Vasemmistopopulisti

Ensin tuli Timo Soini, oikeistopopulisti. Nyt Suomen poliittisille markkinoille on astunut Paavo Arhinmäki, vasemmistopopulisti. Hänellekin syntyi tilaus.

Paisuva työttömyys, tehtaiden lopetukset ja hallituksen arvovaltaa murentanut vaalirahakohu ovat nostaneet vasemmistoliiton tuoreen puheenjohtajan parrasvaloihin. Sanavalmis stadilainen jalkapallofanaatikko pitää puhelimensa auki ja edustaa oppositiota nyt joka paikassa.

32-vuotias Arhinmäki on vallannut oppositiomarkkinat, koska perussuomalainen Soini on painunut taka-alalle kotimaan kuvioissa ja SDP:n Jutta Urpilainen ei saa sanotuksi nopeasti muuttuvien tilanteiden vaatimalla nopeudella oikein mitään.

Arhinmäki on niin nopea, että päästelee kunnon populistin tavoin suustaan kaikenlaista. Hiljattain hän hyökkäsi kokoomusta vastaan, kun kävi ilmi Björn Wahlroosiin henkilöityvän finanssikonserni Sammon tukeneen kokoomusta. Hän vaati puolueetonta selvitystä tästä ”törkeyden huipentumasta”.

Kasvoista paistoi pieni nolous Tradekan vasemmistoliitolle jakaman suurtuen paljastuttua.

Äänestäkin oli kuultavissa pientä harmistusta hänen jäätyä kiinni Sampo Pankin ja finanssikonserni Sammon sekoittamisesta naljailussaan.

Uusin poliittinen avaus on unelma vähävoittoisesta kansanpankista. Toissa päivänä esitetty, paljon julkisuuttakin saanut ajatus on vasemmistopopulismia parhaimmillaan, koska mukana on paljon paatosta, mutta hintsusti käytäntöä.

Kuka tämän kansanpankin perustaisi? Valtio? Sekin on nähty, kun valtio Suomessa pankkitoimintaa yritti. Postipankki teki omat finanssiseikkailunsa New Yorkissa ja heikkeni ratkaisevasti päätyäkseen lopulta Wahlroosin ja valtion yhä hallitseman finanssitavaratalon osaksi.

Valtio pääsi 1990-luvun pankkikriisissä myös säästöpankkileirin kuninkaaksi. Ei sitäkään kukaan mitenkään mukavana vaiheena muistele.

PS. Kansanpankkiuutisointia eilen blogissaan oikoneelle Arhinmäelle tiedoksi, että Suomessa on toiminut 149 vuoden ajan luottolaitos, joka ei jaa voittoa ulkopuolelle. Jos erillinen kansallistettu kansanpankki kuitenkin perustettaisiin, sille löytyisi kyllä passeli nimi: Kansallispankki.

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu