rynnistystä ei lopussa nähty niin joukkueena voitetaan tai hävitään.
Ilmoita asiaton viesti
IIHF:n sivujen uutisosassa näytti olevan kanadalaisen Lucas Aykroydin mielipide Suomen joukkueen vahvuudesta ja heikkoudesta, jotka ovat hänen mielestään pysyneet samoina vuodesta toiseen.
http://www.iihf.com/channels/iihf-world-championship-oc09/home/news/news…
Hänen mielipiteensä voi tiivistää niin, että Suomen pelaajien vaatimattomuus saa heidät pelaamaan yritteliäästi joukkueen hyväksi, korostamatta omaa asemaansa ja pelaamatta liikaa yksilöinä. Suomalaisten heikkoutena hän pitää sitä, ettei kukaan ota vastuuta ja nouse ratkaisijaksi silloin, kun pelissä on todella tiukka paikka.
Yksinkertainen yleistys, mutta voi siinä olla jotakin perääkin. Aykroydin päätelmä oli valitettavasti, että Suomi saa aina varmasti jäälle kilpailukykyisen MM-kisajoukkueen, mutta ei lähes yhtä varmasti koskaan voita mestaruutta. Kanadalaista kateellisuutta?
Ilmoita asiaton viesti
”Hänen mielipiteensä voi tiivistää niin, että Suomen pelaajien vaatimattomuus saa heidät pelaamaan yritteliäästi joukkueen hyväksi, korostamatta omaa asemaansa ja pelaamatta liikaa yksilöinä.” Hyvä huomio !
Yleisin neuvo jonka sain armeijaan mennessäni oli: Mene vaan joukon mukana, älä poikkea toisista ja pidä suu kiinni.
Näillä opeilla mennään, myös työelämässä ja siviilissä.
Ilmoita asiaton viesti
”Em. kanadalainen on sataprosenttisesti oikeassa suomalaisten suhteen.”
Juuri noin. Puute tai vika ei tarvitse olla suuri kun se on siinä tietyssä paikassa, kahden korvan välissä.
Eletään vain toivossa, että kasvamisen, maahanmuuttajien ja poikkinaintien avulla päästään pikkuhiljaa eroon tuosta ikävästä perinnöstä.
Ilmoita asiaton viesti
On aivan yhdentekevää kuka sitä kumilätkää mihinkin työntää. Ehkä se olisi parasta työntää juuri sinne…
Samanaikaisesti jokainen suomalainen perhe ottaa valtiovallan myötävaikutuksella ”elvytys” velkaa 8000 euroa. Se saattaa tosin olla liian vaikea asia pohdittavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Varsin vähämerkityksinen muutaman ei aina edes parhaalla kokoonpanolla pelaavan maajoukkueen mittelö. Kieltämättä näyttävä, taklauksineen ja tappeluineen.
Entä Suomi? Olemme enimmäkseen olleet n. viides kuudes, eli sijoituksemme oli tällä(kin) kertaa normaali.
Em. kanadalainen on sataprosenttisesti oikeassa suomalaisten suhteen.
Suurta viihdettä toki, gladiaattoriviihdettä.
http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2008/05/20/nhl
Ilmoita asiaton viesti
Suomella oli tänä vuonna sellainen joukkue, että hattua täytyy nostaa viidennestä sijastakin. Parhaat pelaajat kieltäytyivät tai pelasivat vielä NHL:n pudotuspelejä.
Ilmoita asiaton viesti
Kansallinen murheen päivä! Tappio Yhdysvaltojen pojille! Pieni Suomi kurkotti kuuhun ja kapsahti katajaan. Kiitos tästä median raivoisan esityön. Valmentajien sählingit näkyivät ruudusta, heidän ja pelaajien ilmeistä, ei luottamusta, ei peli-iloa.
Kun oikeaa henkeä ei sitten löytynyt. Sen rukoileminen oli myöhäistä; virheet oli tehty ennen ensimmäistäkään MM-matsia.
Tuhat ja yksi asiaa on edelleen opittava kantapäitse.
Maajoukkuehenkeä ei luoda tehopelaajien julkkiskultilla, ei liioin ketjujen ja vastuiden paniikinomaisilla sekottamisilla. Roolinvaihdossa on vapaus – mutta myös vastuu.
Johtajuusvaje näkyi kahden valmentajan herrasmiesmäisenä toisilleen pkkurointina, joka hajotti joukkueen solidaarisuuden ja esti myönteisen joukkuehengen syntymistä. Tältä se ruudussa näytti; ainakin vaikea oli tätä vaikutelmaa välttää.
Mitä ihmettä vaikka voittoisankin sarjajoukkueen JYPin valmentaja tekee m a a j o u k k u e e s s a ?
Homma on tällöin ymmärretty perusteellisesti väärin. Ratkaisun tehneet todelliset maajoukkuepomot (Kummola ja muut kummisedät etc.) vastuuseen!
Raha-ja mediapeli olisi voitu jättää mielestä vaan mihinkäs pantterit pilkuistaan pääsevät…Taustasuhmuroijat kaksoiskotka-syndroomallaan estivät uuden valmentajan kunnollisen työn MM-jäillä.
Häpeällistä kummittelua!
Tässä vain muutama pikku raapaisu MM-kinkereiltä. Keskustelua olisi hyvä käydä paljon perusteellisemmin ja muillakin areenoilla.
Ilmoita asiaton viesti