Snuspengar

Björn ”Nalle” Wahlroosin maailmassa on paljon nollia. Niitä on niin paljon, että tavallinen ihminen ei ymmärrä häntä, eikä hän ehkä kansan kummeksuntaa.

Jakaessaan Sammon pussista kolmen vuoden aikana 125 000 euroa kokoomukselle Nalle on jakanut omasta näkökulmastaan pieniä rahoja. Tämä kolmen vuoden tuki kun on noin puolet hänen omasta viikkoansioistaan vuonna 2007.

Eräs vanha ruotsinkielinen mies kuvasi minulle kerran pikkurahaa sanalla snuspengar, nuuskarahoja.

Konsernijohtaja Nalle tienasi tuona vaalivuonna noin 12 200 000 euroa eli viikkoa kohti 235 000 euroa. Päivää kohti tämän sammontakojan pääoma- ja ansiotulot olivat 33 000 euroa ja rapiat.

Ei ihme, että hän on myös sekoittanut sen, mistä takataskusta RKP:lle putosi vaalivuonna 5 000 euroa. Ensin Nalle luuli antaneensa tämän hyvätuloisen ihmisen kuukausipalkan kokoisen summan Sammon rahoista, mutta korjasi Helsingin Sanomien mukaan sittemmin, että omistahan ne menivätkin.

Vuosi 2007 oli Suomen talouden supervuosi, jolloin kiinteistöjen ja muun omaisuuden arvojen uskottiin nousevan ikuisesti. Niinpä kiinteistökuplan keskellä myös Nova Groupin Arto Merisalo oli voimiensa tunnossa ja heitti hallitsemastaan firmasta yli satatonnisen keskustalle.

Kiinteistöromahdus tuli äkisti ja sinne meni Nova miljoonavelkoineen. Annettu vaalituki ei sitä kaatanut, vaan touhukkaiden liikemiesten hurlumhei-liiketoiminta.

RKP:n läheiseltä säätiöltään – Stiftelsen för det tvåspråkiga Finlandilta – vuonna 2007 saama 800 000 euroa liittyy osin samaan nousukausi-ilmiöön. Ei säätiöidenkään rahat avaruudesta tule, vaan niiden alkuperä on aina sijoituksissa ja muussa liiketoiminnassa.

Verrattuna Merisalon ja kumppaneiden bisneksiin kyse on ruotsinkielisillä tahojen kohdalla kuitenkin paljon vakaammasta toiminnasta, eli rahaa RKP:lle tulee samoista tuuteista jatkossakin.

Ay-raha ei ole käytännöllisesti katsoen lainkaan suhdannesidonnaista. Vaalirahaskandaalin ja laskusuhdanteen ylivoimainen hyötyjä suurista puolueista on SDP.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu