Erkon talossa tapahtuu

Näin Helsingin Sanomien päätoimittajavaihdoksen päivänä on syytä puida Sanoma-konsernin asioita. Nehän kuuluvat meille kaikille, koska konsernin omistamat päälehdet ovat niin poikkeuksellisen määräävässä asemassa Suomessa.

On syytä spekuloida erityisesti firman henkilökysymyksiä, koska Kiasman takana on käynnissä suurten muutosten kevät.

Lyhyt oppimäärä nykytilanteesta: Konsernin hallitusta isännöi rautaisella päätoimiotteella 68-vuotias Jaakko Rauramo, pitkäaikaisen pääomistajan Aatos Erkon (77 v.) luottomies. Hänen alaisuudessaan työskentelee toimitusjohtajana 58-vuotias Hannu Syrjänen.

Syrjänen on kuulunut myös yhtiön hallitukseen, mutta luovuttaa ensi viikon torstaina pitkäaikaisen hallituspaikkansa Koneen Antti Herlinille, Suomen rikkaimmalle miehelle. Herlin on vaivihkaa kasvatellut omistustaan Sanomassa, joskin on yhä pienomistaja suhteessa Erkkoihin.

Jotkut ovat nähneet Antti Herlinin Sanoma-kiinnostuksessa aivan toisenlaistakin jännää, sillä hänen pikkuveljensä Niklas Herlin sattuu olemaan nykymuotoisen Uuden Suomen perustaja ja pääomistaja. Veljesten keskinäinen kanssakäyminen on tunnetusti vähäistä.

Sanoman hallituksessa toimii myös pääomistajahaaran suorana edustajana kunnioitettavan 75 vuoden iän ensi vuonna saavuttava Jane Erkko, Aatoksen vaimo. Hallituksessa istuu myös yhtiön kolmanneksi suurin omistaja Rafaela Seppälä, lapsettoman Aatos Erkon edesmenneen sisaren tytär. Hänen velipuolensa, yhtiön toiseksi suurin omistaja Robin Langenskiöld ei kuulu hallitukseen.

Jane Erkko istuu hallituksessa vastakin, sillä tämän kevään yhtiökokous päättää poistaa ikäpykälän, joka on tähän saakka estänyt yli 75-vuotiaan henkilön toimimisen hallituksessa.

Mutta kuka siis johtaa Sanomaa jatkossa? Jaakko Rauramon ote näyttää vahvistuvan samaan aikaan, kun mediatalon vapaasti ajatteleva älykkö Aatos Erkko on painunut entistä enemmän taka-alalle. Vaatimatonta Erkkoa on nähty viime aikoina lähinnä arkisilla kauppareissuilla kotikulmillaan Etelä-Helsingissä.

Yksi pulma Rauramolla – Sanoman tosiasiallisella johtajalla – on: kenestä käytännön juoksevia asioita hoiteleva toimitusjohtaja eläkeiän vuonna 2012 saavuttavan Syrjäsen jälkeen? Onko Sanoman hallituspaikan luovutus jo valmistautumista Syrjäsen lähtöön normi-iässä kuusikymppisenä vai pelkkää uutta hallintoajattelua?

Muuten, miksi Syrjänen otti viime kuussa vastaan lääkeyhtiö Orionin hallituksen puheenjohtajan erittäin vaativan tehtävän?

1960-luvulla syntyneen Mikael Pentikäisen siirto Sanoma Newsin toimitusjohtajan paikalta Helsingin Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi on joidenkin asioita läheltä seuraavien tahojen mukaan tulkittu siirroksi ulos liiketoiminnallisesta johtoputkesta. Ylpeänä tämä todellinen konsernin mies tietysti astuu tähän vaativaan journalistiseen tehtävään näissä hankalissa olosuhteissa, joissa painetun sanomalehden lukijat vähenevät ja levikki laskee.

Sanoman johtoryhmässä on konsernijohtoonkin soveltuvia ja iältään sopivia liiketoimintaosaajia, kuten aikakauslehtibisneksen vetäjä Eija Ailasmaa, oppikirjapuolen Jacques Eijkens sekä monessa liemessä keitetty talousjohtaja Kim Ignatius.

Ailasmaalla tästä kolmikosta on selkein mediaosaajan profiili ja arvostus talon ulkopuolella. Vaan onpa vapaillakin markkinoilla mediamaailman profiilipelaajia.

Varsinainen jarkkoruutumainen voimahyökkääjä olisi uusista mediantekotavoista ylettömän kiinnostunut Mikael Jungner – mies johon sanomalainen Yle-irvailu on viimeisen vuoden aikana Pentikäisen johdolla henkilöitynyt. Suomi on kuitenkin liian pieni maa ja Sanoma lienee aivan liian sisäänpäin lämmennyt näin ennakkoluulottomiin ratkaisuihin. Toisaalta suuren kansainvälisen pörssiyhtiön johtaminen epseineen ja sipo-prosentteineen on paljolti sijoittajasuhdetoimintaa, eikä yhteiskuntasuhdetoimintaa, jossa Jungner on pätevöitynyt.

Paljon on tässä nimiä tarjottu, mutta yksi on mainitsematta: konsernissa tyvestä puuhun noussut myyntitykki Pekka Soini, 52. Muun muassa Oikotie.fi:n ja Netwheels Oy:n takaa löytyvä ikisanomalainen esitellään tänään Sanoman verkkosivuilla poikkeuksellisen suurella suhteessa siihen, että hän aloittaa ”vain” Sanoma Newsin vt. toimitusjohtajana Pentikäisen paikalla.

 

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu