Hullummaksi menee

Suomen lamatietoisuus kasvaa. Ennen kaikkea tuntuu kasvavan tietoisuus siitä, että valtiontalous on syöksynyt karmeaan miinuskierteeseen. Ja kunnat seuraavat perässä.

Tämän synkeyden keskelle meille on kutsuttu puhumaan Paul Krugman, taloustieteen nobelisti. Elvyttäkää sydämenne kyllyydestä, hän sanoo.

Valtiovarainministerimme Jyrki Katainen (kok.) puolestaan varoittelee brittiläisessä taloussnobilehdessä, että pitäisi olla jonkinmoinen irtautumissuunnitelma tästä nykyisestä velkakierteestä.

Pirulliseksi menee.

Jossain kunnallisvero on jonkun vuoden kuluttua yli 24 prosenttia, veikkaa asiantuntija. Arvonlisäveroa puuhataan ensi vaalikaudella 25 prosenttiin. Kiinteistöveroa nostetaan ja pääomaverotusta kiristetään. Ei työmiehen valtiolle maksama tuloverokaan laske.

Puhui se Krugman muustakin kuin elvytyksestä. Hän puhui palkkojen alentamisesta.

Eli tämän laman jälkihoidon yhteisresepti kuuluu seuraavasti: nostetaan veroja, heikennetään palveluja, vähennetään verohelpotuksia – ja alennetaan palkkoja, eli tehdään sisäinen devalvaatio.

Lopputulokseksi voidaan saada laihemman tilipussin lisäksi kalliimmat tavarat ja palvelut sekä surkeampi turvaverkko. Mihin se johtaa? Mitä tästä sanoo taloustiede?

Sitran järjestämän taloustähti-show’n budjetti oli Hesarin mukaan 150 000 euroa. Iso summa, semminkin kun tämä jalustalle nostettu Princetonin herra ei lehtitiedon mukaan edes tunne Suomen taloutta.

Mitä itse arvelet? Joudutaanko Suomessa alentamaan palkkoja? Vastaa US-kyselyyn täällä.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu