Nettimäntit, te häviätte

Taustalla soi Kummisedän teema. Jonkun rikollisen mielen Youtubeen laittamassa videossa kehotetaan ”ampumaan tai hirttämään tavattaessa” Tarja Halonen, Matti Vanhanen, Jyrki Katainen, Astrid Thors ja Ritva Viljanen.

Tapaus on uusin jäävuoren huippu siinä netti-ilmiössä, joka pursuaa vihaa. Se ei ole enää näennäisälykästä ”propellipäiden” monikulttuurisuuskritiikkiä, jonka kohdalla joutuu jopa joskus miettimään yksittäisiä sanoja ja niiden painotuksia sekä satiirisuutta tai vähemmän satiirisuutta. Se edustaa puhdasta vihaa.

Keskusrikospoliisi on alkanut tutkia tätä uusinta tapausta, johon liittyy myös vihaa pursuava nettisivusto jossain internetavaruudessa. Hyvä, että tutkii, toivottavasti tekijä/tekijät jäävät kiinni.

Internetiin syntyneelle Uudelle Suomelle vihailmiö on tullut tutuksi, kuten kaikille muillekin median ylläpitämille sivustoille. Ääriliikkeiden edustajiksi julistautuvat yksilöt kuvittelevat, että nyt heille on tullut väyliä vaikuttaa – ja vieläpä puolivirallisesti mediassa.

Uuden Suomen linja on tämän ilmiön suhteen tiukka samaan aikaan, kun se tuntuu saavan jostain uutta käyttövoimaa. Koska olemme toimineet valitsemallamme tavalla, on moni jo meidän osaltamme luovuttanut ja siirtynyt sinne, missä viestit saa läpi ja ne sinne jätetään, vaikka ilmoituksia muilta käyttäjiltä tulisi.

Uuden Suomen toimituksellisena politiikkana pysyy se, että rekisteröityneiden käyttäjien kommentit tulevat uutisten ja näkökulmien alle aina suoraan läpi. Rekisteröitymättömien kommentit luetaan ennakkoon ja keskustelua pilaamaan pyrkivät epäasiallisuudet ja linkit lennätetään suoraan bittiavaruuteen.

Yöllä klo 21 – 06 tulleita rekisteröitymättömien kommentteja emme enää julkaise. Aamulla niiden julkaiseminen olisi jälkijättöistä ja turhaa. Olen pannut merkille, että uuden politiikan myötä keskustelun taso on parantunut.

US-blogeissa keskustelua valvovat bloggaajat itse. Jos he valitsevat sen vaihtoehdon, että kommentointi suodaan kaikille, se on heidän oma valintansa. Valvomme toki myös toimituksen puolesta blogipuolta ja meille saa tehdä vapaasti ilmoituksia epäilyttävistä ilmiöstä osoitteeseen toimitus@uusisuomi.fi

Kaikessa kommentoinnissa kannustamme oman nimen käyttöön. Ne rohkeat, jotka niin jo toimivat, ovat internetmaailman edelläkävijöitä. Omalla nimellä toimimista on onneksi edesauttanut Facebook, jonka kanssa myös sosiaalisen median kentällä toimiva Uusi Suomi on jo vahvasti horisontaalisesti linkittynyt.

Tosin Facebookiinkin ovat rikollishenkiset nettimäntit omine sivuineen iskeneet, mutta horjuttamatta sen uskottavuutta.

Vaikeaa tämä sananvapaus. Ja demokratia. Ja internet.

Mutta Uusi Suomi ei luovuta. Päinvastoin, aiomme vahvistaa edelleen asemaamme suomalaisen yhteiskunnallisen verkkokeskustelun johtavana areenana.

Sori vaan nettimäntit, te häviätte.

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu