Ei ajeta enää tandemilla

Tasavallan presidentti Tarja Halonen yrittää päästä edelleen niihin pöytiin, jotka eivät hänelle nykymaailmassa kuulu. Suomi-nimisellä valtiolla on jo vaaleilla valittu, eduskunnalle tilivelvollinen ’toimitusjohtaja’ – Matti Vanhanen (kesk.).

Suomen ei pidä olla Venäjä, jota hallitaan tandem-periaatteella. Kuka siellä oikein päättää ja mistä – pääministeri Vladimir Putin vai presidentti Dmitri Medvedev?

Tandem-malli on välitila, niin Venäjällä kuin Suomessakin. Täällä presidentille kuuluu arvojohtajuus, Venäjästä en tiedä, kun en sikäläistä demokratiakäsitystä hallitse.

Arvojohtajalle kuuluu puolustusvoimien ylipäällikkyys näin rauhan aikana, edustaminen kuninkaiden ja muun silmäätekevän eliitin joukossa, nimitysoikeus sekä tietysti arvomerkkien jako-oikeus. Kyllä esimerkiksi korkeimman oikeuden presidentti tai puolustusvoimain komentaja voivat edelleen olla maamme presidentin nimittämiä.

Oleellista presidentille on pehmeiden arvojen korostaminen ja heikompiosaisten kansalaisten puolien pitäminen ideologioista välittämättä.

Tekeekö presidentti Halonen niin? Puoluepolitiikka ainakin sotkeutuu lautasgateen iloisesti. Vain demareiden ex-puoluejohtaja Eero Heinäluoma puolustaa Halosen näkemyksiä vimmatusti. Puolustaja ei siis tule esimerkiksi kristillisistä tai RKP:stä.

Ensi viikonlopun itsenäisyyspäiväjuhlat Linnassa ovat suurta kansansuosiota nauttivan Halosen kohdalla kolmanneksi viimeiset. Vuodesta 2000 vallassa ollut presidentti on onnistunut tähän vuoteen saakka melko hyvin pitämään piilossa erimielisyytensä Vanhasen hallituksen kanssa.

Afganistan-soppa ja lautaskeitos ovat saman perustuslakiongelman ilmentymiä. Lakia pitää rukata siten, että vuonna 2012 valittava presidentti ei pyri vuotta aiemmin aloittaneen pääministerin kanssa tandemin selkään. Olivat he keitä hyvänsä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu