Olenko Tiitisen listalla?

Niin sanottua Tiitisen listaa ei julkaista. Listalla on tiettävästi 18 nimeä, joidenkin mielestä niitä oli jokunen enemmän. On päässyt syntymään monenlaisia salaliittoteorioita ja ihan tavallisia teorioita näiden suomalaisnimien pitämisestä pimennossa.

Hyvä, että niitä ei julkaista, jos kukaan ei tiedä täydellä varmuudella, mitä varten nimet tuolle Stasin listalle ilmaantuivat. Onko siellä varmoja vakoojia, tavallisia DDR-friikkejä eli 70-lukulaisia vasemmistolaisia vai halvan harppimarkan vuoksi ja muusta uteliaisuudesta maassa vierailleita suomalaisturisteja?

Itse kävin tuossa viimeksi mainitussa ominaisuudessa DDR:ssä vuonna 1986 ikiomalla ”Itä-Euroopan interrailillani”, jolle säntäsin syyspimeästä Helsingistä Pomerania-laivalla. Saavuin DDR:ään junalla tuon epämaan tavoin kommunistisesta Puolasta.

Minulle, länsituristille oli varattu kokonainen oma junavaunu ihan mukavuudesta tai siksi, etten ala harjoittaa vääräuskoista länsipropagandaa. Puolan ja Itä-Saksan rajalla minut sitten ratsasi pari natsipartion näköistä ryhmitystä.

Itä-Berliiniin päästyäni ihmettelin Alexanderplazilla kännääviä neuvostosotilaita, istuin olutpubissa jonkun amerikkalaiseksi esittäytyneen (Stasi-mies???) kanssa turinoiden ja kävin tutustumassa paikallisten punkkareiden valloittamaan katuun.

DDR:stä lähdin nyttemmin kahtia jakautuneeseen Tshekkoslovakiaan ja sieltä Itävallan kautta Italiaan, siis länteen.

Olin piipahtanut ennen tuota vierailua vuonna jo vuonna 1984 Itä-Berliinissä osana autoreissua, joka kohdistui pääasiassa Länsi-Euroopan paheellisiin suurkaupunkeihin. Kävin Länsi-Berliinistä Checkpoint Charlien kautta Itä-Berliinin puolella syömässä (ankea atmosfääri, hyvää ja halpaa ruokaa!) myös interraililla syksyllä 1988, kun Erik Honeckerin valta oli jo luhistumaisillaan.

Olenkohan minä Tiitisen listalla?

Nyt te ette saa sitä ikinä tietää.

PS. Minä kyllä olisin halunnut tietää, mikä lista Tiitisen lista oikeasti on. Sen jälkeen olisin voinut haluta tietää myös listalla esiintyvät nimet.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu