Suomalaiset sodassa

– Koko Afganistan lasketaan sota-alueeksi. Siksi voi varmasti sanoa, että suomalaiset ovat sodassa, sanoi Viron puolustusvoimien komentaja Ants Laaneots Ajankohtaisen Kakkosen haastattelussa tiistaina.

Hänellä ei ollut poliittisia syitä kaunistella asioita. Sota on tosiasia, ja Nato-maa Viron sotilaat sotivat siinä osassa maata, missä syntyy herkästi myös ruumiita.

Viron Afganistaniin osallistumisen lähtökohdat tulivat oivallisesti esiin. Alle 20 vuotta itsenäisenä toiminut valtio haluaa tosissaan auttaa Yhdysvaltoja ja Natoa, koska tietää, että voi itsekin tarvita joskus apua.

Se on Viron valinta.

Suomen taas on vaikea motivoida itseään Afganistanissa, minkä jo johtavat kokoomuspoliitikotkin äänestäjien reaktioiden pelossa sanovat. Vierastamme edelleen Naton jäsenyyttä, näyttelemme puolueettomia ja tasapainoilemme Venäjän-suhteiden kanssa hyvin omaperäisellä tavallamme. Jopa Anton-pojan tapaus saa meidät sekaisin.

Tämän päättämättömyyden keskellä emme ole tietenkään valmiita panemaan itseämme peliin virolaisten tapaan Afganistanissa. Uskomme vakaasti, että suuri länsi tykkää meistä tyvenessä ja tyrskyssä ilman sen suurempia uhrauksia, tykätäänhän Ruotsistakin.

Se on Suomen valinta.

Tästä syystä tai tästä huolimatta suomalainen voi oppia nykyisin enemmän virolaisesta todellisuudesta kuin suomalaisesta, kiitos siitä tällä erää Ajankohtaiselle Kakkoselle. Pitäisi ehkä alkaa seurata myös Viron tv:tä.

Osat ovat vaihtuneet. Vuonna 1968 virolaiset näkivät vain Suomen television kautta, kuinka neuvostopanssarit jyräsivät Tshekkoslovakian kansalaisia Prahan kaduilla. Neuvostokuvaelma aiheesta oli noihin aikoihin yhtä kukkaismerta.

Asiassa pysyäkseni, mutta siitä hieman toiseen: minulla oli maanantaina kunnia tavata yksi neuvostotodellisuuden hieman humoristinenkin murtaja, K-kaupan Väiski. ”CIA-mies” Väinö Purje oli toimituksemme vieraana katsomassa Yle Areenalta virolaista tv-dokumenttia Disko ja ydinsota, jota tämä pihvien tuntija itse tähditti.

Nyt jo 81-vuotiasta Väiskiä kauhistutti filmissä nähty vanha Neuvostoliitto ja neuvosto-Viron kurjuus. Tarjottua roolia sikäläisen maailmankuvan yhtenä murtajana huumorintajunsa säilyttänyt tv-mainosmies ei ottanut kovin vakavasti. Hän epäili, että tämän myytin rakentamisessa on suomalaisilla ollut oma osuutensa.

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu