Verot kansan verta juo

Suomen johtavat mediat lähtivät maanantaina moukuttamaan isosti uutista, jonka mukaan alivaltiosihteeri Martti Hetemäen työryhmä esittää asuntolainojen korkojen verovähennysten poistamista. Lisäksi jutuissa korostettiin oman asunnon myyntivoiton verovapauden olevan uhattuna.

Hesarin pääotsikko printissä oli eilen: ”Työryhmä haluaa poistaa asuntojen verovähennykset”. Ylen uutisissa oli samaa henkeä, joskin pienemmällä etunojalla.

Tästä on käyty sitten aikamoista keskustelua, kun asiaan on haettu kommentteja poliitikoilta, asuntokauppiailta ja kansalaisilta. Tuomio on ollut ankara.

Hullunkurista on, että Hetemäen työryhmä, jonka työ on vielä pahasti kesken, ei ole esittänyt asuntojen verovähennysten poistamista, vaan on tuonut esille erilaisten verohelpotusten euromäärät verottajan vinkkelistä. Veroryhmä esitteli yhteensä 15 suurinta verotukea ja ilmoitti, että ei ole olemassa helppoja ja suuria verotuloja tuottavia verotukien poistoja.

Joukossa olivat muun muassa lapsilisien verovapaus ja työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen vähentäminen. Ne ovat siten ilmeisesti aivan yhtä ”uhattuina” kuin asuntopuolen helpotukset. Miksei niistä ole keskusteltu? Eivätkö ne ole niin seksikkäitä kuin asuntoasiat?

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) asettama Hetemäen työryhmä istuu ensi vuoden loppuun asti, eli hommaa on jäljellä pitkälle yli vuosi. Toistaiseksi se on linjannut vasta pari itsestäänselvyyttä, eli sen, että ei ole syytä siirtyä tasaveroon ja sen, että verotuksen painopistettä siirretään työstä kulutukseen. Kiinteistöveron osuutta kuntien tuloista tulee lisäksi sen mielestä nostaa.

Kevään 2011 eduskuntavaaleihin tämä keskusta-kokoomus-johtoisen hallituksen asettama työryhmä voi tuoda hyvääkin sytykettä, kuten voivat tuoda myös demarien varjoverotyöryhmä ja muiden oppositiovoimien linjaukset. Parasta antia odotan kansainvälisistä vertailuista ja uusimmista verotrendeistä muissa EU-maissa.

Sitten ilmainen eduskuntavaalivinkki demareiden Jutta Urpilaiselle, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäelle ja perussuomalaisten Timo Soinille: muistakaa väittää, että tämä hallitus (tai ainakin sen asettama verotyöryhmä) oli jo riistämässä kansalaisilta röyhkeästi asuntolainojen korkovähennykset ja tuli vasta viime metreillä järkiinsä, kun oppositio sitä asiassa koulutti.

Jos hallituksen edustajat kiistävät tämän törkeän yrityksen, niin ei se mitään, väittäkää vaan, kun kerran lehdessä luki ja kanavilla kerrottiin.

Väittäkää siitäkin huolimatta, että HS kertoi seuraavana päivänä, siis tänään, yksipalstaisen pikku-uutisensa otsikossa, että ”Veroryhmällä ei vielä kantaa asuntolainojen vähennyksistä”.

Veroryhmän ajatuksia voi muuten lukea täältä, jos kiinnostaa, mitä ryhmä oikeasti myös toimittajille maanantaina esitteli.

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu