Annettiin ymmärtää

Yleisradion Silminnäkijä-ohjelma on tehnyt tempun, joka kiehuttaa Suomea: se antoi ymmärtää, että pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on ottanut vastaan lahjuksen omalla talotyömaallaan Nurmijärvellä.

Rankka epäsuora väite, joka on hermostuttanut pääministerin.

Silminnäkijän tuottaja kertoo kuitenkin Uudelle Suomelle, että mitään ei väitetä, ei siis myöskään lahjuksen antamista eikä ottamista. Vastuu jää savolaisittain kuulijalle.

Keskustassa touhu kyllästyttää. Siellä on maalitauluksi keksitty demaritaustainen Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner. Se on vähän erikoista, koska Jungnerilla ei ole Ylen journalismin kanssa mitään tekemistä, kuten ei ole esimerkiksi hallintoneuvoston puheenjohtajalla Kimmo Sasillakaan (kok.).

Kokoomuksessa kohuun on myös kyllästytty ja sikäläiset surkuttelevat, kun naapurin sauna palaa. Kansakoulukujalla ollaan kuitenkin perin varmoja, että kipunoita ei lennä naapurista sen pärekattoon: omasta vaalirahoituksesta ei uskota löytyvän enää mitään otsikkotavaraa.

Mutta homma vain jatkuu. Se jatkuu todennäköisesti seuraaviin eduskuntavaaleihin asti, eli näillä näkymin puolitoista vuotta.

Eilen eduskunnassa puhuttiin paljon vanhustenhuollosta, mutta se ei mediaa juuri kiinnostanut, mikä kertoo ilkeää kieltä tärkeiden asioiden sivuuttamisesta ja sitä kautta demokraattisen koneistomme halvaantumisesta. Sekin maksaa, kuten maksaisivat myös uusittavat vaalit.

Saksassa vastaava show nähtiin 1990-luvun lopussa, kun kristillisdemokraattien CDU:n Helmut Kohl ei suostunut kertomaan puolueen saaman yhden miljoonan euron vaalirahoituksen lähdettä. Skandaali velloi ja CDU:n kannatus painui aallonpohjaan.

Kohl sai mennä puheenjohtajan paikalta ja tilalle nousi vuonna 2000 häntä skandaalin keskellä kampittanut puoluetoveri Angela Merkel. Puolueelle veikattiin pitkää korpivaellusta. Se onnistui nousemaan kuitenkin takaisin liittokansleripuolueeksi vuonna 2005 ja loppu onkin historiaa.

Saksalaisten vaalirahoitusjärjestelmää kehutaan nykyisin hyvin avoimeksi. Saksojen yhdistymisen suuri sankari, mutta sittemmin parjattu Kohl jäi lajinsa viimeiseksi. Oliko skandaalin syy enemmän Kohlin henkilössä vai maailman muuttumisessa? Saman kysymyksen voi esittää Vanhasen kohdalla.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu