Henkilökohtainen ratkaisu

Kuntien eläkevakuutuksen keskustalaisen toimitusjohtajan Markku Kauppisen viikonlopun ärhäkkä median syyttely vaihtui maanantaina säyseäksi eroksi. Kyseessä oli hänen ”henkilökohtainen ratkaisunsa”, kuten myös Kevan hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) korosti.

Eron ajankohta on yllättävä, sillä se osui Finanssivalvonnan ja valtiovarainministeriön Nova-Keva-selvityksen aattopäivälle. Kauppisen esimieskin kun on ollut ainakin tähän saakka varma siitä, että selvityksessä ei löydy moitittavaa Kevan tai sen johdon toimista. Kataja tosin jätti kokoomuslaisen Nykypäivän mukaan pienen varauksen tähän toteamalla, että ”toinen asia on sitten, mikä on se moraalisesti hyväksyttävä taso, jolla Kevan toimitusjohtajan on sopivaa toimia”.

Joka tapauksessa Kevan sählääminen Rovaniemellä on täysi fiasko. Moottorikelkkatehdas-sijoituksesta ensimmäisenä vuonna tehty 1,3 miljoonan euron arvonalennus sen kertoo. Ei se ole tietystikään kuin hyttysen ininää suhteessa Kevan yli 20 miljardin kokonaissijoituksiin, mutta kun tehdaskaupat on tehty keskustalaisen toimitusjohtajan alaisuudessa ja erityisesti keskustaa viime eduskuntavaaleissa tukeneen konkurssi-Novan lähimaastossa tuo runsas miljoona näyttää närkästyttävältä.

Kauppisen lähtö Kevan hallituksen kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen ei näissä olosuhteissa ole juuri kenellekään yllätys. Jos keskustan puoluesihteerillä Jarmo Korhosella olisi hänen eronsa jouduttamiseen kykeneväinen esimies tai joku muu instanssi, hänkin olisi jo tehnyt ”henkilökohtaisen ratkaisunsa”.

Poliittisella pelillä virkaan vuonna 2005 astuneelle Kauppiselle haetaan nyt seuraajaa tähän kuntien työntekijöiden eläkkeistä huolehtivaan tärkeään organisaatioon. Tässä tilanteessa ei sopivampaa henkilöä ole kuin Kevan varatoimitusjohtaja Timo Viherkenttä, puhtoinen valtiovarainministeriön entinen budjettipäällikkö. Ikää tällä yliopisto- ja kesätoimittajakokemusta omaavalla epäpoliittisella lakitohtorilla on 50 ja risat, sekin sopii tuohon hommaan.

Tahrana Kevan sijoitustoiminnan suurista linjoista vastanneen Viherkentän papereissa on tosin se sama Rovaniemen kummajainen kuin Kauppisella.

 

 

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu