Halonen mokasi

Tasavallan presidentti Tarja Halosen johtama presidentin kanslia teki virheen, kun se päästi venäläisen lapsiasiainvaltuutetun tekemään Suomen pyhimpään vallankeskukseen venäläistä politiikkaa venäläis-suomalaista lapsikiistaa hyödyntämällä. Uuden, aiemmin salassa pidetyn tiedon KGB-veteraani Pavel Astahovin pääsystä linnaan Halosen neuvonantajien pakeille kertoi maanantai-illan A-studio.

Sutki Astahov tapasi samalla Suomen-reissulla ”kollegansa”, lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan, mutta tämä länsimaisen käsityksen mukaan oikea neuvottelutaso ei jostain syystä kenellekään riittänyt. Asiasta tehtiin poliittinen, suomalaisten myötävaikutuksella surullisella tavalla ulkopoliittinen. Halonen päätyi keskustelemaan siitä presidentti Dmitri Medvedevinkin kanssa.

Koko tilanne näyttää luiskahtaneen suomalaisten käsistä. Näin asian on tulkinnut myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.), eikä hän asiaa Ylen A-studiossa maanantaina peitellyt. Kuvio sai outoja piirteitä ja käynti presidentin linnassa olisi voinut jäädä väliin.

Venäläinen temppu taisi olla myös nopeana tähän asti pidetylle ulkoministeri Alexander Stubbille (kok.) ja hänen virkamieskaartilleen liian yllätyksellinen.

Tempun seurauksena Turun sosiaaliviranomaisten helmikuussa tekemä päätös 7-vuotiaan pojan huostaanotosta päättyi juuri kuten venäläiset toivoivat: lapsi palautettiin vanhemmilleen. Ei kuitenkaan ole mitään syytä epäillä, etteikö huostaanottopäätöstä olisi alun perin tehty vakavan harkinnan jälkeen ja suomalaista lastensuojelulakia pilkuntarkasti noudattaen.

Olisiko niin, että Suomen laki taipuu tilanteissa, joissa pyritään välttämään konflikteja itänaapurin kanssa? Sitä kutsuttiin aikoinaan rumalla saksalaisten keksimällä f-sanalla.

Nyt suomalaiset aikovat kuitenkin olla tiukkoja, jotta tämä tapaus ei toistu. Salolainen kertoi, että ulkoministeriöstä on ilmoitettu venäläisille, että me emme taivu heidän kanssaan kahdenkeskiseen sopimukseen lapsikiistojen hoidossa.

Olemme siis tiukasti sitä mieltä, että venäläisten on tultava mukaan kansainväliseen Haagin sopimukseen, joka siis tarjoaa aina pienemmälle valtiolle selkänojaa näissä vaikeissa kysymyksissä.

Eivät taida venäläiset kuitenkaan kovin herkästi tulla Haagin kuvioihin, vaikka kuinka tiukkoina täällä olisimme.

Mitenkähän muuten on mahtanut toteutua lapsen etu tässä Turun jupakassa?

 

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu