Vakava poliittinen kriisi

Ruotsalaislehdet kirjoittavat aivan oikein, että Suomessa on suurin poliittinen kriisi sitten Kekkosen päivien. Suomessakin äänenpainot kovenevat.

Vaikka pääministeri, keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen esittää yhä johtajaa, tilanne ei ole enää hänen käsissään. Valtakunnan ohjaajan paikalla istuu valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen.

Katainen voisi millä hetkellä hyvänsä ilmoittaa Vanhaselle, että toimintaedellytykset ovat menneet ja nyt tarvitaan uudet eduskuntavaalit. Vanhasen olisi tässä tilanteessa pakko nöyrtyä. Vaalirahaskandaalin poliittinen keskipiste kävelisi tasavallan presidentti Tarja Halosen pakeille ja pyytäisi Halosta hajottamaan eduskunnan.

Kokoomusjohtajan on pakko fundeerata tätä vaihtoehtoa, koska skandaali syö jo koko järjestelmän uskottavuutta hallituksen menettämän arvovallan lisäksi. Omakin uskottavuus voi alkaa murentua.

Katsokaa tätäkin nettikyselyä ja siihen liittyvää keskustelua! Aika moni kansalainen odottaa Kataiselta rajuja toimia.

Katainen on vastaavassa, joskin vielä ankarammassa tilanteessa kuin keväällä 2008, kun hänen ystävänsä, ulkoministeri Ilkka Kanervan (kok.) erottaminen oli tapetilla. Nuori mies funtsi ja funtsi viikkoja, mutta päätös tuli lopulta, vapisevin äänin: Kanerva menköön.

Kanerva kaatui tekstiviesteihin, mutta sittemmin hän olisi kaatunut Nova-synttäriskandaaliin.

Katainen tukee nyt Vanhasta aivan kuten hän tuki pitkään Kanervaa. Mutta spekuloidaanpas vähän sillä, että Kataiselle tulisi pakottava tarve kaataa edustamansa Vanhasen kakkoshallitus ja käynnistää eduskunnan hajotus.

Mitä siitä seuraisi?

Kevään 2007 häpeälliset eduskuntavaalit uusittaisiin lähikuukausina, keskusta kärsisi todennäköisesti rökäletappion, kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät voittaisivat. Demarit, vasemmistoliitto, kristilliset ja RKP päätyisivät ehkä suurin piirtein nykyiseen paikkalukuunsa eduskunnassa.

Pääministeriksi nousisi Katainen.

Jussi Halla-ahosta voisi tulla kansanedustaja, jos lähtisi ehdolle.

Hallituksen kakkospuolueen paikka annettaisiin SDP:lle, ja mukaan olisi syytä vetää ainakin vihreät ja RKP. Joko perussuomalaiset tai vasemmistoliitto voitaisiin myös ottaa mukaan. Timo Soinia tosin on vaikea kuvitella ay-demareiden ja RKP:n kanssa samaan hallitukseen.

Suomen talouskriisiä lähdettäisiin ratkomaan sateenkaaripohjalta.

Totta puhuen ay-liikkeen tuki tulevissa talkoissa voi olla enemmän kuin tarpeen.

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu