Kansalaisjournalistin vaikuttava teko

Niin sanotut oikeat toimittajat tykkäävät aina mollata kansalaisjournalisteja. Ne kun kirjoittavat monen ammattilaisen mielestä blogeissaan diipadaapaa siitä mitä ovat syöneet aamiaiseksi, ovat rasistisia, seksistisiä ja niin poispäin.

Olen ollut pitkään eri mieltä. Blogeissa ja ihan vain uutiskommenteissakin on totuttu jo vuosien ajan näkemään syventävää tietoa päivän polttaviin aiheisiin liittyen ja hyviä keskustelunavauksia. Kun vain on jaksanut etsiä.

Kansalaisjournalismi on saamassa uusia tutkivia muotoja myös Suomessa. Päällä oleva Keva-Nova-keskusta-soppaa on lähtenyt ansiokkaasti keittämään valtiotieteiden tohtori Markku Jokisipilä. Hän kirjoittaa aiheesta säännöllisesti blogiinsa kantaaottavasti ja avartavasti.

Nyt areenalle on astunut Minttu Maria Angelika Alander, jonka blogiote on jo niin journalistinen, että pitäisi ”oikeaa” journalistia kylmätä.

Alander kiinnitti blogissaan huomiota netissä kaikenikäisille näkyvään K-15-ohjelmaan, penäsi kommentteja kansanedustajilta asiasta ja sai niitä. Tämän lisäksi hän otti yhteyttä mainostajiin, koska kummasteli mainostamista sopimattomana pitämänsä Madventures-sarjan yhteydessä.

Ja mitä tapahtui: useimmat eivät vastanneet, mutta mahtava K-ryhmä tarttui hänen viestiinsä, tutki tapauksen ja veti mainoksensa ohjelman yhteydestä pois!

Uusi Suomi puolestaan tarrasi uutismielessä asiaan Alanderin blogikirjoituksen pohjalta. Soitimme erinäisille jutussa mainituille kansanedustajille, Keskolle ja tv-kanava Subille. Juttu piti paikkansa. Teimme K-ryhmän vetäytymisestä tämän jälkeen ”virallisen” uutisen; nettitiedonvälityksen maailmat kohtasivat.

Kiitos Angelika Alander, kiitos kansalaisjournalismi!

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu