Jaksamista vuonna 2010

Suomi lähtee vuoteen 2010 hämmennyksen vallassa. Taas meitä on kohdannut suuri yhteinen murhe, kaikkiaan kuuden ihmisen kuolemaan johtanut ampumatragedia vuoden 2009 viimeisenä päivänä.

Jo kolmas käsittämätön joukkosurma Suomessa noin kahden vuoden aikana, kuten BBC:kin muistutti.

Nyt päätapahtumapaikkana oli kauppakeskus aivan kuten vantaalaisen Myyrmannin räjähdystapauksessa vuonna 2002. Surmavälineenä Espoossa oli käsiase Jokelan ja Kauhajoen kouluammuskelujen tapaan.

Tämän järkyttävän teon taustalla olevat tekijät eivät näytä muistuttavan lainkaan aikaisempia, nuorten suomalaismiesten aikaansaamia murhenäytelmiä. Epäilty tekijä oli keski-ikäinen mies, elämäänsä pettynyt perheenisä. Selkein yhteinen nimittäjä lienee surmaajien ilmeinen syrjäytyneisyys.

Miksi vastaus omiin ongelmiin oli kanssaihmisten silmitön tappaminen, on kysymys, joka tästäkin tapauksesta nousee. Nostaa tämä jälleen esiin kysymyksen myös laillisten käsiaseiden hallussapidosta, vaikka epäillyn ase olikin laiton.

Verkossa on näkynyt tänään aseita vastustavia ja puolustavia kirjoituksia. Espoolainen kaupunginvaltuutettu Teemu Lahtinen (ps.) ehdotti tänään Uuden Suomen blogissaan ”kunnon kansalaisille” oikeutta kantaa ampuma-asetta piilotettuna julkisilla paikoilla – itsepuolustustarkoituksessa.

Joku kunnialliseksi luokiteltu pyssymieskö nämä tragediat olisi estänyt? Tuskin. Ampuma-aseilla ei syrjäytymistä estetä, ja järjettömien väkivaltatekojen pysäyttämiseenkin ne ovat hyvin arveluttavia välineitä muiden kuin poliisien käsissä.

Uusi Suomi ottaa osaa omaisten suruun ja toivoo jaksamista vuonna 2010.

 

 

 

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu