Kvartaalikapitalismia asunnoilla

Tänään on saatettu julkisuuteen kaksi tilastoa, joiden perusteella asuntomarkkinoilla näyttää toipuvalta.

Helsingin Sanomain tammi-maaliskuun kauppahintoihin perustuvan selvityksen perusteella maalis-huhtikuussa asuntokauppaa tehtiin koko maan tasolla vuodentakaisiin huippuhintoihin. Taloussanomien mukaan taas kerrostalohuoneistoista on pyydetty Helsingissä jopa selvästi kovempia hintoja kuin vuoden 2008 alussa.

Pitäisikö tästä päätellä, että maailman asuntomarkkinoiden murheet ovat kiertäneet Suomen?

On aika monta syytä siihen, että ei. Listaan niitä seitsemän.

1.    Taloussanomien selvityksessä puhutaan hintapyynnöistä, eli sen luotettavuus markkinoiden kuvaajana on erittäin kyseenalainen. Onko mahdollista, että espoolainen neljän huoneen rivitaloasunto halpenee ”keskimäärin” 15 prosenttia samaan aikaan kuin helsinkiläinen vastaavan kokoinen kerrostalohuoneisto kallistuu 14 prosenttia?

2.    HS:n jutun mukaan tavallisten asunnonvaihtajien osuus oli alkuvuonna vain 30 prosenttia kaupoista, kun normaalimmissa oloissa osuus on 70 prosenttia. Ostajina ovat olleet poikkeuksellisen useassa tapauksessa asuntojobbarit ja ensiasunnon ostajat.

3.    Suomessa toimivilla rakennusliikkeillä on suuri määrä valmiita ja valmistumassa olevia asuntoja, jotka eivät liiku. Pankit antavat massan maata rakentajien käsissä, eli rahoittajilla on ainakin toistaiseksi riittänyt pitkämielisyyttä. Mihin hintaan nämä lopulta myydään? Tuleeko alennusmyyntejä ala Henry Kataja? Tuleeko rakentajien konkursseja?

4.    Työttömyys ei ole kasvanut Suomessa vielä lähellekään huippuunsa tässä suhdanteessa. Huonoja uutisia Suomen reaalitaloudesta kuuluu yhä päivittäin. Hyviä ei niinkään.

5.    Pankit palaavat pitkistä lainoista kohti vanhaa kunnon 10 – 20 vuotta. Ostajan kuukausierä nousee, eli ei ole enää varaa vastaavaan asuntoon kuin pitkällä lainalla.

6.    Yhdysvalloissa kansalaisten ongelmat ylisuurten lainojen kanssa kasvavat yhä. Toisaalta esimerkiksi Espanjassa on valtava kiinteistömassa myymättä ja talouskriisin riivaamassa Baltiassa myydään huoneistoja lähes pilkkahintaan. Globaalia pankkikriisiä ei ole ratkaistu.

7.    Onko maailman pörsseissä ja suomalaisilla asuntomarkkinoilla kyseessä vain ”sucker rally” eli hölmön ralli keskellä laskevaa trendiä? Yhdysvalloissa asuntomarkkinoiden lamaantuminen alkoi vuotta aikaisemmin kuin Suomessa. Asuntolama Yhdysvalloissa jatkuu. Vaikka Suomessa ei olisikaan ollut vastaavaa kuplaa, alkaako todellinen markkinoiden normalisoituminen samalla viiveellä?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu