Tarvitaan Lautagate II

Tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien pyörittämä Julkisen sanan neuvosto JSN ei ole tuomioistuin eikä se käytä julkista valtaa. Tänään JSN joutui kuitenkin ottamaan tuomioistuimen roolin, koska pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei ollut halunnut lähteä käräjöimään Yleä vastaan, vaikka kävikin ylikierroksilla kummallisine talokatselmuksineen.

JSN antoi vapauttavan tuomionsa Ylelle. Se pitää pääministeri Vanhasen epäiltyjen kirjoissa koskien lautakasaa, jonka Silminnäkijä-ohjelma vihjaili hänen saaneen ilmaiseksi rakennustyömaalleen.

Toimittajien lähdesuojaa vaalivan JSN:n vapauttava päätös on looginen, vaikkakin mielipiteet hajosivat. Ylellä oli JSN:n perustelujen mukaan riittävät syyt julkaista lautaväitteensä ja uskoa niihin. Puheenjohtaja, pitkän journalistisen uran tehnyt Pekka Hyvärinen oli päätynyt jollain tavalla toiseen johtopäätökseen ja päätti erota.

Hyvärisen näkemyksen voitto olisi merkinnyt Matti Vanhasen voittoa. Nyt Vanhanen hävisi, vaikka ei ollutkaan tässä erikoisessa JSN-oikeudessa suoranainen osapuoli.

Hieman uutta tietoa Silminnäkijän lähteistä tänään saatiin. Yle kertoi omassa vastauksessaan JSN:lle ”toisen käden tiedosta”, jonka mukaan Vanhasen laudat on jäljitettävissä tietylle Nuorisosäätiön työmaalle.

On olemassa lisäksi joku keskustalaisen Nuorisosäätiön edustaja, joka ei Ylen Jyrki Richtin mukaan ole toistaiseksi valmis astumaan julkisuuteen mahdollisine lisätietoineen.

JSN napautti kuitenkin Richtiä ja kumppaneita toteamalla, että ohjelmassa olisi ollut hyvä esittää lisää yksityiskohtia vakavan väitteen tueksi. Sen verran ohjelman tekijät olisivatkin nyt kansalaisille velkaa.

Eli jatko-osa, please – ja Nuorisosäätiön ”tiettyä työmaata” tarkemmin peliin ja ehkä myös se salaperäinen ”ei savua ilman tulta” lausahtanut Nuorisosäätiön edustaja esiin!

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu