Ennen oli laivat puuta
Digitaalisen median kasvu ja paperilehtien takapakki, liian kallis puuraaka-aine, pitkät etäisyydet, maailmanlaajuinen taantuma ja Suomen valuuttakurssipolitiikan mahdottomuus ovat panneet suomalaisen metsäteollisuuden polvilleen.
Paperin tekeminen kannattavasti on vaikeutunut oleellisesti, eikä sahatavarakaan uppoa markkinoille rakentamisen hyydyttyä. Silti joku syyttää vaikeuksista euroa ja joku jotain muuta yksittäistä syytä, mikä on älyllisesti epärehellistä.
Tämänkin viikon uutinen on, että metsäteollisuuden tavaratalo Stora Enso kärsii. Sulkemisia nähdään Tolkkisissa, Kotkassa ja ilmeisesti Varkaudessa. Ja potkuja.
Taustalla on se tosiasia, että Stora Enso ja sen täkäläiset kilpailijat ovat keskittyneet paperituotteidensa tuottamiseen mahdollisimman tehokkaasti. Uusia hyväkatteisia tuotteita ei ole, eikä muita tukijalkoja. Metsäfirmat eivät ole nokioita, jotka pystyvät heittämän peliin älypuhelimia, kun bulkkitavaran kate katoaa.
Metsäjätit saivat valjastettua oman ajattelumallinsa taakse poliitikot vuosikymmenien ajaksi ja koko Suomen metsäpolitiikan metsänhoitoyhdistyksineen. Mutta olisivatko ne voineet toimia toisin?
Kriitikot sanovat, että Suomessa puut pätkitään ennen aikojaan sellukattiloiden kitaan. Paperi- ja sahateollisuutta käsityövaltaisemmat huonekalu- ja taloteollisuus designeineen ovat jääneet meillä jalkoihin. Ehkä, mutta voiko fiksusta teollisesta nikkaroinnista kehittää paperiteollisuutta korvaavaa massabisnestä?
Vai pitäisikö satsata puuenergian tai älypaperin tulevaisuuteen? Niilläkö saataisiin miljardien vientitulot?
Aina Suomea ylhäältä päin katsoessa muistaa, että metsää meillä on tolkuttomasti verrattuna keskieurooppalaisiin kavereihimme. Se puu on vielä useimmiten yksityisesti omistettua, mikä tekee selvän eron verrattuna läntiseen tai itäiseen metsäiseen naapuriimme. Metsätulo on siis kansalaisillemme poikkeuksellisen tärkeä asia. Ja työpaikat, joita ei synnykään tällä kertaa ollenkaan siten kuin talouden yleisessä noususuhdanteessa.
Nyt tilanne on kuin 1800-luvun jälkipuoliskolla ja 1900-luvun taitteessa, kun tervanpoltto Suomessa hiipui purjelaiva-aikakauden vedellessä viimeisiään. Suomalaisten vientitulot puusta poltettavasta tervasta tyssäsivät, paltamot katosivat Oulujoesta, mutta tervanpolton tilalle tuli kuin onnenkantamoisena paperiteollisuus jo olemassa olevan sahateollisuuden rinnalle.
Silloinkin kyse oli globaaleista trendeistä eli kysyntätekijöistä, jotka muuttivat koko markkinat. Kun esimerkiksi Oulusta oli rahdattu tervaa aina Rio de Janeiroa myöten, nyt Suomesta päästiin viemään paperia maailman ääriin. Suomi rikastui puurikkautensa vuoksi taas ennennäkemättömällä tavalla.
Vaikka paperiset lehdet joskus katoaisivat ja paperiton toimisto olisi todellisuutta, eivät takapuolen pyyhkiminen, nenän niistäminen ja pakkauskartongin käyttö maailmasta lopu. Paperiteollisuutta tarvitaan ikuisesti, ymmärtääkseni. Senkin sisällä pitää osata keskittyä oikeisiin tuotteisiin.
Metsää kasvaa muuallakin kuin Suomessa. Sellaisissakin maissa, joissa ei ole idioottimaista sähköveroa, eikä idioottimaista AY-liikettä joka tuhoaa omien jäsentensä työpaikat.
Metsän energiakäyttö on yleisesti ottaen hyvin ympäristöä saastuttavaa. Puun, pellettien ja hakkeen polttamisesta olisi päästävä pitkällä tähtäimellä eroon.
Puusta voi tulla merkittävä kemianteollisuuden raaka-aine sitä mukaa kun öljyn vähetessä sen hinta nousee riittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Onkin todella viisasta jättää hyödyntämättä ainut Kunnollinen luonnonvara Suomessa.Roska puuta kasvaa teiden varsilla aivan riittävästi hakkeeksi sekä polttoaineeksi jos sellainen aika joskus koittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Puuraaka-aineen, työvoiman, logistiikan ja energian hinta ovat määräävät tekijät tuotannon jatkumiselle.
Näistä kaikista pitäisi voida nipistää varsinkin nyt, pienentyneen kysynnän olosuhteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt olisi hyvä tilaisuus luopua yksisilmäisestä metsäpolitiikasta. Pienten metsätilojen suuri määrä voidaan nähdä myös mahdollisuutena eikä vain ongelmana. Metsälohkolle voi istuttaa muutakin kuin aina ne neljä tuhatta kuusentaimea. Metsänhoitoyhdistykset voisivat kannustaa osaa tiloista kasvattamaan vaikka vähän harvinaisempia puulajeja huonekaluteollisuudelle. Painajaisvisio olisi, jos Suomen metsistä tehtäisiin seuraavaksi pelkkä energiapuureservaatti.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen metsäpolitiikan seuraava vaihe on se, että Jouko Ahosen esittelystä Jutta ”Verkkosukka” Urpilainen ryhtyy palauttamaan metsäverotusta kiinteistöveroksi, jolloin aletaan hintakilpailla Uruguayn eukalyptussellun kanssa nopeakasvuisesta lyhytkuituisesta, joka siellä kasvaa kahdeksassa vuodessa ja Suomessa kahdeksassakymmenessä.
Suomen metsien ja peltojen arvokkain markkinatalousehtoinen käyttö on unikkoviljelmä. Kaikki muu on sosialismia ja korporativismia.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä päätoimittaja Huusko ehdottaa puukuidun käyttämiseksi? Suomen suuri pinta-alahan johtuu kahdesta asiasta:
1) Itä- ja Pohjois-Suomi ei ole ollut niin houkutteleva alue, että Venäjän keisarikunta olisi halunnut sen pysyvästi haltuunsa 1721, 1742 tai 1790 tai integroida sitä kiinteästi 1809.
2) Kannaksella ja Itä-Savossa on aina oltu Venäjää sekä Neuvostoliittoa riittävästi vastaan.
Kun Suomen aluepolitiikan ja maatalouspolitiikan tarve johtuu lähinnä Venäjän päämäärättömyydestä alistaa suomalaiset kunnolla, on Suomella ongelma liioista maatalousmaista ja liiasta metsästä sekä liian hajanaisesta asutuksesta. Puuta on, mutta se alkaa jäädä käyttämättä.
Kannattaisiko ydinvoimalalupa myöntää vain Fennovoimalle ja Fortumille, mutta vasta sitten kun Loviisa 1 ja Loviisa 2 pannaan kiinni ikänsä vuoksi?
Pitäisikö puuenergiaohjelma ottaa käyttöön? Metsä nimittäin on tehokkain hiilinielu noin 40 vuotiaana – 80 vuotiaana, ei enää aarniometsävaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen maatalous on raunioina, ja sama uhkaa maatalouteen kiinteästi kuuluvaa Metsäteollisuutta?
Metsässä on maamme ”vihreä kulta”! Sitä ja metsän tuomaa varallisuutta, me olemme tarvinneet kipeästi, ja tulemme tarvitsemaan.
Suomessa on kaksi kuppikuntaa metsäteollisuudessa.
1) Stora Enson johtama ”maailman lopun” talousoppi.
2)Metsäliiton johtama ”kansallisen pelastuksen” oppi.
Karvinen julistaa:”Toimitusjohtajana minä otan vastuun, ja ongelmat piilevät tehtaiden ulkopuolella”?Lisää sulkemisia tulee jos ei nopeasti asiat parane, sanonta ei lohduta.
Jordan julistaa:”Ei ruveta laulamaan suohon suomalaista metsäteollisuutta”! Näin tänään Jordan ”Aamulehdessä”.Lisäten, että Metsäliitto ei ole sulkemassa tehtaita, eikä manaa puun kalleutta.
Tampereen keskustassa Takon tehdas on hyvässä iskussa, sen lakkauttamista on povattu pitkään. Jordan vakuuttaa, että siinä tehdään kartonkia vielä pitkään!
Mainittakoon, että Stora Enso on pörssiyhtiö, jossa omistus on rahan voimaan luottava haamu?
Metsäliiton omistaa osuuskunta, joka muodostuu 130000:sta metsänomistajasta!
Näissä omistussuhteissako piilee tulevaisuutemme?
Ilmoita asiaton viesti
Metsäliitto ”suomalaisissa käsissä”. Siinä on hyvä kaiku ja oikea meininki. Mielestäni rahanteon hössötys pörssiyhtioissä syö ajanmittaan kehitystyön ja laadun. Lopulta menee kannattavuus. Yrityksen mittarit ovat liian yksipuoliset ja kansallinen etu ei luonnollisesti merkitse yhtiölle mitään. Pörssissä raha liikkuu kylmästi sinne missä se kannattaa parhaiten. Tulisiko säilyttää mahdollisuus kansallisen edun huomioimiseen? Tulisiko jossain asiassa säilyttää päätäntävalta. Tässä mielessä tervemenoa Stora-Enso ja ”omistajaohjaus”.
Ilmoita asiaton viesti
Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen ei ymmärrä metsäteollisuudesta enempää kuin sika aapisesta.
Pörssiyhtiöt joutuvat yleensä tyytymään toimitusjohtajaa valitessaan vain Karvisen tapaisiin hihasta vedettyihin palkkajohtajiin, joille yrityksen pitkäaikaisella menestymisellä ei ole mitään merkitystä, kunhan osakkaat saavat lyhytaikaisista kurssinousuista pelivoittoja. Oma palkka, nopeasti realisoitavat osakepalkkiot ja hyvä eläke ovat ainoat asiat, joista johtajien alimpaan kastiin moraalisesti kuuluvat palkkajohtajat välittävät.
Suunnilleen vastaava asia kuin asevelvollisarmeijan korvaaminen palkkasotilailla.
Stora Enson pikainen konkurssi olisi parasta, mitä Suomen metsäteollisuudelle voisi nyt kokonaisuutta ajatellen tapahtua. Pesästä voisivat vastuulliset yrittäjät ostaa elinkelpoiset tehtaat, työllistää ammattitaitoiset työntekijät ja palauttaa Suomen kansantalouden nousu-uralle.
Ilmoita asiaton viesti
Stora-Enson konkurssi olisi ratkaisu moneen ongelmaan. Valtio tai Metsäliitto voisivat huutaa eurolla Enso-Guzeitin pois Stora Kopparbergista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen taantuma päättyy vasta, kun metsäteollisuus on saneerattu pois talouselämän keskiöstä. Siihen menee kyllä vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
on ollut erittäin aktiivinen jäsentensä yksityismetsien kasvattajana. Se on todellinen siirtymä, mutta kuinka pitkälle metsäliittolaisten suunnitelmat on tähdätty, siihenkö vain, että puu kasvaa isältä pojalle ja pojan pojalle?
Halkokauppiaat ovat kuitenkin lisääntyneet viime vuosien uusjakojen aikana, eli jostakin menneisyyteen kuuluvasta ideasta on lähdetty.
Suomi voisi aloittaa metsään perustuvan kosmetiikka ja lääketeollisuuden, vaikka hajuvesiteollisuuden haltuunoton.
Lisäksi maailmalle menisi ehkä enemmän ”legopalikoita”,joista rakentaminen olisi paikallisten luovuuksien varassa, sen sijaan,että viedään jos viedään ylipäätään, suomalaiseen ilmastoon suunniteltuja valmistaloja.
Paljon pitää muuttua: miksi muutamaa paperitehdasta ei voisi vuokrata venäläisille määräajaksi,koska niiden tilallekkaan ei vielä ole keksitty muuta?
Osakepörsöt eivät ole luovia.
Ilmoita asiaton viesti
ja amerikkalaiselle International Paperille.
Ilmoita asiaton viesti
Stora-Enson osakkeita on jokaisena arkipäivänä myytävänä pörssissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin suljettavien tehtaiden myynnistä International Paperille ja Gruppa Ilimille, en StoraEnson myynnistä.
Ilmoita asiaton viesti
Uskoisin, että nekin ovat vapaasti myynnissä jos hinnasta sovitaan. Myös Intl Paper.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tehdaskapasiteettia välttämättä kannata myydä kilpailijalle jos kapasiteettia on muutenkin markkonoilla liikaa. Voi käydä niin että joudutaan laittamaan vielä toinenkin oma tehdas kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
On Suomen etu pitää puukuitu liikkeellä ja työllistää, kun taas Stora Kopparbergin etu on toistaiseksi vain poistaa Stora-Ensosta se Enso-Guzeit.
Markkinatalous johtaa siis kartelliin, joka toimii Suomen edun vastaisesti ja Suomelle vahingollisen politiikan mannekiinina on Jyri Häkämies.
Häkämies ei ole kansallinen, vaan ruotsalainen kokoomuslainen, eräänlainen voimattomuuden maltillinen, moderaatti.
Mikään fuusio ruotslaisen yrityksen kanssa ei ole Suomen etu. Suomen etu olisi fuusioitua norjalaisten (Neste Oil, Borealis) ja venäläisten kanssa.
Tätä kuitenkaan ei pahoin svekomaanistinut Kansallinen Kokoomus tiedosta siinäkään määrin kuin Neste Oilin ja Fortumin YYA-miehet, joilta kyllä TGK-10 oli vahvaa liioittelua 4 000 000 000 €:n laskuineen.
Ilmoita asiaton viesti
On Suomen etu pitää puukuitu liikkeellä ja työllistää, kun taas Stora Kopparbergin etu on toistaiseksi vain poistaa Stora-Ensosta se Enso-Guzeit.
Markkinatalous johtaa siis kartelliin, joka toimii Suomen edun vastaisesti ja Suomelle vahingollisen politiikan mannekiinina on Jyri Häkämies.
Häkämies ei ole kansallinen, vaan ruotsalainen kokoomuslainen, eräänlainen voimattomuuden maltillinen, moderaatti.
Mikään fuusio ruotslaisen yrityksen kanssa ei ole Suomen etu. Suomen etu olisi fuusioitua norjalaisten (Neste Oil, Borealis) ja venäläisten kanssa.
Tätä kuitenkaan ei pahoin svekomaanistunut Kansallinen Kokoomus tiedosta siinäkään määrin kuin Neste Oilin ja Fortumin YYA-miehet, joilta kyllä TGK-10 oli vahvaa liioittelua 4 000 000 000 €:n laskuineen.
Ilmoita asiaton viesti
Metsäliitossa ja M-Realissa vallitsee ummehtunut ja isänmaallinen Maalaisliiton henki, kun taas Stora-Ensossa Phillipsin kevyen teollisuuden Karvonen tekee raikkaita ja nuorekkaita kokoomuslaisia rakenneratkaisuja.
Kun Karvonen lopettaa, ei StoraEnsossa ole jäljellä Enso-Gutzeitia jäljellä kuin nimi ”Enso”. StoraEnso on Storan hanke lopettaa Enso.
—
Vihreää liittoa kannattavan asiantuntijavirkamiehen näkökulmasta myönteistä on se, että keskustalaiset metsänomistajat ja paperityöläiset kärsivät.
Jo 150 vuotta on liito-oravia sorrettu. Nyt loppui isäntien ja lakkokenraalien uho. Vahingonilolla lämmittelee vaikka ensi talven ilman puita. Mädätkööt metsään!
Ilmoita asiaton viesti
hyvä sijoitus.
Yhtyneet tosin kannatti hyvin 80-luvulla Niilo Hakkaraisen siivottua esikuntineen Juuso Waldenin pesän mutta Yhtyneiden hyvä asema käytettiin KOP-ryhmän tappiopesien hautausmaaksi ja lopulta SYP:n ja KOP:n fuusion jälkeen myös yrityskulttuuriltaan kangistuneen Kymiyhtiön hoitoon.
Osingonsaajina ovat olleet metsänomistajat, joiden ei tarvitse panna tikkua ristiin – soitto metsänhoitoyhdistykselle riittää rahantarpeessa – sekä sektorin palkansaajat, jotka ovat olleet suhteellisen hyvässä asemassa myös irtisanomistilanteissaan. Myös metsäsektorin investointitavaroita toimittaneet konepajat työntekijöineen ovat hyötyneet.
Vaikka paperiosaaminen on ollut korkealla tasolla samaa ei voi sanoa bisnesosaamisesta. Energia on ollut halpaa ja sitä on voinut hankkia ns. Mankala-periaatteella omakustannushintaan. Näin metsänomistajat ovat saaneet osinkoja halvasta sähköstä. – Devalvaatioiden poistuttua metsäteollisuuden bisnesnerot ovat joutuneet tosipaikan eteen.
Stora-Enson myytyä energiaomistuksensa se on kohdannut aidon kustannuskriisin. Osakkeenomistajien kannalta olisi ollut parempi sulkea heti tehtaat ja ryhtyä Fortumiksi. Jälleen yksi todiste siitä, ettei suuryhtiöitä tosiasiallisesti johdeta osakkeenomistajan edun mukaan – osakkeenomistajat ovat vain yksi johdon sidosryhmä. – Aiemmin metsäyrityksiä omistaneet pankitkin ottivat hyödyt asiakasuhteen, eivät osinkojen, kautta.
Puu muttuu kannattavaksi raaka-aineeksi vasta oikein hinnoiteltuna ja aidon yrittäjyyden kautta. Tuottaahan metsä marjojakin ilmaiseksi verotta poimittaviksi mutta taitavat lomautetut mieluummin lepäillä pankolla kuin lähteä hirvikärpästen seuraksi. Herkkusienten poiminnan organisoi tänne avioitunut italialainen poliisimies. Edes laatupuun hankintaa ei ole kunnolla järjestetty vaan japanilaiset hankintayhtiöt joutuvat melkein itse sen kaatamaan omiin tarpeisiinsa. Erilaisia ministeriöiden projekteja kyllä järjestetään osallisten palkanmaksun takeeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö liiketoimintaan tottuneita italialaisia poliisimiehiä saada Suomeen maahanmuuttajiksi lisää? Minusta olisi hyvä, jos japanilaiset ottaisivat huolekseen huonekalu- ja hirsitalotukkien hankinnan Suomesta. Sirkka-Liisa Anttila voisi perustuttaa projektin.
Ilmoita asiaton viesti
asennusliikkeen, joka muuntaa autoja maakaasukäyttöisiksi.
Ei näistä kotimaisista autoinsinööreistä taida olla sen enempää kaasutin- kuin katsastusyrittäjiksikään. Ilmeisesti eivät katteet riitä vai odotellaanko kohdennettuja starttirahoja ynnä energia- ja työllistämisavustuksia ja kunnan hallia. Vai eikö kielitaito riitä tilaamaan kataloogeista asennustarpeita?
Vai eikö ole kysyntää kun bensa on ilmaista kun työnantaja (osakkeenomistaja) maksaa?
Tuo italialainen yrittäjä kehui haastattelussa virkamiehiä ja sujuvaa byrokratiaa mutta moitti business to business -palveluja kalleiksi ja kankeiksi.
Sirkka-Liisa voisi lähetyttää jokusen puusepän Japaniin oppiin niin täälläkin opittaisiin tekemään puusta muutakin kuin päreitä ja jätkänkynttilöitä tai hetilahoja ikkunanpuitteita.
Ilmoita asiaton viesti
Teet lannoitteilla pikakasvatetusta sellupuusta kunnollisen ikkunankarmin. Et mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö edes kourallista voisi pakottaa opettelemaan japanin, tanskan ja kiinan kielet ja mennä tutkimaan puun laatutekijöitä.
Lannoittamalla pikakasvatettu mänty ei tosiaankaan ole kaikessa loveutuvuudessaan mikään ihannehuonekalupuu. Pitäisikö puun laatuohjelma aloittaa Itä-Lapista, kun puu kasvaa hitaasti ja Kemijärven sellu on murhattu?
Ilmoita asiaton viesti
yksinkertaisesti Ruotsin syliin kyllästyneenä niin MTK-kepu vedätykseen kuin SAK-vedätykseenkin.
Ajetaan Suomi rappiolle ja siirretään se – kellekäs muulle kuin ruotsalaisille jotka maata jo nyt paljon omistavat.
Ilmoita asiaton viesti
Sulkemisten sijaan paperitehtaat pitäisi myydä venäläisille ja saksalaisille sekä itävaltalaisille tai amerikkalaisille, sahat japanilaisille ja tanskalaisille.
Jos eivät maksa niin voisimme maksaa siitä, että huolisivat ja yrittäisivät pyörittää edes 5-10 vuotta ennen pois kuljettamista.
Omistuspoliitikkaministeriksi ehdotan jotain Kiinan kommunistisen puolueen Harvardissa opiskellutta toveria, koska Häkämies-paralla ei tunnu olevan oikein käsitystä maailmanmarkkinakapitalismista.
1. StoraEnson suljettavat yksiköt ostetaan Solidiumille kirjanpitoarvostaan.
2. Tehtaat kaupataan tai lahjoitetaan oikeille kapitalisteille.
3. Murikassa ryhdytään järjestämään riiston ja yrittämisen peruskursseja. On hyvä, että Helsingin työväenyhdistys siirtyy ravintola-alalle, mutta pelkkä juominen ei saa Suomea nousuun.
Ilmoita asiaton viesti
… näinhan tässä käy, venäläiset ostavat toimivat tehtaat, pyörtittävät niitä aikansa ja siirtävät osaamisensa suurien luonnon varojen viereen Venäjälle. Suomalaisilta tämä ei ole onnistunut millään. Suomalaislle on ollut parempi olla varovainen ja ajaa pää Karjalan mäntyyn, kuin kehittää yhtiötä pitkäjänniteisesti.
Mikäli uusia omistajia ”viherpiipertäjien” energia vero kiusaa on se helppo kuitata nostamalla suomalaisille myytävän energian hintaa – ja se ei ole kiusantekoa vaan rehellistä markkinataloutta.
Siinä sitten parivaljakko Karvinen & Pesonen ihmettelee käsi potassa kuinkas sitten kävikään…..
Ilmoita asiaton viesti
Huusko on oikeassa, ettei metsäsektorin nykyongelmien syy ole yksittäinen. Häveliäästi hän on vaiti siitä, ettei alan johtajien joukossa liene ollut kuin yksi ilmeisen älykäs ja ”luova” henkilö, Casimir Ehrnrooth. Mikä on tietenkin kauhistus alan sini-valkoiselle maalaisliittolaismafialle. Taitaa olla niinkin, ettei alan johtajien joukossa ole ollut kuin yksi ei-insinööri…?
Teollisuus ei myöskään liene syytön metsäomistuksen risaisuuteen. Kun teollisuus oli vahvoilla, niin se olisi halutessaan voinut ajaa omistuspohjan kaventamista. Eikä ole pitkäkään aika, kun yhtiöt panivat metsänsä myyntiin. – Olisivat edes odottaneet rikastuneen veli venäläisen kesämökkibuumia, mutta ei, huonolla hinnalla piti pirstoa hyviä metsämaita.
Ja kun (ennen) vahva teollisuus ja sen (ennen) vahva ammattiliitto eivät jotain halunneet, niin ei edes vahva valtiovalta pystynyt järjellä ohjaamaan sektorin kehitystä.
Muuten, miten jakselee tänään sektorin toinen jalka, paperikoneteollisuus?
Ilmoita asiaton viesti
”Ja kun (ennen) vahva teollisuus ja sen (ennen) vahva ammattiliitto eivät jotain halunneet, niin ei edes vahva valtiovalta pystynyt järjellä ohjaamaan sektorin kehitystä.”
Silloin kun presidentti ja vuorineuvokset päättivät, ei tarvittu turhia välijäseniä, kuten ministereitä.
Eihän mönkäreisiin luota edes Raimo Sailas, kun pani Mönkäreen peliautomaatin hoitajaksi ja nimitytti Ilmariseen pikkuveljensä.
Suomen on tuhonnut parlamentarismi, jossa ministeriksi pääsee aivan kuka tahansa.
Koska Suomeen saataisiin sellainen sosialidemokraattinen kauppa- ja teollisuusministeri kuin Uuno Takki?
Ilmoita asiaton viesti
160 mmiljoonan tilaus Kiinaan.
http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/article310056.ece
Päälaitteet tullaan suurelta osin valmistamaan Suomessa.
Andritz Oy:n liikevaihto on noin 500 miljoonaa euroa ja yhtiön henkilökunnan määrä on noin 1 100. Toimipisteet ovat Kotkassa, Savonlinnassa, Varkaudessa, Hollolassa ja Tampereella. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingissä.
jenkkeihin:
http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/article282598.ece
Ruotsiin:
http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/article266492.ece
Intiaan: http://www.metso.com/News/newsdocuments.nsf/web2newsdoc/6B4A21F9DADD4A04…
Andritz purkaa lomautuksia jättitilauksen ansiosta.
http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/article310508.ece?s=l&wtm=-22072009
Saksaan:
http://porssi.arvopaperi.fi/listsmall.aspx?list=pressdetail&tabname=pres…
http://docs.google.com/gview?a=v&q=cache%3AWTX8x0GTHRcJ%3Aarcticcentre.u…
Alihankinta mm.:
http://www.orkp.net/index.php?id=29
http://www.vaahtogroup.fi/index_fi.asp
Johtava polymeroitireaktorien viejä/valmistaja:
http://www.vaahtogroup.fi/view/documents.asp?document_id=773
Etelä Amerikkaan vienti lienee tutumpaa. Kiristyvä markkina pakottaa säästöihin. Koneet lähelle metsiä ja loppukäyttäjiä – ei viisasta J Ahosen mielestä ?
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten paperitehtaiden päätuotteista on Euroopassa ja maailmalla paheneva ylitarjonta, kuten Karvinenkin sanoi. Lisäksi sanomalehtipaperin ja tiettyjen hienopaperien koko kysyntä on jatkuvasti laskeva. Siinähän se, suurin syyllinen. Lama pahentaa näkymiä, mutta ruotsalaiset hyötyvät kruunustaan vain tilapäisesti. Helppo raha metsäteollisuudessa on kumminkin muisto vain.
Alalla on kauan pönäkkänä puhuttu mm. paperin uusista tuotteista, sahatavaran jatkojalostuksesta ja mekaanisen puun yhteistoiminnasta. Pönötyspuheet unohtuivat, kun tuli kiire tehdä rahaa osakkeenomistajille. Tässä olisi tilaisuus tervehdyttää koko suomalainen metsätalous ja -teollisuus ihan kunnolla. Kuka ja ketkä sen sitten tekisivät? Kotimaiset yrityksetkö yhdessä?
Suomessa on hyviä pienehköjä mekaanisen puun vientifirmoja, miksihän niitä ei ole enemmän? Huonekalujen valmistus- ja markkinointiketjut italialaisittain, missäs ne ovat? Entäs ne Ensonkin uudet tuotteet, ainoa kunnollinen näkymä taitaa olla se Varkauden bioenergialaitos? Huonot on kyllä housussa.
Ilmoita asiaton viesti
ja missä helevetissä on noiden tuotteiden markkinoiden aukaisu itärajan taakse jotka ovat valtavat markkinat
think that!
Ilmoita asiaton viesti
. . . umpikujaan, josta se ei taida hetikään selvitä.
HUMVEEN sijasta ostetaankin pikkujapsi.
AY eliitin edut/eläkkeet joutuu valtio kustantamaan. Ihan kuin Suomessakin.
Täällä tilanne on huonompi – raiskatut metsät soveltuu vain poltettaviksi, selluksi tai lastulevyksi.
Lastulevykalusteille ei taida hevin löytyä kv. markkinoita.
Ilmoita asiaton viesti
….mitä sanoa.
En ole kovinkaan kartalla noiden suomalaisten metsäyhtiöiden johtajakannasta, enkä siitä, meneekö kaikki nyt tosiaan asianmukaisella tavalla, vai ollaanko tässä tekemässä vuosisadan fataaleinta epäonnistunutta toimenpidettä?
Vaisto sanoo, että Karvinen ja kumppanit ovat astumassa aivan väärälle tielle. (Tai ovat jo astuneet.)
Miksi Suomen metsäteollisuus ajetaan nyt juuri pahimmalla hetkellä nurin? En ole mikään tohtori-professori-dosentti, mutta sen tiedän, että nyt mennään päin pusikkoa niin että rytinä vaan käy.
Tähän meillä ei olisi ollut varaa.
-EP-
Ilmoita asiaton viesti
Karvinen yrittää tehdä työnsä mahdollimman hyvin.
Karvinen pyrkii pitämään firman pystyssä ja tuottamaan omistajilleen lisäarvoa.
http://www.finlex.fi/fi/laki/kokoelma/2006/20060100.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen järkevä ihminen toki katsoo linkin ennen sen klikkaamista, mutta minä en ole koskaan väittänytkään olevani järkevä. Niin notta!
Osakeyhtiölakia on myös muutettu vuoden 2006 julkaisun jälkeen, joten parempi linkki on sen ajantasaiseen versioon:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060624
Ilmoita asiaton viesti
Toimii hyvin mielestäni – helppolukuinen, printattava . . .
Ilmaisella OpenOficella tällainen tumpelokin tekee sellaisen: http://koti.mbnet.fi/ka2/Retkia.pdf
Onhan ne johtajat hölmöjä olleet – unohtaneet tärkeimmän.
Pikkurahalla olisi vihervasurit olleet ostettavissa.
Saksalainen vihermafia hiukan isommalla rahalla.
Lakkoavustukset Zeitung – broadsheet – gazette – periódico
– quotidiano – krant – avis . . . firmojen henkilökunnalle
ovat olleet liian pieniä. Ruotsalaisen tarjouksen alle.
Tyhmyydestä sakotetaan – idealismi on typerintä hyväuskoisuutta.
Palattaisiinko todellisuuteen, vaikka onhan valittaminen kivaa.
Valittamisesta valittainen tuplakivaa.
Valittamisen valittamisen valittamisen valittaminen jo itkukivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jouko Karvinen, Philipsin kevyelektroniikkamies, on palkattu Wärtsilä-meriteollisuuden Musta-Pekka Laineen tapaan saneeraajaksi siivoamaan loistopoika Jukka Härmälän miljardivahinkoja.
Kari Jordan on paljon vaisumpi, koska M-Real ei voi saneerata Suomesta lopettamatta itsesään. Stora-Enso voi lakkauttaa Enson ja silti typerät suomalaiset toimittajat pitävät tätä suomalaisuuden voittona ruotsalaisuudesta, koska Karvisen nimi on savolainen aatelisnimi, joka päättyy talonpoikaisesti ”nen”-päätteeseen.
Johtamisessa ei tarvita toimialaosaamista, riittää, kun sulkee kannattamattomampia tehtaita riittävän määrän. Tuohon pystyisi vaikka ylioppilas-merkonomi Anne Holmlund lähettämällä poliisit porteille ilmoittamaan työväenliikkeelle, että toimiala on suljettu Vihreän liiton päätöksellä epäekologisena ja hiilijalanjälkeä liikaa suurentavana.
Jos jotain halutaan K E H I T T Ä Ä pitää pätevyyden olla toimialalta ja huippuluokkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota kappaletta ei voi hymyilemättä lukea, vaikka siinäkin ajat Kokoomuksen vastustamistehtävää, jonka olet ilmeisesti saanut suoraan Moskovasta:
”Johtamisessa ei tarvita toimialaosaamista, riittää, kun sulkee kannattamattomampia tehtaita riittävän määrän. Tuohon pystyisi vaikka ylioppilas-merkonomi Anne Holmlund lähettämällä poliisit porteille ilmoittamaan työväenliikkeelle, että toimiala on suljettu Vihreän liiton päätöksellä epäekologisena ja hiilijalanjälkeä liikaa suurentavana”.
Ilmoita asiaton viesti
Just just,
Ja esim Metsäliiton ”toimialaosaajat” tekevätkin todella kovaa tulosta ja nimenomaan uusilla tuotteilla… Samoin Raisio, jonka nyt voi kai sanoa olevan on varsinainen toimialaosaamisen kehto, onnistui todella hyvin kehitystoimenpiteissään! Ai niin, mutta sehän onkin varmaan ameriikkalaisten ja muiden vika, jos kaikki olisivat yhtä kirkasotsaisia kuin suomalaisagronomit niin kyllä onnistuisi.
Tuo kehittäminen on toki keskeinen osa, mutta ei se riitä jos firma on tarkoitus pitää pystyssäkin. Ja silloin ei voi vain kehittää vaan todennäköisesti pitää jostain päästä karsia, vähän niinkuin niitä metsiäkin kai. Eiköhän tässäkin tapauksessa olisi pitänyt kehittää jo ennen Karvista? Uusia tuotteita on varmasti löydettävissä, mutta tulokset tulevat vasta vuosien päästä.
Jokainen voi tutustua vaikkapa siihen millaisessa kunnossa olivat aikoinaan mm Yhtyneet Paperitehtaat, Neste tai Nokia näiden suomalaisten ihannoimien toimialapatruunoiden jäljiltä. Toki täytyy muistaa, että esim Kari Kairamon aikana luotiin paljon kasvun edellytyksiä, mutta niiden realisoimiseen tarvittiin vähän ex-pankkimiestä ja muutakin porukkaa.
Mutta onhan tietysti niinkin, että näinä antikapitalistisina aikoina tuo firman taloudellisen tuloksen painottaminen ei ole kovin trendikästä. Mitä tulee muuten StoraEnsoon niin jos tosiaan toimittajat ovat mainitsemaasi mieltä niin typeriä ovat. Kyseessä on nimittäin maailmanlaajuinen pörssiyhtiö, eikä mikään maaottelu.
Ilmoita asiaton viesti
Stora Enson Karvinen ja UPM:n Pesonen eivät joudu koskaan omassa elämässään kärsimään nyt toteuttamastaan tehtaiden alasajosta, koska he saavat tulonsa palkkajohtajina tutulla periaatteella ”työmies on palkkansa ansainnut”. Sillä ei tunnu olevan mitään väliä, mitä työmies on tehnyt ja aiheuttanut.
He tienaavat erittäin hyvän kuukausipalkan lisäksi erilaisina palkkioina ja bonuksina miljoonia euroja muutamassa vuodessa ja sen lisäksi palkkaansa perustuvan työeläkkeen, jota maksavat kaikki suomalaiset.
Jos meille joskus tulee pitkään varoiteltu eläkepommi, se johtuu enemmän pörssiyhtiöiden palkkajohtajien miljoonatuloihin perustuvista miljoonaeläkkeistä kuin suurista ikäluokista.
Tämän hetken metsäteollisuuden kriisi on osittain maailmanlaajuisesta taantumasta johtuva, mutta myös suurelta osin metsäyhtiöiden huonoista johtajavalinnoista johtuva.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on niin väärin kuin ikinä olla voi. Jotkut hemmetin karviset mokaavat kaikki ja aiheuttavat todella suuret vauriot koko Suomen alueelle.
Eikö noita kukaan pysty pysäyttämään?
Kuinka tätä meininkiä edes sallitaan Suomessa?
Ja toden totta, kaikki eläkkeet ovat jo varmaan huvenneet älyttömiin ja aivan vääriin sijoituksiin.
Kukaan ei vain uskalla kertoa tuota faktaa, ettei itse profiloituisi asiaan…..ryhdikästä menoa sanon minä.
-EP-
Ilmoita asiaton viesti
Garfield kertoo taas parin päivän päästä tv-ruudussa, mitä mieltä hän on Suomesta. Ei vain vahingossakaan tunnusta epäonnistuneensa yrityksen johtamisessa.
Japanissa Jouko Karvinen tekisi julkisen itsemurhan, Suomessa Joukon Karvinen vaatii tilileen tulevaksi jokusen satatuhatta euroa hyvän miehen lisää tappiosta huolimatta.
Tuottavan yritystoiminnan ja vapaan markkinatalouden kannattajana en voi muuta kuin …
nähdä neuvostomeiningin jatkuvan.
Ilmoita asiaton viesti
Hän käsittääkseni lähinnä siivoaa mokien jälkiä ja kertoi aika suoraan jo aloittaessaan mitä tulee tapahtumaan.
Se nyt ei tietenkään vaikuta siihen, että ikävä tilanne kertakaikkiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suurin vika on että alle 35 pelkäävä töita. Muistan josku kauan sitten kun ei leipääkään tahtonuy olla radioista ja autoista puhumattakaan. Silloin perustettiin yrityksiä ja tehtiin töitä. Kyllä palkkaakin yritettiin saada, että sen pienen leivän päällä olis muutakin lihaa ollut ylähuuli. Nykyään jo melkein kaikki vaan valittaa lamasta paitsi pieni ryhmä joka siellä ABC:n kahviossa keskaria lipittäen parantaa asioita suomessa. Ei muuta koittiin millä eletään. On nykyään sentää paljon paremmat olot kuin silloin. Eläkettäkin tulee n. 800 € kuussa kesäällä kun marjoja poimii itseleen ja myyntiikin niin jostekin kepin kanssa mennän eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä Suomelle Maggie Thatcherin kaltainen pätevä johtaja joka pistää AY-liikkeen kuriin sabotoimasta Suomen kilpailukykyä ja nostaa Suomen nousuun, kuten ”rautarouva” teki Englannille aikoinaan?
Ilmoita asiaton viesti
Me vain emme voi odotella Sauli Niinistön valintaa presidentiksi, vaan talous pitäisi saada nousuun halosesta huolimatta.
Yritysverotusta pitäisi alentaa huonoina vuosina esimerkiksi Yrittäjien ja kepu Pekkarisen esittämällä tavalla, jolloin saataisiin rahaa kiertämään tuottavassa taloudessa. Kasvun käynnistyttyä me yrittäjät tukisimme taas muiden rehellisten yhteiskunnan jäsenten taloutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Me vain emme voi odotella Sauli Niinistön valintaa presidentiksi, vaan talous pitäisi saada nousuun halosesta huolimatta.”
Näin alkuun voisi J. Katainenkin ottaa oppia Niinistön talousneuvoista. Presidenttinä Niinistö pääsee puhumaan vain arvoista.
Ilmoita asiaton viesti
No niin !
Ongelma on tiedostettu jo kauan sitten ja vanha kone on kulutettu loppuun.
Maalla ollaan taas viisaampia kuin merillä.
Menneiden asioiden ruotiminen ei edelleenkään tuo mitään lisäarvoa, vaan nyt tarvitaan horisonttiin todellisia näkijöitä ja tekijöitä! Historian kirjoittajat tallentavat kyllä menneet tulevaisuutta varten.
Oy Suomi Ab ja me kansalaiset joudumme muuttamaan aikaisempia meille hyväksi todettuja purjehdusoppejamme.
Meidän näkökannastamme maapallo on pienentynyt liian nopeasti ja nyt uudet tuulet puhaltavat myrskyn voimalla tyynessä vesilasissamme.
Iso laiva kääntyy tunnetusti hitaasti mutta pieni pärjää haistamalla ajoissa muuttuvat tuulet, joustavalla nopealla toiminnalla ja kyvyllä uudistaa toimintatapojaan.
Myrskyä kannattaa kunnioittaa, muttei pelätä.
On uskallettava kääntää ruori rohkeasti kohti tulevia tyrskyjä. Vastoinkäymiset kasvattavat parhaiten – tyvenessä ei tapahdu mitään – siispä kokka kohti uusia tuulia.
Se onnistui aiemmin tulokselliseksi osoittautuneella ”kaveria ei jätetä” -periaatteella, niin miksi ei myös nyt.
Me olemme kovia kokenut ja trimmattu joukkue kriisien hoitamisessa ja ommistuneet niissä. Tulemme pärjäämään varmasti maailman kovenevissa myrskyissä jatkossakin, mutta nyt muutostarve on erityisen voimakas.
Nyt tarvitaan loistavaa kipparia suunnan näyttäjäksi, vaan
löytyykö maalta sellaista.
Ilmoita asiaton viesti
Kielitoimisto ilmoittaa lähiaikoina, että ”kaveria ei jätetä” on virheellinen muoto, joka johtuu aikoinaan käsiladonnasta aiheutuneesta virheestä sanomalehdessä. Sanonnan ”kaveria ei jätetä” oikea muoto on ”kaverille ei jätetä”, mikä on aivan luonnollista.
Ilmoita asiaton viesti
Oli joukkueen sisäinen koodi ja se toimii edelleen.
Hokema on vain väärin ymmärretty koskemaan koko kansaa. Sitä se ei ole koskaan tarkoittanut.
Ilmoita asiaton viesti
Markku Huusko &co kirjoittavat PUUN puolesta todella asiaa. Metsäteollisuus on vakavassa kriisissä, jopa sahatkin. Kaiken takana ovat paperi- ja selluinsinöörit, jotka nyt kuulkoot kunniansa! Sahurit ovat hoitaneet osuutensa kohtuullisesti. – Seuraus: Metsät voivat hyvin, mutta metsän puut ovat kriisissä!
Vanha viisaus: ”Nähkää metsä puilta!” Suomen metsillä on monta funktiota! Esim.: ”Vihreys” on aatteena virhe ja pörssiyhtiöiden kvarttaalitalous on toinen virhe, mutta Luonnonvara-arvoilla mitattuna metsät ovat Suomen potentiaalisin menestystekijä.
Toinen viisaus: ”Parhaiten puu säilyy ja kasvaa kannon päässä!” Ajakaa vain paperi- ja sellutehtaita alas, mutta hoitakaamme huonolaatuinen puusto kuntoon. Tosin luonto hoitaa haavansa itsekin, silti ihmisen apu on tarpeen.
Tiedän, että isännät ja metsäammattilaiset osaavat asiansa, mutta tarvitaan resursseja, aikaa ja KUNNON ohjelma. – Viimeisin valtakunnallinen ”metsäinventaario” valmistunee piakkoin, siinä on meille ”Status Quo”.
ps. Kannattaa käväistä katselemassa Karjalan kannaksen metsien nykytilaa, tällä kerralla meiltä katsoen viisaus (”Ruoho on aidan takana vihreämpää!”) ei päde!
Ilmoita asiaton viesti
Kumpaa tarkoitat kannaksen metsän hoidolla. Rehevöitynyttä tienvierustaa vai valtavan kokoisia hakkuuaukeita sen samaisen pusikon takana?
Ilmoita asiaton viesti
En ole asiantuntija Karjalaa koskevissa aiheissa, ja vain sotahistorian merkeissä siellä vastaisuudessa käyn.
Käsitykseni mukaan Karjalan metsät ovat ”luonnon metsiä” ja niiden kasvuikä lienee se 60-70 vuotta. Siinä voi olla luonnonvaraisen metsän ihannoijille opintomatkan aihetta, muun (myös Summan ym. aukeiden) ohessa!!!
Pitäkööt puutullinsa! Kasvakoot, maatukoot, hakatkoot.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä nämä ihmiset tällä palstalla oikein höpäjää, että risukkomme ja loputtomat metsämme olisi joku tulevaisuuden menestystekijä?
Että mainostakaamme Kauko-Itään (paljon pot.asiakkaita?):
”Vihdoin haaveesi toteutuu, kerrankin pääset lomallasi rämpimään itikoita vilisevään kuusiryteiköön!” En malta odottaa sitä turistien virtaa. Laittakaa pliis nämä tulevaisuuden bisnekset heti vauhtiin!
Kyl täs on maar tosi tenkka på metsäteollisuudel se on vissi, mut että risukos ois lisäarvobisnes…
Ilmoita asiaton viesti
Niitä vaivaa kannattamattomuus. Hyvä että saneeravat itseään tervempään suuntaan. Onneksi on Karvisen tyyppisiä rohkeita ja vastuullisia toimitusjohtajia, kerrankin jollakulla on pokkaa tehdä se mitä piti tehdä jo aikoja sitten.
Suomea vaivaa joku väärinkäsitysttauti että liiketoiminnan tarkoitus on palkata mahdollisimman paljon ihmisiä riippumatta siitä tekeekö se kannattavaa liiketoimintaa.
Tervetuloa todellisuus ja elinvoimainen liiketoiminta!
Ilmoita asiaton viesti
Väitän, että Suomen metsät voivat hyvin, mutta puut huonosti!
On tietysti pelkkää risukkoa, hoitamattomia taimikoita yms. Mutta pahinta on, että puut ovat suurelta osin laadullisesti vain selluun ja pannuun kelvollisia. – Kiroan paperi- ja sellujättien ohjaavaa toimintaa menneinä vuosikymmeninä! Metsiämme on istutettu, hoidettu ja uudistettu, ikäänkuin vain paperi ja sellu olisivat Suomen ”vihreätä kultaa”!
Tämän ovat katkerimmin kokeneet yksityiset sahurit, jopa sivutuotteiden (hake ja puru) hinnoittelussa.
Markku Huuskon ensimmäinen lause sisältää koko totuuden!
Metsiemme puun vuotuinen kasvu on 40-50 vuoden aikana tuplaantunut, kuten Pekka Tiilikainen Metsäradiossa sanoi ”metsähän kasvaa seitsemänä päivänä viikossa…”
Ilmoita asiaton viesti
Huonekalupuu kasvaa hitaasti kalliomailla ja vedenjakaja-alueilla.
1970-luvun virhe eli männyn istuttaminen reheville maille on kauan sitten taaksejäänyttä aikaa. Ne männyt kelpaavat vain sellun raaka-aineeksi.
1980-luvulla olen karsinut omakätisesti kalliomaiden mäntyjä 5 metrin korkeuteen saakka. Monen kymmenen hehtaarin alalta. Niistä männyistä saadaan aikanaan kysyttyä huonekalupuuta, oksatonta hitaasti kasvanutta tukkipuuta.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotan, että metsän omistus ulotetaan kiinteistöveron piiriin. Kiinteistöveron saisi kuitenkin vähentää puun myyntitulon verosta. Tällä tavalla saataisiin porkkana puun myyntiin.
Nimimerkki: Tuumasta toimeen
Ilmoita asiaton viesti